Care sunt alimentele sănătoase
Veștile bune vin din nutriție. Riscul de deces prematur ar putea fi redus cu aproape 20% dacă am consuma alimente precum cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase, arată un studiu publicat în jurnalul științific JAMA Internal Medicine.

Cu alte cuvinte, persoanele care au o dietă bazată pe cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase au un risc mai mic de a muri din cauza unor boli cum sunt cancerul, bolile cardiovasculare și cele neurodegenerative, potrivit CNN.
Un studiu publicat de jurnalul științific JAMA Internal Medicine arată că există mai multe moduri de a mânca bine și de a obține beneficii pentru sănătate.
E o veste bună, pentru că oamenii se plictisesc repede cu un singur stil alimentar, spune medicul Frank Hu, coautor al studiului.
De exemplu, dacă urmezi dieta mediteraneană, iar după câteva luni vrei să încerci ceva diferit, poți să treci la DASH, dietă care reduce tensiunea arterială mărită, sau poți să urmezi o dietă semi-vegetariană. În egală măsură, specialiștii în nutriție și epidemiologie vorbesc despre beneficiile dietei americane, în care poți să-ți creezi propriul meniu sănătos. Singura condiție este să respecți principiile acestor diete.
Cele patru stiluri alimentare recomandate de nutriționiști
Studiul a urmărit, mai mult de 36 de ani, obiceiurile alimentare la peste 75.000 de femei și la peste 45.000 de bărbați.
„Este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii pentru analizarea obiceiurilor alimentare și a riscului pe termen lung de deces prematur și de deces din cauza unor boli grave”, spun cercetătorii implicați în studiu.
Niciunul dintre participați nu suferea de boli cardiovasculare la începutul studiului, iar câțiva erau fumători. La fiecare patru ani, toți au primi chestionare despre alimentația lor.
Dieta mediteraneană, una dintre cele mai recomandate de către medicii nutriționiști, include fructe, legume, cereale integrale, nuci, verdețuri, pește și mult ulei de măsline.
Acest model alimentar pune accent pe grăsimile sănătoase, în special pe cele mononesaturate, pe lângă alimentele pe bază de plante și alcool în cantiatate moderată.
O altă dietă este cea pe bază de plante, care se concentrează pe consumul mai multor produse vegetale, în detrimentul tuturor produselor de origine animală și alcoolului. În această dietă nu sunt incluse peștele, produsele lactate cartofii.
Healthy Eating Index, un alt model de dietă a cărui obiectiv este respectarea recomandărilor nutriționale elementare din SUA. Acest stil promovează alimentele sănătoase, cele vegetale, descurajând consumul de carne roșie și procesată, zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și alcool.
Alternate Healthy Eating Index este un model alimentar dezvoltat la Harvard. Această dietă include alimente și nutrienți asociate cu un risc scăzut de boli cronice. Printre acestea sunt incluse nuci, semințe, cereale integrale și un consum redus de carne roșie și procesată, precum și băuturi îndulcite. Este permis consumul moderat de alcool.
Care sunt alimentele sănătoase – Ce au descoperit cercetătorii
După analizarea fiecărui stil alimentar, participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de apropierea lor de cele patru modele de alimentație sănătoasă.
„Grupul cu cea mai mare apropiere comparat cu cel cu cea mai mică a fost asociat cu o reducere de aproximativ 20% a tuturor cauzelor de mortalitate”, a spus dr. David Katz, președintele și fondatorul ONG-ului True Health Initiative.
Studiul a mai arătat că riscul de deces provocat de anumite boli cronice se reduce dacă oamenii își îmbunătățesc dieta în timp.
Astfel, participanții care și-au îmbunătățit dieta cu 25% au avut un risc cu 6-13% mai mic de a muri de boli cardiovasculare și cu 7-18% mai mic de a muri de cancer.
Riscul de deces din cauza unor boli neurodegenerative, precum demența, s-a redus cu 7%, în timp ce riscul de deces provocat de bolile respiratorii s-a redus cu 35-46%.
Experții spun că nu este niciodată prea târziu pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase, iar beneficiile unei diete sănătoase pot fi substanțiale în privința reducerii deceselor premature și a diferitelor cauze de deces prematur.