• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Grupa de sânge poate prezice riscul unui accident vascular cerebral precoce
Publicat: 11 ianuarie, 2023 14:07
Actualizat: 12 ianuarie, 2023 13:37

Grupa ta de sânge poate prezice riscul unui accident vascular cerebral timpuriu, potrivit unei noi cercetări. Mai mult, oamenii de știință încearcă să determine dacă grupa de sânge poate prezice și alte date despre sănătatea sau caracteristicile unei persoane. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă și potențial amenințătoare de viață, care necesită asistență medicală imediată.

Grupa ta de sânge poate prezice riscul unui accident vascular cerebral timpuriu, potrivit unei noi cercetări.

Potrivit revistei Neurology, „cercetătorii au descoperit că persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau mai multe șanse de a avea grupa de sânge A și mai puține șanse de a avea grupa de sânge O, în comparație cu persoanele cu accident vascular cerebral târziu și cu persoanele fără accident vascular cerebral.

De asemenea, atât pacienții cu accident vascular cerebral timpuriu, cât și cei cu accident vascular cerebral tardiv au fost mai predispuși să aibă grupa sanguină B în comparație cu ceilalți pacienți controlați”, subliniază Academia Americană de Neurologie.

Ce a constatat cercetarea

„Atunci când a analizat persoanele cu ascendență europeană și a comparat 5.825 de persoane cu accident vascular cerebral timpuriu cu 29.320 de persoane care nu au suferit un accident vascular cerebral, meta-analiza a constatat că 48% dintre persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau grupa de sânge A, comparativ cu 45% dintre persoanele cu accident vascular cerebral târziu și 44% dintre persoanele fără accident vascular cerebral.

De asemenea, au constatat că 35% dintre persoanele cu accident vascular cerebral timpuriu aveau grupa de sânge O, comparativ cu 39% dintre cele cu accident vascular cerebral târziu și 41% dintre persoanele fără accident vascular cerebral”, spun cercetătorii.

De ce contează grupa ta de sânge

Grupa sanguină este o clasificare a sângelui bazată pe prezența sau absența anumitor antigeni de pe suprafața globulelor roșii.

Cei mai importanți antigeni ai grupei sanguine sunt antigenii ABO, care se găsesc pe suprafața globulelor roșii și sunt moșteniți de la părinții unei persoane.

Există patru grupe sanguine principale: A, B, AB și O. Grupa sanguină este importantă deoarece determină ce tip de sânge poate primi o persoană în siguranță în timpul unei transfuzii de sânge.

De asemenea, este importantă în cazul transplanturilor de organe, deoarece anumite grupe de sânge sunt mai compatibile cu anumite organe decât altele.

Ce mai poate indica grupa ta de sânge

Grupa de sânge poate prezice ce tipuri de sânge puteți primi în siguranță în timpul unei transfuzii de sânge și poate fi, de asemenea, un factor în determinarea compatibilității pentru transplantul de organe.

Unii oameni cred că grupa de sânge poate influența personalitatea unei persoane sau susceptibilitatea la anumite afecțiuni medicale, dar aceste convingeri nu sunt susținute de dovezi științifice, deocamdată.

Mai mult, inclusiv genetica, stilul de viață și mediul înconjurător, pot influența sănătatea și bunăstarea unei persoane.

Tipuri de accidente vasculare cerebrale

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală care apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, lipsind celulele cerebrale de oxigen și nutrienți. Acest lucru se poate întâmpla în două moduri principale:

Accident vascular cerebral ischemic. Acest tip de accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează un vas de sânge din creier, întrerupând alimentarea cu sânge a celulelor cerebrale.

Accident vascular cerebral hemoragic. Acest tip de accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe și sângerează în țesutul cerebral din jur.

Ambele tipuri de accident vascular cerebral pot provoca moartea celulelor cerebrale, ceea ce duce la o gamă largă de simptome potențiale, inclusiv slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire sau de înțelegere a vorbirii, probleme de vedere la unul sau la ambii ochi, amețeli sau pierderea echilibrului și dureri de cap puternice.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă și potențial amenințătoare de viață, care necesită asistență medicală imediată.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!