• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • 2 cafele pe zi, risc dublu de deces pentru persoanele cu tensiune arterială mare. STUDIU
Publicat: 30 decembrie, 2022 12:30
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:08

Două cafele pe zi ar putea fi prea mult pentru persoanele care se confruntă cu tensiune arterială ridicată, avertizează un nou studiu. Cu alte cuvinte, oamenii de știință susțin că a consuma două cești de cafea pe zi dublează riscul de deces cardiac în rândul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială severă.

persoanele cu tensiune arterială mare
Consumul a două cești de cafea pe zi dublează riscul de deces cardiac în rândul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială severă.
FOTO: Pixabay.com

Potrivit cercetătorilor de la Asociația Americană a Inimii , persoanele care au băut o ceașcă de cafea sau de ceai verde, ambele conținând cofeină, nu au prezentat efecte adverse.

Aceștia au studiat 18.600 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, pe care i-au urmărit timp de 19 ani. 4

Ei au descoperit că două cești de cafea pe zi sau mai mult au fost suficiente pentru a dubla riscul de deces în cazul pacienților cu o tensiune arterială de 160/100 mm/Hg sau mai mare.

Cercetări anterioare au constatat că consumul unei cești de cafea pe zi poate ajuta supraviețuitorii unui atac de cord prin scăderea riscului de deces după o suferință cardiacă.

De asemenea, cafeaua poate preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale la persoanele sănătoase.

Studii separate au sugerat că consumul regulat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer.

De asemenea, poate ajuta la controlul apetitului, la scăderea riscului de depresie sau la creșterea vigilenței, deși nu este clar dacă acest efect este datorat cofeinei sau altor substanțe din cafea.

În ceea ce privește partea nocivă, prea multă cafea poate crește tensiunea arterială și poate duce la anxietate, palpitații cardiace și dificultăți de somn.

„Din câte știm noi, acesta este primul studiu care constată o asociere între consumul a 2 sau mai multe cești de cafea pe zi și mortalitatea prin boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială severă.”

O ceașcă de cafea, risc scăzut de a face hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială apare atunci când forța de împingere a sângelui împotriva pereților vaselor de sânge este în mod constant prea mare, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.

Pe parcursul a aproape 19 ani de urmărire, echipa a studiat 842 de decese cauzate de boli cardiovasculare.

Analiza datelor a constatat că consumul a două sau mai multe cești de cafea pe zi a artătat o legătură cu un risc semnificativ mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare la persoanele a căror tensiune arterială era de 160/100 mm Hg sau mai mare, comparativ cu cele care nu au băut cafea.

Consumul unei cești de cafea pe zi nu reprezintă însă un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în toate categoriile de tensiune arterială. În plus, consumul de ceai verde nu a prezentat o asociere cu un risc crescut de deces cardiac la niciun pacient.

Cine prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire

Studiul a constatat că persoanele care consumă mai frecvent cafea sunt tinere, fumătoare și consumatoare de alcool, mănâncă mai puține legume și au un nivel mai ridicat de colesterol total, indiferent de categoria de tensiune arterială.

Beneficiile ceaiului verde pot fi explicate prin prezența polifenolilor, care sunt micronutrienți cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii sănătoase, care se găsesc în plante.

Cercetătorii adaugă că polifenolii pot fi o parte din motivul pentru care doar consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de deces la persoanele cu hipertensiune arterială severă, în ciuda faptului că atât ceaiul verde, cât și cafeaua conțin cafeină.

Cercetătorii au remarcat că studiul lor are mai multe limitări: consumul de cafea și de ceai a fost auto-raportat.

Tensiunea arterială a fost măsurată la un singur punct, ceea ce nu a ținut cont de modificările în timp, iar natura observațională a studiului nu a putut stabili o legătură directă de cauză și efect între consumul de cafea și riscul de boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială severă.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la ședințe ...

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie
Success message!
Warning message!
Error message!