Consumul de ulei de măsline în timpul sarcinii „sporeşte calitatea laptelui matern”, se arată într-un studiu. Uleiul de măsline este bogat în Omega 3 și 6, grăsimi care ajută la dezvoltarea copilului. Acestea traversează chiar şi bariera placentară, contribuind la dezvoltarea copilului în uter.
„Acesta este primul studiu care raportează transmiterea compuşilor vegetali din uleiul de măsline extravirgin de la mamă la copil în timpul alăptării”, a precizat autorul principal, medicul Maria Rodrigues-Lagunas, potrivit Intependent.
Descoperirile se bazează pe şobolani femele hrăniţi cu ulei de măsline timp de şase săptămâni. Analiza probelor de sânge a identificat derivaţi chimici la mame şi la puii acestora.
Antioxidanţii numiţi hidroxitirosol şi tirozol distrug radicalii liberi care deteriorează ADN-ul.
„Rezultatele noastre susţin faptul că dietele îmbogăţite cu ulei de măsline extravirgin ar putea modifica sau chiar creşte conţinutul chimic al laptelui matern, cu potenţiale beneficii pentru sănătate pentru copil”, a declarat Rodrigues-Lagunas, potrivit Independent,
Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriţie pentru sugari. Acesta conţine nutrienţi esenţiali, hormoni şi anticorpi care protejează împotriva infecţiilor şi a bolilor metabolice.
De asemenea, alăptarea la sân oferă numeroase beneficii pe termen scurt şi lung pentru mamă, inclusiv reducerea riscului de cancer de sân.
Uleiul de măsline extravirgin este principala sursă de grăsimi din dieta mediteraneană, mult timp salutată pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Beneficiile uleiului de măsline pentru mamă și făt
Uleiul de măsline extravirgin este uşor de digerat şi ajută la funcţionarea gastrică, prevenind constipaţia şi colicile.
Ajută la absorbţia vitaminei D, importantă pentru bebeluşii şi copiii în creştere, deoarece reglează calciul. De asemenea, încurajează aportul de minerale esenţiale pentru întărirea oaselor şi a muşchilor.
Astfel, copiii beneficiază de o protecţie suplimentară împotriva fracturilor osoase în anii fragedei vârste şi a riscului de osteoporoză la bătrâneţe.
Uleiul de măsline scade colesterolul rău, un mare contributor la obezitatea care afectează unul din trei copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani. Medicii au recomandat înlocuirea grăsimilor animale cu acesta.
De asemenea, a fost raportat un risc mai mic de astm la mamele care au consumat o cantitate consistentă de ulei de măsline pe parcursul sarcinii. S-a constatat că bebeluşii lor au un sistem imunitar mai dezvoltat, un risc mai mic de rinită şi alergii.
Uleiul de măsline extravirgin se găseşte în pâinea italiană, cum ar fi pizza şi focaccia. De asemenea, poate fi folosit pentru coacerea sau prăjirea legumelor sau stropit pe supe şi paste.
Studiul este publicat în revista Food Chemistry.