• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Un somn mai bun pentru copii, influențat de obiceiurile din familie. Calitatea somnului influențează sănătatea mentală și fizică a copiilor
Publicat: 29 decembrie, 2022 15:09
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:47

Toată lumea știe că somnul este esențial pentru copiii aflați în plin proces de creștere. Este important atât pentru sănătatea lor mentală, cât și pentru cea  fizică. Obiceiurile regulate în privința somnului îi ajută pe copii să-și consolideze memoria și să învețe mai bine. ,,Lipsa somnului contribuie la apariția depresiei în copilărie, anxietății și chiar riscului de sinucidere”, atrage atenția Erika Bocknek de la Universitatea Wayne, potrivit Medicalxpress.com.

Un somn mai bun pentru copii
Obiceiurile regulate în privința somnului îi ajută pe copii să-și consolideze memoria și să învețe mai bine. FOTO: Pixabay.com

În privința somnului de bună calitate, în cazul copiilor sunt importante trei aspecte. În primul rând, au nevoie de suficiente ore de somn. Pe lângă durata somnului este importantă și calitatea somnului.

Un copil e bine să doarmă profund în timpul nopții, cu puține întreruperi sau treziri.

Și, în cele din urmă, există ora de somn, în esență, un program regulat, cu ora de culcare și cea de trezire aproximativ aceeași pe parcursul întregii săptămâni.

,,Chiar și atunci când știi cât de important este un somn bun, este ușor ca durata somnului, calitatea și momentul să fie perturbate. Se poate întâmpla din diverse motive, cum ar fi sărbătorile, vacanțele sau tulburările care însoțesc viața post pandemică”, susține Erika Bocknek de la Universitatea Wayne.

Obiceiurile de somn sănătoase sunt greu de păstrat și din motive cotidiene, cum ar fi dezacordul părinte-copil privind programele încărcate ale adulților și comportamentul relaxat al copiilor mai mari în weekend.

Dar există modalități prin care familiile să-și recapete somnul, e de părere experta și cercetătoare în dezvoltarea copilului, atenția Erika Bocknek.

Modelați obiceiurile familiei legate de somn

Copiii sunt fini observatori. Ei acordă o atenție deosebită atât regulilor vorbite, cât și celor nerostite ale familiei lor. Pentru ca toți cei din familie să doarmă bine, somnul trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea, nu doar pentru cei mici.

Dacă somnul pare a fi o pedeapsă mai degrabă decât un dar pentru sănătate, nu e o atitudine bună pe care copiii să o îmbrățișeze. Adulții trebuie să vorbească despre faptul că somnul este o prioritate pentru toți membrii familiei și să promoveze mersul pe jos nu obiceiul de a sta la televizor.

,,Acordați atenție la ceea ce spuneți și la ceea ce faceți, întărind ideea că este important pentru întreaga familie să doarmă și să aibă energie pentru ziua următoare”, a precizat experta în somn.

Cunoașteți-vă copilul

Amintiți-vă că fiecare copil este unic, așa că nu vă așteptați ca sfaturile generale pentru somn să fie universal valabile. Temperamentul copilului joacă un rol semnificativ în ceea ce privește durata, calitatea și momentul somnului.

,,Sarcina unui părinte este să continue să încurajeze rutine și să stabilească limite, dar cu căldură și sensibilitate continuă cu privire la caracteristicile copilului unic pe care îl aveți. Când ești epuizat și te lupți cu comportamentul unui copil, poate fi greu să rămâi pozitiv. Recomandarea mea este să folosești orele din timpul zilei cu înțelepciune ca investiție în relația ta. Fii proactiv în a observa ce este bun în copilul tău. Regresiile de somn sau alte dificultăți de somn, cum ar fi trezirea nocturnă sau modificările obiceiurilor de somn, sunt oportunități de creștere, nu de pedeapsă”, a spus Erika Bocknek.

O atitudine pozitivă și respectuoasă în perioadele de stres din partea părinților ajută extrem de mult. Relațiile tensionate părinte-copil pot duce de fapt la deteriorarea somnului și la probleme de comportament la copiii mici.

Fiți coerenți, dar flexibili

În practica sa, terapeuta a observat două greșeli comune pe care părinții le fac în privința somnului.

Mulți părinți renunță la reguli și limite cu totul. Adesea, acest lucru se întâmplă ca urmare a temperamentului personal al copilului sau a fenomenelor legate de vârstă. Alți părinți devin rigidi. Ei văd conflictul legat de somn ca pe o luptă pentru putere pe care adultul trebuie să o câștige.

,,Eu susțin că echilibrul este cheia. Părinții ar trebui să adopte o abordare consecventă care să se potrivească cu valorile de somn pe care le-au împărtășit tot timpul. Dar trebuie să rămână flexibili pentru a-i ajuta pe copii să adapteze rutinele la propriile lor nevoi unice”, a explicat terapeuta de familie.

Toți copiii de toate vârstele ar trebui să aibă o oră regulată de culcare și de trezire. Cu toate acestea, părinții pot fi deschiși către o colaborare cu copiii mai mari despre cum ar trebui să fie în anumite perioade sau să se ocupe de tiparele copiilor mai mici, ținând cont de nevoile fiecărui copil.

Gestionați problemele casnice care influențează somnul

Cercetările arată că există anumiți factori care creează un risc imediat și pe termen lung de pertubare a calității somnului copiilor. Acestea includ expunerea la fumatul pasiv, expunerea excesivă sau seara la lumină albastră de la ecrane și conflictele din casă.

,,O igienă bună a somnului este chestiune de familie. Niciodată nu este prea târziu să orientezi obiceiurile într-o direcție bună ca toți să obțină odihna de care au nevoie”, a conchis cercetătoarea.

Obiceiurile de somn ale copilului dumneavoastră pot fi un element esențial al bunăstării pe tot parcursul vieții.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie

România are cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital. Chirurgul și ...

România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia
Success message!
Warning message!
Error message!