România în stare de alertă epidemică
România în stare de alertă epidemică în contextul în care în ultimele trei săptămâni a crescut numărul de infecţii respiratorii şi cazurile de gripă confirmate clinic, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a precizat că nu declară epidemie, întrucât acest lucru ar presupune revenirea la „anumite restricţii”. „Nu ne dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, astfel încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa sezonieră, care anul acesta a început mai devreme”, a precizat ministrul.
INSP a anunțat joi și primele două decese cauzate de virusul gripal în acest sezon. Este vorba despre două femei de 25, respectiv 50 de ani, din București. Ambele erau nevaccinate antigripal.
Potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 19-25 decembrie s-au înregistrat, la nivel naţional, peste 140 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii).
Aceasta comparativ cu aproximativ 100 de mii de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu peste 38 de mii cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecută.
De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat însă că bilanţul de joia aceasta ar putea arăta a treia săptămână de creştere consecutivă.
”În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic. Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila.
Referitor la lipsa unor medicamente din farmacii, Alexandru Rafila a precizat că de o lună poate fi observată o creştere mare a consumului de antitermice şi antiinflamatoare.
De altfel, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista medicamentelor pe bază de ibuprofen, paracetamol şi oseltamivirum (antiviral pentru gripă), potrivit pentru adulţi şi copii.