• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • O analiză a sângelui ar putea diagnostica boala Alzheimer
Publicat: 29 decembrie, 2022 13:59
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:27

Apar tot mai multe noutăți în ceea ce privește diagnosticarea timpurie și tratamentul maladiei Alzheimer. După ce japonezii au autorizat un test de sânge pentru diagnosticarea bolii, oamenii de știință americani au descoperit o analiză a sângelui care ar putea avea beneficii semnificative în diagnosticarea și tratarea cât mai devreme a acestei afecțiuni. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, un număr care se aşteaptă să crească la 130 de milioane până în 2050, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte.

Boala Alzheimer
Maladia Alzheimer poate fi diagnosticată dintr-o analiză a sângelui. FOTO: Pixabay.com

Analiza presupune prelevarea unei probe de lichid cefalorahidian din partea inferioară a spatelui, relatează The Guardian.
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o analiză de sânge care nu implică imagistica cerebrală, deseori costisitoare, sau puncţia lombară, o procedură dureroasă, conform Agerpres.

Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă, însă diagnosticul rămâne o provocare, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Directivele actuale recomandă detectarea a trei markeri distincţi: acumulări anormale de proteine amiloide şi tau, precum şi neurodegenerarea,  pierderea lentă şi progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului.

Acest lucru poate fi realizat printr-o combinaţie de imagistică cerebrală şi analiză a LCR. Cu toate acestea, o puncţie lombară poate fi dureroasă, iar oamenii pot prezenta dureri de cap sau de spate după procedură, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare şi durează mult timp pentru a fi programată.

„Numeroşi pacienţi, chiar şi în SUA, nu au acces la scanere RMN şi PET. Accesibilitatea este o problemă majoră”, a declarat profesorul Thomas Karikari de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, Statele Unite, care a fost implicat în studiu, referindu-se la Imagistica prin Rezonanţă Magnetică, respectiv Tomografia cu Emisie de Pozitroni.

Boala Alzheimer – Dezvoltarea unui test de sânge fiabil, un important pas înainte

„Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur şi mai uşor de administrat şi poate îmbunătăţi încrederea clinică în diagnosticarea bolii Alzheimer şi selectarea participanţilor pentru studiile clinice şi monitorizarea bolii”, a spus Karikari.

Deşi analizele de sânge actuale pot depista cu precizie anomalii ale proteinelor amiloide şi tau, detectarea markerilor corespunzători celulelor nervoase afectate, specifici creierului, a fost mai dificilă.

Karikari şi echipa sa internaţională de cercetători s-au concentrat pe dezvoltarea unei analize de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă a proteinei tau numită tau derivată din creier, specifică în cazul maladiei Alzheimer.

Ei au testat această analiză pe 600 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer în diferite stadii şi au descoperit că nivelurile acestei proteine erau bine corelate cu nivelurile de proteine tau din LCR, putându-se astfel distinge în mod fiabil Alzheimer de alte afecţiuni neurodegenerative.

De asemenea, nivelurile de proteine corespundeau îndeaproape cu nivelul de severitate a plăcilor de amiloid şi a aglomerărilor de tau din ţesutul cerebral la persoanele care au murit cu Alzheimer.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Brain. Următorul pas va fi validarea acestei analize pe o gamă mai largă de pacienţi, inclusiv din medii rasiale şi etnice variate sau care prezintă pierderi de memorie în diferite stadii sau alte posibile simptome de demenţă. Karikari şi-a exprimat totodată speranţa că monitorizarea prin analize de sânge a nivelurilor de proteine tau derivate din creier ar putea contribui la studii clinice îmbunătăţite pentru tratamente împotriva maladiei Alzheimer.

Luna aceasta, un kit de diagnosticare a bolii Alzheimer pe baza unui simplu test de sânge a fost aprobat pentru vânzare în Japonia.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!