• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Studiu: Covid-19 afectează calitatea somnului și are impact asupra sănătății mintale
Publicat: 6 ianuarie, 2023 15:04
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:21

Cele mai recente date arată că 52% dintre persoanele care se îmbolnăvesc de COVID-19 suferă de tulburări de somn în timpul infecției cu SARS-COV-2. De altfel, principala constatare a experților în somnologie a fost că în perioada pandemiei, cu toate că oamenii au dormit mai mult, fiind în izolare, calitatea somnului a fost mai proastă.

Covid-19 afectează calitatea somnului
Cel mei recent studiu arată că Covid-19 afectează calitatea somnului și are impact asupra sănătății mintale. FOTO: Pixabay.com

Până la sfârșitul anului 2022, peste 650 de milioane de infecții cu SARS-COV-2 fuseseră raportate la Organizația Mondială a Sănătății, dar numărul real era probabil mult mai mare.

Numărul cazurilor de COVID-19 crește cu sute de mii în fiecare săptămână, potrivit siteului Medicalxpress.com.

Experții au început să facă cercetări pentru a înțelege modul în care COVID-19 afectează somnul. Astfel că oamenii de știință s-au concentrat pe înțelegerea impactului COVID-19 asupra sănătății fizice, asupra sănătății mintale și asupra funcției creierului.

Cel mai frecvent tip de tulburare de somn raportat este insomnia. Persoanelor cu insomnie de obicei le este greu să adoarmă și adesea se trezesc dimineața devreme.

Problemele legate de somn persistă și după ce am trecut prin infecție

Un studiu realizat în China a constatat că 26% dintre persoanele care au fost internate în spital cu COVID-19 au prezentat simptome de insomnie la două săptămâni după externare.

În același timp, un studiu din SUA a arătat că persoanele care au fost infectate cu SARS-COV-2 au avut mai multe șanse decât persoanele care nu au fost niciodată infectate să aibă probleme cu somnul, chiar și până la o lună.

În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează rapid de la COVID, unii continuă să aibă simptome pe termen lung. Persoanele care suferă de long COVID par să se confrunte cu probleme persistente de somn.

Un studiu din 2021 a chestionat mai mult de 3.000 de persoane cu COVID lung. Aproape 80% dintre participanți au raportat probleme de somn, cel mai frecvent insomnie.

Un studiu mai recent a colectat date despre durata și calitatea somnului folosind brățări inteligente. Participanții cu COVID lung au dormit în general mai puțin și au dormit mai puțin adânc decât participanții care nu au avut niciodată COVID.

Pierderea somnului profund este deosebit de îngrijorătoare, deoarece acest tip de somn reduce oboseala, întărește concentrarea și memoria.

Lipsa somnului profund poate fi parțial responsabilă pentru „ceața creierului” raportată în mod obișnuit în timpul și după COVID.

Faptul că boala COVID interferează adesea cu somnul este, de asemenea, îngrijorător, deoarece somnul ajută sistemul nostru imunitar să lupte împotriva infecțiilor.

De ce COVID-19 afectează somnul?

Există multe motive pentru care o infecție cu SARS-COV-2 ar putea duce la un somn prost.

COVID poate avea un impact direct asupra creierului, inclusiv asupra zonelor care controlează atât starea de veghe, cât și starea de somn.

Oamenii de știință nu au încă datele necesare pentru a înțelege cum funcționează acest lucru, însă este posibil ca responsabil să fie virusul care infectează sistemul nervos central sau care afectează alimentarea cu sânge a creierului.

Simptomele tipice ale COVID includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Toate acestea perturbă somnul.

Există o legătură puternică între detectarea COVID și problemele de sănătate mintală, în special depresia și anxietatea.

Acest lucru poate fi cauzat de grijile legate de recuperare, de singurătate sau de izolare socială. Astfel de anxietăți pot face somnul mai greu.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!