• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Oamenii de știință de la Harvard au creat o tehnologie revoluționară cu un vaccin inovator care ucide cancerul și previne recidiva
Publicat: 5 ianuarie, 2023 12:52
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:32

Vaccin inovator care ucide cancerul

O echipa de oameni de știință de la Harvard a dezvoltat o nouă abordare de terapie celulară pentru a elimina tumorile și a induce imunitate pe termen lung, antrenând sistemului imunitar astfel încât să prevină recidiva cancerului. Cercetătorii de la spitalul universitar al Facultății de Medicină Harvard, Brigham and Women’s Hospital, au dezvoltat o strategie terapeutică bifuncțională, care transformă celulele canceroase în agenți de medicament puternici împotriva cancerului.

Echipa de la Harvard a dezvoltat o nouă abordare de terapie celulară pentru a elimina tumorile și a induce imunitate pe termen lung. FOTO: Pixabay.com

Aceștia au modificat celulele tumorale vii, folosind tehnologia CRISPR-Cas9 de editare a genelor, și le-au reutilizat pentru a elibera agentul de medicament care distruge celulele tumorale.

Rezultatele promițătoare au fost publicate, miercuri, în Science Translational Medicine.

„Echipa noastră a urmărit o idee simplă, și anume, să ia celulele canceroase și să le transforme în ucigași și vaccinuri pentru cancer”, a declarat autorul corespondent al cercetării, Khalid Shah, directorul Centrului pentru celule stem și imunoterapie translațională (CSTI) și vicepreședintele Departamentul de cercetare în neurochirurgie la facultatea de medicină și Institutul de celule stem (HSCI).

Pentru a dezvolta medicamentul care ucide celulele tumorale și stimulează sistemul imunitar pentru a distruge tumorile primare și pentru a preveni recidiva cancerului, cercetătorii au modificat celulele canceroase folosind ingineria inversă.

Vaccin inovator care ucide cancerul un domeniu activ de cercetare

Vaccinurile împotriva cancerului sunt un domeniu activ de cercetare pentru multe laboratoare, dar abordarea pe care cercetătorii de la Harvard au adoptat-o este diferită.

În loc să folosească celule tumorale inactivate, echipa a reutilizat celule tumorale vii, care posedă o caracteristică neobișnuită. Celulele tumorale vii vor călători prin creier pentru a se întoarce la locul în care se află celulele tumorale.

Profitând de această oportunitate, echipa de la Harvard a conceput celulele tumorale vii, folosind tehnologia CRISPR-Cas9 de editare a genelor, și le-a reutilizat pentru a elibera agentul de distrugere care omoară celulele tumorale.

În plus, celulele tumorale proiectate au fost concepute pentru a exprima factori care le-ar face ușor de identificat, marcat și amintit de către sistemul imunitar, pregătind sistemul imunitar pentru un răspuns anti-tumoral pe termen lung.

Echipa a testat celulele tumorale terapeutice reutilizate, îmbunătățite cu CRISPR și modificate prin inginerie inversă, în diferite tulpini de șoareci, inclusiv un model de șoarece cu cancer cerebral în fază terminală și tulpini care prezintă celule de măduvă osoasă, ficat și timus derivate de la oameni, mimând micromediul imunitar uman.

Aceștia au construit, de asemenea, un comutator de siguranță cu două straturi în celula canceroasă, care, atunci când este activat, distruge celulele modificate genetic, ThTC, dacă este necesar.

Potrivit cercetătorilor, această terapie celulară cu dublă acțiune a fost sigură, aplicabilă și eficientă în aceste modele, sugerând parcursul terapiei.

Autorii au subliniat că strategia terapeutică poate fi aplicată unei game mai largi de tumori solide.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor
Success message!
Warning message!
Error message!