• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Studiu: Consumul de ulei de măsline în timpul sarcinii crește calitatea laptelui matern
Publicat: 4 ianuarie, 2023 17:43
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:37

Consumul de ulei de măsline în timpul sarcinii „sporeşte calitatea laptelui matern”, se arată într-un studiu. Uleiul de măsline este bogat în Omega 3 și 6, grăsimi care ajută la dezvoltarea copilului. Acestea traversează chiar şi bariera placentară, contribuind la dezvoltarea copilului în uter.

Calitatea laptelui matern
Consumul de ulei de măsline extravirgin în timpul sarcinii sporeşte calitatea laptelui matern, potrivit unei noi cercetări. FOTO: Pixabay.com

„Acesta este primul studiu care raportează transmiterea compuşilor vegetali din uleiul de măsline extravirgin de la mamă la copil în timpul alăptării”, a precizat autorul principal, medicul  Maria Rodrigues-Lagunas, potrivit Intependent.

Descoperirile se bazează pe şobolani femele hrăniţi cu ulei de măsline timp de şase săptămâni. Analiza probelor de sânge a identificat derivaţi chimici la mame şi la puii acestora.

Antioxidanţii numiţi hidroxitirosol şi tirozol distrug radicalii liberi care deteriorează ADN-ul.

„Rezultatele noastre susţin faptul că dietele îmbogăţite cu ulei de măsline extravirgin ar putea modifica sau chiar creşte conţinutul chimic al laptelui matern, cu potenţiale beneficii pentru sănătate pentru copil”, a declarat Rodrigues-Lagunas, potrivit Independent,

Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriţie pentru sugari. Acesta conţine nutrienţi esenţiali, hormoni şi anticorpi care protejează împotriva infecţiilor şi a bolilor metabolice.

De asemenea, alăptarea la sân oferă numeroase beneficii pe termen scurt şi lung pentru mamă, inclusiv reducerea riscului de cancer de sân.

Uleiul de măsline extravirgin este principala sursă de grăsimi din dieta mediteraneană, mult timp salutată pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Beneficiile uleiului de măsline pentru mamă și făt

Uleiul de măsline extravirgin este uşor de digerat şi ajută la funcţionarea gastrică, prevenind constipaţia şi colicile.

Ajută la absorbţia vitaminei D, importantă pentru bebeluşii şi copiii în creştere, deoarece reglează calciul. De asemenea, încurajează aportul de minerale esenţiale pentru întărirea oaselor şi a muşchilor.

Astfel, copiii beneficiază de o protecţie suplimentară împotriva fracturilor osoase în anii fragedei vârste şi a riscului de osteoporoză la bătrâneţe.

Uleiul de măsline scade colesterolul rău, un mare contributor la obezitatea care afectează unul din trei copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani. Medicii au recomandat înlocuirea grăsimilor animale cu acesta.

De asemenea, a fost raportat un risc mai mic de astm la mamele care au consumat o cantitate consistentă de ulei de măsline pe parcursul sarcinii. S-a constatat că bebeluşii lor au un sistem imunitar mai dezvoltat, un risc mai mic de rinită şi alergii.

Uleiul de măsline extravirgin se găseşte în pâinea italiană, cum ar fi pizza şi focaccia. De asemenea, poate fi folosit pentru coacerea sau prăjirea legumelor sau stropit pe supe şi paste.

Studiul este publicat în revista Food Chemistry.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la ședințe ...

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie
Success message!
Warning message!
Error message!