• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Studiu. Testul olfactiv, un instrument valoros în detectarea fragilității la adulții în vârstă
Publicat: 13 ianuarie, 2023 13:15
Actualizat: 6 decembrie, 2023 12:48

Un test de miros poate descoperi cât ești de sănătos în funcție de vârstă. Este vorba despre un test olfactiv care ar putea ajuta medicii să depisteze semnele de îmbătrânire și de fragilitate la persoanele în vârstă. În acest sens au fost analizate datele a 1.160 de persoane. Descoperirile înseamnă că testele de miros ar putea deveni parte a screening-urilor de rutină ca o modalitate de a identifica riscul unor probleme de sănătate legate de vârstă. 

Testul olfactiv
Un test de miros ar putea ajuta medicii să depisteze semnele de îmbătrânire și de fragilitate. FOTO: Pixabay.com

Un simplu test olfactiv ar putea ajuta medicii să depisteze semnele de fragilitate și îmbătrânire nesănătoasă la adulții în vârstă.

Cercetătorii de la Johns Hopkins au demonstrat că pierderea mirosului poate indica un risc mai mare de probleme de sănătate legate de vârstă.

Până acum, studiile au arătat că disfuncția olfactivă acționează ca un indicator timpuriu al declinului cognitiv, dar aceste descoperiri arată că legătura cu fragilitatea se află atât în creier, cât și în nas.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat sensibilitatea olfactivă și identificarea olfactivă, care descriu capacitatea de a detecta un miros și, respectiv, capacitatea de a recunoaște și numi un miros.

„Ne folosim simțul olfactiv pentru a identifica amenințarea unui incendiu sau pentru a ne bucura de parfumul florilor într-o zi de primăvară. Dar, la fel ca vederea și auzul, acest simț slăbește pe măsură ce îmbătrânim”, spune autorul corespondent Nicholas Rowan, doctor în medicină, profesor asociat de otolaringologie – chirurgie a capului și gâtului.

„Am descoperit că atât funcțiile de identificare olfactivă cât și cele de sensibilitate deficitare sunt asociate cu fragilitatea, ceea ce este interesant, deoarece arată că nu doar creierul îmbătrânit este la lucru aici, ci poate fi vorba și de ceva periferic, cum ar fi ceva la nivelul nasului, care este capabil să prezică fragilitatea și moartea noastră iminentă”, mai spune acesta.

Simțul mirosului dezvoltat indică o sănătate generală mai bună

Rowan și echipa au analizat date despre 1.160 de adulți în vârstă înscriși în Proiectul național privind viața socială, sănătatea și îmbătrânirea între 2015 și 2016.

Participanții la studiu au fost expuși la cinci mirosuri pentru a măsura abilitățile de identificare și la șase mirosuri pentru a măsura sensibilitatea. Echipa a comparat apoi aceste rezultate cu scorul lor de fragilitate.

Ei au stabilit că pentru fiecare creștere de un punct atât în scorurile de identificare olfactivă, cât și în cele de sensibilitate, starea de fragilitate a scăzut semnificativ, ceea ce sugerează că abilitatea de a mirosi bine are o legătură cu o mai bună sănătate generală în rândul populației îmbătrânite.

De aici, echipa poate deduce că simțul olfactiv poate servi ca biomarker influent și factor de risc pentru fragilitate.

Echipa de cercetare consideră că această lucrare contribuie la creșterea dovezilor în favoarea utilizării testelor olfactive ca parte integrantă a îngrijirii clinice pentru persoanele în vârstă care ar putea fi afectate din punct de vedere cognitiv.

Echipa Hopkins analizează deja utilizarea testelor olfactive și modul în care acestea pot spori eforturile clinice și de cercetare pentru îmbunătățirea îngrijirii adulților în vârstă, mai ales în contextul în care COVID-19 afectează mirosul multor pacienți din întreaga lume.

Descoperirile sunt publicate în Journal of Gerontology.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!