• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Vești bune de la nutriționiști. Ce să mănânci ca să trăiești mai mult. Află care sunt alimentele sănătoase
Publicat: 11 ianuarie, 2023 12:05
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:00

Care sunt alimentele sănătoase

Veștile bune vin din nutriție. Riscul de deces prematur ar putea fi redus cu aproape 20% dacă am consuma alimente precum cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase, arată un studiu publicat în jurnalul științific JAMA Internal Medicine.

care sunt alimentele sănătoase
Vești bune de la nutriționiști. Ce să mănânci ca să trăiești mai mult. FOTO: Pixabay.com

Cu alte cuvinte, persoanele care au o dietă bazată pe cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase au un risc mai mic de a muri din cauza unor boli cum sunt cancerul, bolile cardiovasculare și cele neurodegenerative, potrivit CNN.

Un studiu publicat de jurnalul științific JAMA Internal Medicine arată că există mai multe moduri de a mânca bine și de a obține beneficii pentru sănătate.

E o veste bună, pentru că oamenii se plictisesc repede cu un singur stil alimentar, spune medicul Frank Hu, coautor al studiului.

De exemplu, dacă urmezi dieta mediteraneană, iar după câteva luni vrei să încerci ceva diferit, poți să treci la DASH, dietă care reduce tensiunea arterială mărită, sau poți să urmezi o dietă semi-vegetariană. În egală măsură, specialiștii în nutriție și epidemiologie vorbesc despre beneficiile dietei americane, în care poți să-ți creezi propriul meniu sănătos. Singura condiție este să respecți principiile acestor diete.

Cele patru stiluri alimentare recomandate de nutriționiști

Studiul a urmărit, mai mult de 36 de ani, obiceiurile alimentare la peste 75.000 de femei și la peste 45.000 de bărbați.

„Este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii pentru analizarea obiceiurilor alimentare și a riscului pe termen lung de deces prematur și de deces din cauza unor boli grave”, spun cercetătorii implicați în studiu.

Niciunul dintre participați nu suferea de boli cardiovasculare la începutul studiului, iar câțiva erau fumători. La fiecare patru ani, toți au primi chestionare despre alimentația lor.

Dieta mediteraneană, una dintre cele mai recomandate de către medicii nutriționiști, include fructe, legume, cereale integrale, nuci, verdețuri, pește și mult ulei de măsline.

Acest model alimentar pune accent pe grăsimile sănătoase, în special pe cele mononesaturate, pe lângă alimentele pe bază de plante și alcool în cantiatate moderată.

O altă dietă este cea pe bază de plante, care se concentrează pe consumul mai multor produse vegetale, în detrimentul tuturor produselor de origine animală și alcoolului. În această dietă nu sunt incluse peștele, produsele lactate cartofii.

Healthy Eating Index, un alt model de dietă a cărui obiectiv este respectarea recomandărilor nutriționale elementare din SUA. Acest stil promovează alimentele sănătoase, cele vegetale, descurajând consumul de carne roșie și procesată, zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și alcool.

Alternate Healthy Eating Index este un model alimentar dezvoltat la Harvard. Această dietă include alimente și nutrienți asociate cu un risc  scăzut de boli cronice. Printre acestea sunt incluse nuci, semințe, cereale integrale și un consum redus de carne roșie și procesată, precum și băuturi îndulcite. Este permis consumul moderat de alcool.

Care sunt alimentele sănătoase – Ce au descoperit cercetătorii

După analizarea fiecărui stil alimentar, participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de apropierea lor de cele patru modele de alimentație sănătoasă.

„Grupul cu cea mai mare apropiere comparat cu cel cu cea mai mică a fost asociat cu o reducere de aproximativ 20% a tuturor cauzelor de mortalitate”, a spus dr. David Katz, președintele și fondatorul ONG-ului True Health Initiative.

Studiul a mai arătat că riscul de deces provocat de anumite boli cronice se reduce dacă oamenii își îmbunătățesc dieta în timp.

Astfel, participanții care și-au îmbunătățit dieta cu 25% au avut un risc cu 6-13% mai mic de a muri de boli cardiovasculare și cu 7-18% mai mic de a muri de cancer.

Riscul de deces din cauza unor boli neurodegenerative, precum demența, s-a redus cu 7%, în timp ce riscul de deces provocat de bolile respiratorii s-a redus cu 35-46%.

Experții spun că nu este niciodată prea târziu pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase, iar beneficiile unei diete sănătoase pot fi substanțiale în privința reducerii deceselor premature și a diferitelor cauze de deces prematur.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la ședințe ...

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”
Success message!
Warning message!
Error message!