Alimentele naturale, neprocesate, ajută în nenumărate moduri organismul şi creierul. Există un superaliment care vine cu extra calităţi: combate stresul, depresia şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. „Nu degeaba arată ca un creier”, spune o vorbă din popor. Este vorba despre nuci. Consumul acestora în fiecare zi ajută la scăderea nivelului de stres din organism, arată un studiu publicat în revista științifică Nutrients.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud, a constatat că includerea în alimentaţie a 56 de grame de nuci pe zi, timp de 16 săptămâni, la studenţi, a îmbunătăţit indicatorii de sănătate mintală.
Această schimbare alimentară a avut, de asemenea, un efect de protecţie împotriva unora dintre efectele negative ale stresului academic şi a ajutat calitatea somnului auto-raportat pe termen lung.
Nucile furnizează organismului grăsimi nesaturate sănătoase şi sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA) omega-3. Concluziile acestui studiu indică faptul că acestea sunt un aliment care ajută, de asemenea, la combaterea stresului.
În cazul studiului clinic randomizat, cofinanţat de University of South Australia şi California Walnut Commission, grupul de participanţi care a consumat nuci a înregistrat şi o creştere a markerilor metabolici care sunt legaţi de protecţia împotriva stresului.
În plus, doar la femei, consumul de nuci ar fi putut contracara efectele negative ale stresului academic asupra diversităţii bacteriilor intestinale.
Beneficiile nucilor pentru reducerea stresului
60 de studenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, au fost selectaţi aleatoriu pentru a face parte fie dintr-un grup de tratament, fie dintr-un grup de control timp de 16 săptămâni.
Grupul de tratament a primit nuci preporţionate şi a fost rugat să consume o porţie (aproximativ 56 de grame) pe zi, iar grupul de control a fost rugat să se abţină de la consumul de nuci în același timp.
Participanţii au furnizat probe de sânge şi salivă şi au completat o serie de chestionare privind sănătatea mintală, starea de spirit, bunăstarea generală şi obiceiurile de somn de trei ori în timpul studiului.
Cercetătorii arată că grupul care a mâncat nuci a părut să experimenteze un efect protector împotriva unora dintre efectele negative ale stresului academic asupra sănătăţii mintale, în comparaţie cu grupul de control.
Mai exact, consumul zilnic de nuci a prevenit modificările semnificative ale scorurilor legate de sănătatea mintală, de stres şi depresie.
Consumul zilnic de nuci a crescut, de asemenea, nivelul proteinelor totale şi al albuminei, ceea ce ar putea juca un rol de protecţie împotriva efectelor negative ale stresului academic asupra biomarkerilor metabolici.
În timp ce stresul academic nu a modificat biomarkerii de stres, cum ar fi cortizolul şi α-amilaza, consumul zilnic de nuci a scăzut nivelurile de α-amilaza, sugerând în continuare că nucile pot proteja împotriva efectelor stresului.
Nucile au o matrice unică de nutrienţi bioactivi şi substanţe fitochimice care pot sta la baza efectelor benefice asupra sănătăţii mintale observate în aceste studii.
Studiul poate fi consultat aici în întregime.