Un nou studiu realizat de Universitatea din Birmingham, SUA, susține că microbiomul intestinal poate fi implicat în mai multe căi în patogeneza bolii Parkinson. Descoperirile, publicate în revista Nature Communications, arată un dezechilibru extins în compoziția microbiomului la persoanele cu boala Parkinson.
Pentru acest studiu, cercetătorii au utilizat metagenomica, care este un domeniu relativ nou.
Această știință permite studierea materialului genetic recuperat direct din microbiomul scaunului persoanelor cu Parkinson și al subiecților de control, sănătoși din punct de vedere neurologic.
Haydeh Payami, profesor la departamentul de neurologie al facultății de medicină din cadrul Universității din Alabama și autor principal al cercetării, a declarat că „Scopul principal al acestui studiu a fost acela de a genera o imagine completă și nealterată a dezechilibrului microbiomului intestinal al persoanelor cu Parkinson”.
Rezultatele studiului au arătat că metagenomul bolii Parkinson indică un microbiom care promovează boala.
Cercetătorii au descoperit o supraabundență de agenți patogeni oportuniști și componente imunogene, care sugerează infecție și inflamație, precum și o supraproducție de molecule toxice și o supraabundență de curli, un produs bacterian.
Se estimează că până în 2030, 8,7 milioane de persoane vor suferi de Parkinson
Acest lucru poate induce patologia bolii Parkinson și dereglarea neurotransmițătorilor, inclusiv aminoacizilor L-dopa (levodopa).
În plus, studiul a arătat o lipsă de molecule neuroprotectoare și componente antiinflamatorii, ceea ce îngreunează recuperarea.
Este important de menționat că acest studiu este cel mai mare de microbiom realizat la cea mai înaltă rezoluție și este primul care a utilizat metagenomica pentru a analiza diferențele dintre microbiomul pacienților cu boala Parkinson și al persoanelor sănătoase.
Aceste descoperiri noi sugerează că microbiomul intestinal poate juca un rol important în patogeneza bolii Parkinson și că ar putea fi utilizat ca un marker pentru diagnosticul acestei boli. Cu toate acestea, sunt necesare studii aprofundate în acest sens.
Boala Parkinson este o tulburare progresivă debilitantă care a afectat 4 milioane de persoane în anul 2005 și se estimează că se va dubla la 8,7 milioane de persoane până în anul 2030.
Autorii acestui studiu anticipează că în viitorul apropiat vor avea instrumentele și puterea analitică de a folosi metagenomica ca o nouă abordare pentru a studia eterogenitatea bolii Parkinson, a căuta biomarkeri, a aprofunda originea și progresia sub-fenotipurilor PD și a investiga posibilitateaîn manipulării microbiomului pentru a preveni, trata și opri progresia acestei boli.
Întregul studiu poate fi citit aici.