• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Un somn mai bun pentru copii, influențat de obiceiurile din familie. Calitatea somnului influențează sănătatea mentală și fizică a copiilor
Publicat: 29 decembrie, 2022 15:09
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:47

Toată lumea știe că somnul este esențial pentru copiii aflați în plin proces de creștere. Este important atât pentru sănătatea lor mentală, cât și pentru cea  fizică. Obiceiurile regulate în privința somnului îi ajută pe copii să-și consolideze memoria și să învețe mai bine. ,,Lipsa somnului contribuie la apariția depresiei în copilărie, anxietății și chiar riscului de sinucidere”, atrage atenția Erika Bocknek de la Universitatea Wayne, potrivit Medicalxpress.com.

Un somn mai bun pentru copii
Obiceiurile regulate în privința somnului îi ajută pe copii să-și consolideze memoria și să învețe mai bine. FOTO: Pixabay.com

În privința somnului de bună calitate, în cazul copiilor sunt importante trei aspecte. În primul rând, au nevoie de suficiente ore de somn. Pe lângă durata somnului este importantă și calitatea somnului.

Un copil e bine să doarmă profund în timpul nopții, cu puține întreruperi sau treziri.

Și, în cele din urmă, există ora de somn, în esență, un program regulat, cu ora de culcare și cea de trezire aproximativ aceeași pe parcursul întregii săptămâni.

,,Chiar și atunci când știi cât de important este un somn bun, este ușor ca durata somnului, calitatea și momentul să fie perturbate. Se poate întâmpla din diverse motive, cum ar fi sărbătorile, vacanțele sau tulburările care însoțesc viața post pandemică”, susține Erika Bocknek de la Universitatea Wayne.

Obiceiurile de somn sănătoase sunt greu de păstrat și din motive cotidiene, cum ar fi dezacordul părinte-copil privind programele încărcate ale adulților și comportamentul relaxat al copiilor mai mari în weekend.

Dar există modalități prin care familiile să-și recapete somnul, e de părere experta și cercetătoare în dezvoltarea copilului, atenția Erika Bocknek.

Modelați obiceiurile familiei legate de somn

Copiii sunt fini observatori. Ei acordă o atenție deosebită atât regulilor vorbite, cât și celor nerostite ale familiei lor. Pentru ca toți cei din familie să doarmă bine, somnul trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea, nu doar pentru cei mici.

Dacă somnul pare a fi o pedeapsă mai degrabă decât un dar pentru sănătate, nu e o atitudine bună pe care copiii să o îmbrățișeze. Adulții trebuie să vorbească despre faptul că somnul este o prioritate pentru toți membrii familiei și să promoveze mersul pe jos nu obiceiul de a sta la televizor.

,,Acordați atenție la ceea ce spuneți și la ceea ce faceți, întărind ideea că este important pentru întreaga familie să doarmă și să aibă energie pentru ziua următoare”, a precizat experta în somn.

Cunoașteți-vă copilul

Amintiți-vă că fiecare copil este unic, așa că nu vă așteptați ca sfaturile generale pentru somn să fie universal valabile. Temperamentul copilului joacă un rol semnificativ în ceea ce privește durata, calitatea și momentul somnului.

,,Sarcina unui părinte este să continue să încurajeze rutine și să stabilească limite, dar cu căldură și sensibilitate continuă cu privire la caracteristicile copilului unic pe care îl aveți. Când ești epuizat și te lupți cu comportamentul unui copil, poate fi greu să rămâi pozitiv. Recomandarea mea este să folosești orele din timpul zilei cu înțelepciune ca investiție în relația ta. Fii proactiv în a observa ce este bun în copilul tău. Regresiile de somn sau alte dificultăți de somn, cum ar fi trezirea nocturnă sau modificările obiceiurilor de somn, sunt oportunități de creștere, nu de pedeapsă”, a spus Erika Bocknek.

O atitudine pozitivă și respectuoasă în perioadele de stres din partea părinților ajută extrem de mult. Relațiile tensionate părinte-copil pot duce de fapt la deteriorarea somnului și la probleme de comportament la copiii mici.

Fiți coerenți, dar flexibili

În practica sa, terapeuta a observat două greșeli comune pe care părinții le fac în privința somnului.

Mulți părinți renunță la reguli și limite cu totul. Adesea, acest lucru se întâmplă ca urmare a temperamentului personal al copilului sau a fenomenelor legate de vârstă. Alți părinți devin rigidi. Ei văd conflictul legat de somn ca pe o luptă pentru putere pe care adultul trebuie să o câștige.

,,Eu susțin că echilibrul este cheia. Părinții ar trebui să adopte o abordare consecventă care să se potrivească cu valorile de somn pe care le-au împărtășit tot timpul. Dar trebuie să rămână flexibili pentru a-i ajuta pe copii să adapteze rutinele la propriile lor nevoi unice”, a explicat terapeuta de familie.

Toți copiii de toate vârstele ar trebui să aibă o oră regulată de culcare și de trezire. Cu toate acestea, părinții pot fi deschiși către o colaborare cu copiii mai mari despre cum ar trebui să fie în anumite perioade sau să se ocupe de tiparele copiilor mai mici, ținând cont de nevoile fiecărui copil.

Gestionați problemele casnice care influențează somnul

Cercetările arată că există anumiți factori care creează un risc imediat și pe termen lung de pertubare a calității somnului copiilor. Acestea includ expunerea la fumatul pasiv, expunerea excesivă sau seara la lumină albastră de la ecrane și conflictele din casă.

,,O igienă bună a somnului este chestiune de familie. Niciodată nu este prea târziu să orientezi obiceiurile într-o direcție bună ca toți să obțină odihna de care au nevoie”, a conchis cercetătoarea.

Obiceiurile de somn ale copilului dumneavoastră pot fi un element esențial al bunăstării pe tot parcursul vieții.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!