• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Grupa de sânge poate prezice riscul unui accident vascular cerebral precoce
Publicat: 11 ianuarie, 2023 14:07
Actualizat: 12 ianuarie, 2023 13:37

Grupa ta de sânge poate prezice riscul unui accident vascular cerebral timpuriu, potrivit unei noi cercetări. Mai mult, oamenii de știință încearcă să determine dacă grupa de sânge poate prezice și alte date despre sănătatea sau caracteristicile unei persoane. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă și potențial amenințătoare de viață, care necesită asistență medicală imediată.

Grupa ta de sânge poate prezice riscul unui accident vascular cerebral timpuriu, potrivit unei noi cercetări.

Potrivit revistei Neurology, „cercetătorii au descoperit că persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau mai multe șanse de a avea grupa de sânge A și mai puține șanse de a avea grupa de sânge O, în comparație cu persoanele cu accident vascular cerebral târziu și cu persoanele fără accident vascular cerebral.

De asemenea, atât pacienții cu accident vascular cerebral timpuriu, cât și cei cu accident vascular cerebral tardiv au fost mai predispuși să aibă grupa sanguină B în comparație cu ceilalți pacienți controlați”, subliniază Academia Americană de Neurologie.

Ce a constatat cercetarea

„Atunci când a analizat persoanele cu ascendență europeană și a comparat 5.825 de persoane cu accident vascular cerebral timpuriu cu 29.320 de persoane care nu au suferit un accident vascular cerebral, meta-analiza a constatat că 48% dintre persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau grupa de sânge A, comparativ cu 45% dintre persoanele cu accident vascular cerebral târziu și 44% dintre persoanele fără accident vascular cerebral.

De asemenea, au constatat că 35% dintre persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau grupa de sânge O, comparativ cu 39% dintre cele cu accident vascular cerebral târziu și 41% dintre persoanele fără accident vascular cerebral”, spun cercetătorii.

De ce contează grupa ta de sânge

Grupa sanguină este o clasificare a sângelui bazată pe prezența sau absența anumitor antigeni de pe suprafața globulelor roșii.

Cei mai importanți antigeni ai grupei sanguine sunt antigenii ABO, care se găsesc pe suprafața globulelor roșii și sunt moșteniți de la părinții unei persoane.

Există patru grupe sanguine principale: A, B, AB și O. Grupa sanguină este importantă deoarece determină ce tip de sânge poate primi o persoană în siguranță în timpul unei transfuzii de sânge.

De asemenea, este importantă în cazul transplanturilor de organe, deoarece anumite grupe de sânge sunt mai compatibile cu anumite organe decât altele.

Ce mai poate indica grupa ta de sânge

Grupa de sânge poate prezice ce tipuri de sânge puteți primi în siguranță în timpul unei transfuzii de sânge și poate fi, de asemenea, un factor în determinarea compatibilității pentru transplantul de organe.

Unii oameni cred că grupa de sânge poate influența personalitatea unei persoane sau susceptibilitatea la anumite afecțiuni medicale, dar aceste convingeri nu sunt susținute de dovezi științifice, deocamdată.

Mai mult, inclusiv genetica, stilul de viață și mediul înconjurător, pot influența sănătatea și bunăstarea unei persoane.

Tipuri de accidente vasculare cerebrale

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală care apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, lipsind celulele cerebrale de oxigen și nutrienți. Acest lucru se poate întâmpla în două moduri principale:

Accident vascular cerebral ischemic. Acest tip de accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează un vas de sânge din creier, întrerupând alimentarea cu sânge a celulelor cerebrale.

Accident vascular cerebral hemoragic. Acest tip de accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe și sângerează în țesutul cerebral din jur.

Ambele tipuri de accident vascular cerebral pot provoca moartea celulelor cerebrale, ceea ce duce la o gamă largă de simptome potențiale, inclusiv slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire sau de înțelegere a vorbirii, probleme de vedere la unul sau la ambii ochi, amețeli sau pierderea echilibrului și dureri de cap puternice.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă și potențial amenințătoare de viață, care necesită asistență medicală imediată.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!