• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU. Copiii cu obezitate, mai predispuși la depresie, anxietate și ADHD
Publicat: 4 ianuarie, 2023 11:11
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:43

Un nou studiu a examinat datele genetice și de sănătate mintală a 41.000 de copii în vârstă de opt ani. Rezultatele cercetării arată că obezitatea ar putea contribui la simptomele de sănătate mintală sau invers. În cadrul cercetării s-a evaluat relația dintre indicele de masă corporală (IMC) al copiilor, un raport între greutate și înălțime, și simptomele depresiei, anxietății și ADHD.

Copiii cu obezitate
Copiii cu obezitate sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu depresie, anxietate sau tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). FOTO: Pixabay.com

Potrivit acestui nou studiu, este puțin probabil ca indicele de masă corporală la copii să aibă un impact important asupra tulburărilor de dispoziție sau comportamentale ale copiilor.

Rezultatele sugerează că este posibil ca unele studii anterioare, care au arătat o legătură puternică între obezitatea infantilă și sănătatea mintală, să nu fi ținut cont pe deplin de genetica familiei și de factorii de mediu.

Copiii cu obezitate sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu depresie, anxietate sau tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Dar natura relației dintre obezitate și aceste afecțiuni de sănătate mintală nu este încă clară.

Obezitatea ar putea contribui la simptomele de sănătate mintală sau invers. Alternativ, mediul înconjurător al unui copil ar putea contribui atât la obezitate, cât și la tulburările de dispoziție și comportamentale.

„Trebuie să înțelegem mai bine relația dintre obezitatea infantilă și sănătatea mintală”, spune autorul principal Amanda Hughes, cercetător asociat principal în epidemiologie la Bristol Medical School, Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

„Acest lucru necesită separarea contribuțiilor geneticii copilului și părinților și a factorilor de mediu care afectează întreaga familie”, mai spune aceasta.

Cercetătoarea și colegii ei au examinat datele genetice și de sănătate mintală de la 41.000 de copii în vârstă de opt ani și de la părinții lor din Studiul norvegian de cohortă al mamei, tatălui și copilului și din Registrul medical de nașteri din Norvegia.

Aceștia au evaluat relația dintre indicele de masă corporală (IMC) al copiilor și simptomele depresiei, anxietății și ADHD. Pentru a ajuta la separarea efectelor geneticii copiilor de influența altor factori care afectează întreaga familie, ei au luat în calcul și genetica și IMC-ul părinților.

Analiza a constatat un efect minim al propriului IMC al copilului asupra simptomelor de anxietate. Au existat, de asemenea, dovezi contradictorii cu privire la faptul că IMC-ul unui copil a influențat simptomele depresive sau ADHD ale acestuia. Acest lucru sugerează că este puțin probabil ca politicile care vizează reducerea obezității infantile să aibă un impact important asupra prevalenței acestor afecțiuni.

„Rezultatele noastre sugerează că este puțin probabil ca intervențiile concepute pentru a reduce obezitatea infantilă să aducă îmbunătățiri mari în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor. Pe de altă parte, politicile care vizează factorii sociali și de mediu legați de o greutate corporală mai mare și care vizează în mod direct sănătatea mintală precară a copiilor ar putea fi mai benefice”, conchide Hughes.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!