• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Un vaccin cu ARNm sub formă de injecție și spray intranazal împotriva gripei se află în studiu în Statele Unite
Publicat: 3 ianuarie, 2023 11:54
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:50

Cercetătorii au dezvoltat un vaccin antigripal pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm) care poate fi administrat drept rapel intranazal, sub forma de spray nazal, după vaccinarea cu schema primară. Tehnologia de fabricare a unor astfel de vaccinuri s-a dezvoltat rapid în ultimii trei ani, în urma pandemiei de Covid-19. La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, anual, între 250.000 și 500.000 de decese cauzate de gripă.

vaccin cu ARNm
În prezent, oamenii de știință lucrează la o strategie de vaccin antigripal bazată pe tehnologia ARNm care implică administrarea primei doze sub formă de vaccin și un rapel administrat ca spray nazal. FOTO: Pixabay.com

Vaccinul este cunoscut ca un vaccin ARNm autoamplificator care vizează nucleoproteina virală a gripei.

Structura virusurilor gripale A conține o proteină multifuncțională extrem de conservată, care reprezintă o țintă cheie pentru cercetarea vaccinurilor și pentru medicamentele antivirale. Asta pentru că este mai puțin probabil să sufere mutații în comparație cu proteinele virale de suprafață.

Noua strategie concepută de o echipă de cercetători, de la universitatea din Minnesota, Statele Unite, a fost de a genera celule T cu memorie, rezidente în plămâni, care sunt menținute stabil în țesuturile respiratorii.

În prezent, cercetările sunt în curs de desfășurare pe modele animale, dar speranța este de a crea un vaccin și o metodă de administrare a vaccinului care să ajute împotriva unuia dintre cei mai persistenti dușmani ai omenirii: gripa.

Se estimează că, 36.000 de oameni mor anual în Statele Unite și sunt milioane de spitalizări din cauza bolilor generate de gripă.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează între 250.000 și 500.000 de decese cauzate de gripă anual.

În cazul pandemiilor de gripă, infecția virală poate provoca daune catastrofale, așa cum a fost cazul în 1918, când se estimează că 500 de milioane de oameni, aproximativ o treime din populația globului, a fost infectă cu virusul, dintre care 50 de milioane au murit.

După succesul vaccinurilor ARNm împotriva SARS-CoV-2, un vaccin antigripal cu aceeași tehnologie ar putea să apară pe piață

Scopul cercetărilor din Minnesota a fost să creeze o strategie de vaccin antigripal cu ARNm care determină celulele T de memorie rezidente să se înmulțească în plămâni și să fie pregătite în caz de infecție.

„Celulele T de memorie rezidente ale tractului respirator, generate de obicei de vaccinarea locală sau de infecție, pot accelera controlul infecțiilor pulmonare care eludează anticorpii neutralizanți”, a declarat dr. Marco Künzli de la Centrul de Imunologie al departamentului de microbiologie și imunologie a universității.

Autorii studiului, publicat în Science Immunology, au vrut să vadă dacă ar putea să ajute la stabilirea acestor celulelor T respiratorii de memorie rezidente în plămânii unor modele animale, prin tehnologia vaccinului ARNm.

Strategia pe care au conceput-o pentru cercetare a implicat o schemă primară de vaccinare cu două doze administrate intramuscular, urmată de o doză secundară de rapel (booster) cu administrare intranazală. Această strategie a promovat eficient celulele T de memorie, CD4 și CD8, în țesutul pulmonar.

Descoperirile au evidențiat modul în care tehnologia vaccinurilor cu ARNm poate fi adaptată pentru a proteja plămânii de orice infecție respiratorie, cum este și virusul sincițial respirator RSV, sau orice alt agent patogen dintr-o gamă mai largă de agenți infecțioși respiratori.

În recentul studiu, cercetătorii au descoperit că imunizările intramusculare cu o schemă primară și o stimulare secundară au fost suficientă pentru a induce celulele T respiratorii de memorie la modelele animale. Un impuls suplimentar intranazal a dus la producerea și mai multor celulele T circulante și pulmonare rezidente.

După diversele strategii de administrare cercetătorii au verificat funcțiile celulelor T la șoareci prin parabioză, un protocol chirurgical utilizat în mod obișnuit în studiile imunologice care implică subpopulația de celule T de memorie rezidente respiratorii.

Analiza inițială a demonstrat că celulele T au intrat în țesutul pulmonar, și au devenit rezidente pe termen lung după administrarea primului rapel intramuscular.

Boosterul intranazal, care a crescut și mai mult numărul de celule T de memorie rezidente respiratorii, a ajutat la stabilirea celulelor T de memorie, CD4 și CD8, circulante și care se află în plămâni.

Recenta cercetare vine în urma succesului vaccinurilor ARNm împotriva SARS-CoV-2.

Oamenii de știință continuă cercetările privind vaccinurile ARNm pentru un număr mare de tulburări medicale diverse, inclusiv diferite forme de cancer, boli rare și, numeroase boli infecțioase.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!