• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Cea mai infecțioasă tulpină Covid vine și în România, avertizează medicii. Care sunt simptomele Kraken și cum putem evita formele grave de boală
Publicat: 9 ianuarie, 2023 12:44
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:13

Noua tulpină Covid XBB.1.5, denumită şi Kraken, cea mai infecţioasă tulpină SARS-CoV-2, care produce un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA, a ajuns deja în mai multe ţări europene. În România încă nu au fost secvenţiate astfel de cazuri, însă specialiştii susţin că cel mai probabil subvarianta va ajunge şi la noi, având în vedere că este cea mai infecţioasă dintre toate variantele virusului apărute până acum.

Cea mai infecțioasă tulpină Covid
Varianta nouă produce un număr mare de îmbolnăviri, dar nu dă neapărat forme grave de boală, spun medicii epidemiologi. FOTO: Pixabay.com

Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, spune că doza booster adaptată la varianta Omicron se menţine eficientă şi în cazul acestei noi tulpini a virusului, potrivit news.ro.

“Deocamdată, informaţiile disponibile vin din SUA, există o perspectivă teoretică ce probabil va deveni şi practică, de răspândire a acestei subvariante în Europa şi, bineînţeles că la un moment dat şi la noi.

Vestea care este cumva mai bună este că, cu toate aceste infecţii, până la momentul de faţă nu s-a observat o modificare semnificativă a numărului de spitalizări şi nici a formelor grave înregistrate, se va vedea cum va evolua în continuare.

Cert este că infectează un număr mare de persoane şi asta în mod deosebit datorită unei mutaţii apărute la un aminoacid care îi permite să pătrundă mai uşor în celule.

O altă particularitate a acestei subvariante este aceea că evită o parte din imunitatea post-infecţioasă şi o parte din imunitatea post vaccinală. Se menţine însă până la acest moment eficienţa de evitare a formelor grave de boală pentru doza booster adaptată la omicron”, a explicat prof. dr. Emilian Popovici, într-un interviu acordat News.ro.

Precauţie mai mare în cazul vârstnicilor

Dr. Popovici spune că oamenii peste 65 de ani ar trebui să aibă grijă mai mare în această perioadă de largă circulaţie a virusurilor respiratorii.

Şi asta în contextul în care o dublă infecţie, atât cu virusul gripal cât şi cu virusul SARS-CoV-2, poate duce mai uşor la complicaţii severe, mai ales că este vorba despre o categorie de vârstă unde există mai des şi alte boli asociate.

“Cele două infecţii pot să se succeadă şi pot să fie şi simultane. Sigur că în momentul în care un organism este infectat cu ambele virusuri nu are cum să resimtă această dublă infecţie decât negativ. Simptomele sunt într-o măsură importantă aceleaşi.

Şi durerea de cap, şi durerile musculare, şi cele articulare şi multe alte simptome sunt comune gripei şi SARS-CoV-2. Ce le diferenţiază cel mai clar este testarea SARS-CoV-2 şi testarea pentru virusul gripal dacă se face într-un laborator ”, a declarat Emilian Popovici.

Ca mijloace specifice rămân cele două vaccinări, cea gripală care previne gripa şi vaccinarea SARS-CoV-2 cu acest booster adaptat care previne într-o măsură destul de importantă formele grave de boală, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Am putea avea noi restricții?

La rândul său, Ştefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat pentru News.ro că noua subvariantă Kraken va ajunge cu siguranţă şi în România şi că îngrijorarea provine tocmai din faptul că poate duce la un număr mare de îmbolnăviri şi la o presiune crescută pe sistemul de sănătate.

Noua variantă nu pare însă să ducă la simptome mai severe de boală, a spus Ştefan Dascălu.

“Cu siguranţă, va ajunge şi la noi această variantă. Din perspectivă simptomatologică, nu pare a fi o variantă mai gravă, dar este mult mai infecţioasă, ceea ce practic poate determina creşterea numărului de infecţii respiratorii care se înregistrează acum.

Pe lângă gripă, pe lângă Covidul pe care îl avem în circulaţie acum, această tulpină va cauza un număr sporit de infecţii respiratorii, din acest motiv este îngrijorător”, a explicat cercetătorul român la Oxford.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!