• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Studiu: Superalimentul care te scapă de stres, depresie și îmbunătățește calitatea somnului
Publicat: 27 decembrie, 2022 10:49
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:48

Alimentele naturale, neprocesate, ajută în nenumărate moduri organismul şi creierul. Există un superaliment care vine cu extra calităţi: combate stresul, depresia şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. „Nu degeaba arată ca un creier”, spune o vorbă din popor. Este vorba despre nuci. Consumul acestora în fiecare zi ajută la scăderea nivelului de stres din organism, arată un studiu publicat în revista științifică Nutrients

Superalimentul care te scapă de stres,
Nucile furnizează organismului grăsimi nesaturate sănătoase şi sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA) omega-3. FOTO: Pixabay.com

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud, a constatat că includerea în alimentaţie a 56 de grame de nuci pe zi, timp de 16 săptămâni, la studenţi, a îmbunătăţit indicatorii de sănătate mintală.

Această schimbare alimentară a avut, de asemenea, un efect de protecţie împotriva unora dintre efectele negative ale stresului academic şi a ajutat calitatea somnului auto-raportat pe termen lung.

Nucile furnizează organismului grăsimi nesaturate sănătoase şi sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA) omega-3. Concluziile acestui studiu indică faptul că acestea sunt un aliment care ajută, de asemenea, la combaterea stresului.

În cazul studiului clinic randomizat, cofinanţat de University of South Australia şi California Walnut Commission, grupul de participanţi care a consumat nuci a înregistrat şi o creştere a markerilor metabolici care sunt legaţi de protecţia împotriva stresului.

În plus, doar la femei, consumul de nuci ar fi putut contracara efectele negative ale stresului academic asupra diversităţii bacteriilor intestinale.

Beneficiile nucilor pentru reducerea stresului

60 de studenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, au fost selectaţi aleatoriu pentru a face parte fie dintr-un grup de tratament, fie dintr-un grup de control timp de 16 săptămâni.

Grupul de tratament a primit nuci preporţionate şi a fost rugat să consume o porţie (aproximativ 56 de grame) pe zi, iar grupul de control a fost rugat să se abţină de la consumul de nuci în același timp.

Participanţii au furnizat probe de sânge şi salivă şi au completat o serie de chestionare privind sănătatea mintală, starea de spirit, bunăstarea generală şi obiceiurile de somn de trei ori în timpul studiului.

Cercetătorii arată că grupul care a mâncat nuci a părut să experimenteze un efect protector împotriva unora dintre efectele negative ale stresului academic asupra sănătăţii mintale, în comparaţie cu grupul de control.

Mai exact, consumul zilnic de nuci a prevenit modificările semnificative ale scorurilor legate de sănătatea mintală, de stres şi depresie.

Consumul zilnic de nuci a crescut, de asemenea, nivelul proteinelor totale şi al albuminei, ceea ce ar putea juca un rol de protecţie împotriva efectelor negative ale stresului academic asupra biomarkerilor metabolici.

În timp ce stresul academic nu a modificat biomarkerii de stres, cum ar fi cortizolul şi α-amilaza, consumul zilnic de nuci a scăzut nivelurile de α-amilaza, sugerând în continuare că nucile pot proteja împotriva efectelor stresului.

Nucile au o matrice unică de nutrienţi bioactivi şi substanţe fitochimice care pot sta la baza efectelor benefice asupra sănătăţii mintale observate în aceste studii.

Studiul poate fi consultat aici în întregime.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!