• Acasă
  • /
  • Esențial
  • /
  • PROIECT PRIN PNRR: Profesorul Achimaș-Cadariu va coordona Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului
Publicat: 30 decembrie, 2022 18:31
Actualizat: 25 octombrie, 2023 13:52

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) a obținut o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru un proiect care vizează crearea, operaționalizarea și dezvoltare Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC), a anunțat într-o emisiune la BuzzNrews.ro directorul de proiect, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică în cadrul IOCN.

Partenerii IOCN în proiect sunt Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeș”, precum și șase companii private specializate pe servicii medicale și IT: Centrul de Oncologie St. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes și Medlife.

Coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică în cadrul IOCN, a afirmat că Centrul are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer – screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene.

Vor fi dezvoltate programe integrate bazate pe progresele recente în medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea tumorii moleculare, sisteme de imagistică și inteligență artificială prin cercetare integrativă.

De asemenea, proiectul își propune dezvoltarea și implementarea conceptului de Tumor Board Molecular și de medicină personalizată în procesul de îngrijire a pacienților oncologici, integrând date multi-omice. Se urmărește totodată dezvoltarea resurselor umane și transferul de know-how către alte grupuri de cercetare implicate în cercetarea cancerului în rețeaua CNCC și dincolo de aceasta.

„În primul rând, luptăm pentru binele pacientului și concepem un model sănătos pe care dorim să îl diseminăm la nivel național pornind de la cele cinci direcții de cercetare care urmăresc pilonii Planului Național de Combatere a Cancerului – partea de depistare precoce, profilaxie, diagnostic, tratament și paliație și, sigur, registrele de cancer fără de care nu putem să vorbim despre rezultate în Oncologie.

Arătăm faptul că putem conclucra instuții publice mari, entități academice importante, cu mediul privat, pentru că nu suntem în opoziție, așa este scris și proiectul.
Ideea este tocmai de a putea disemina know how, astfel încât pacienții noștri, oriunde s-ar adresa, să primească aceeași calitate a îngrijirii”, a explicat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Valoarea proiectului depus pe Componenta 9 din PNRR – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare este de 27.993.818 lei iar durata de implementare de 36 luni.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
22 aprilie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!