Cercetătorii au dezvoltat un vaccin antigripal pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm) care poate fi administrat drept rapel intranazal, sub forma de spray nazal, după vaccinarea cu schema primară. Tehnologia de fabricare a unor astfel de vaccinuri s-a dezvoltat rapid în ultimii trei ani, în urma pandemiei de Covid-19. La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, anual, între 250.000 și 500.000 de decese cauzate de gripă.
Vaccinul este cunoscut ca un vaccin ARNm autoamplificator care vizează nucleoproteina virală a gripei.
Structura virusurilor gripale A conține o proteină multifuncțională extrem de conservată, care reprezintă o țintă cheie pentru cercetarea vaccinurilor și pentru medicamentele antivirale. Asta pentru că este mai puțin probabil să sufere mutații în comparație cu proteinele virale de suprafață.
Noua strategie concepută de o echipă de cercetători, de la universitatea din Minnesota, Statele Unite, a fost de a genera celule T cu memorie, rezidente în plămâni, care sunt menținute stabil în țesuturile respiratorii.
În prezent, cercetările sunt în curs de desfășurare pe modele animale, dar speranța este de a crea un vaccin și o metodă de administrare a vaccinului care să ajute împotriva unuia dintre cei mai persistenti dușmani ai omenirii: gripa.
Se estimează că, 36.000 de oameni mor anual în Statele Unite și sunt milioane de spitalizări din cauza bolilor generate de gripă.
La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează între 250.000 și 500.000 de decese cauzate de gripă anual.
În cazul pandemiilor de gripă, infecția virală poate provoca daune catastrofale, așa cum a fost cazul în 1918, când se estimează că 500 de milioane de oameni, aproximativ o treime din populația globului, a fost infectă cu virusul, dintre care 50 de milioane au murit.
După succesul vaccinurilor ARNm împotriva SARS-CoV-2, un vaccin antigripal cu aceeași tehnologie ar putea să apară pe piață
Scopul cercetărilor din Minnesota a fost să creeze o strategie de vaccin antigripal cu ARNm care determină celulele T de memorie rezidente să se înmulțească în plămâni și să fie pregătite în caz de infecție.
„Celulele T de memorie rezidente ale tractului respirator, generate de obicei de vaccinarea locală sau de infecție, pot accelera controlul infecțiilor pulmonare care eludează anticorpii neutralizanți”, a declarat dr. Marco Künzli de la Centrul de Imunologie al departamentului de microbiologie și imunologie a universității.
Autorii studiului, publicat în Science Immunology, au vrut să vadă dacă ar putea să ajute la stabilirea acestor celulelor T respiratorii de memorie rezidente în plămânii unor modele animale, prin tehnologia vaccinului ARNm.
Strategia pe care au conceput-o pentru cercetare a implicat o schemă primară de vaccinare cu două doze administrate intramuscular, urmată de o doză secundară de rapel (booster) cu administrare intranazală. Această strategie a promovat eficient celulele T de memorie, CD4 și CD8, în țesutul pulmonar.
Descoperirile au evidențiat modul în care tehnologia vaccinurilor cu ARNm poate fi adaptată pentru a proteja plămânii de orice infecție respiratorie, cum este și virusul sincițial respirator RSV, sau orice alt agent patogen dintr-o gamă mai largă de agenți infecțioși respiratori.
În recentul studiu, cercetătorii au descoperit că imunizările intramusculare cu o schemă primară și o stimulare secundară au fost suficientă pentru a induce celulele T respiratorii de memorie la modelele animale. Un impuls suplimentar intranazal a dus la producerea și mai multor celulele T circulante și pulmonare rezidente.
După diversele strategii de administrare cercetătorii au verificat funcțiile celulelor T la șoareci prin parabioză, un protocol chirurgical utilizat în mod obișnuit în studiile imunologice care implică subpopulația de celule T de memorie rezidente respiratorii.
Analiza inițială a demonstrat că celulele T au intrat în țesutul pulmonar, și au devenit rezidente pe termen lung după administrarea primului rapel intramuscular.
Boosterul intranazal, care a crescut și mai mult numărul de celule T de memorie rezidente respiratorii, a ajutat la stabilirea celulelor T de memorie, CD4 și CD8, circulante și care se află în plămâni.
Recenta cercetare vine în urma succesului vaccinurilor ARNm împotriva SARS-CoV-2.
Oamenii de știință continuă cercetările privind vaccinurile ARNm pentru un număr mare de tulburări medicale diverse, inclusiv diferite forme de cancer, boli rare și, numeroase boli infecțioase.