• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Studiu: Expunerea la poluarea cauzată de trafic, asociată cu risc crescut de afecțiuni psihice și fizice
Publicat: 27 decembrie, 2022 15:45
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:38

Expunerea la poluarea atmosferică cauzată de trafic este asociată cu o probabilitate crescută de multiple afecțiuni psihice și fizice, pe termen lung, conform unui nou studiu efectuat pe 360.000 de persoane din Anglia.

Expunerea la poluarea cauzată de trafic
Cele mai puternice asocieri cu poluarea atmosferică au fost observate pentru afecțiunile neurologice, respiratorii, cardiovasculare și pentru afecțiunile psihice comune, cum ar fi depresia și anxietate. FOTO: Pixabay.com

Publicat în Frontiers in Public Health, studiul a arătat că nivelurile ridicate de poluare atmosferică legată de trafic, particule fine 2,5 și dioxid de azot (NO2), au fost asociate cu un risc crescut de a avea cel puțin două afecțiuni medicale pe termen lung.

Polimorbiditatea este definită ca fiind prezența a două sau mai multe afecțiuni fizice sau psihice. Aceasta afectează 27% dintre adulții din asistența medicală primară din Regatul Unit.

Cele mai puternice asocieri au fost observate pentru afecțiunile neurologice, respiratorii, cardiovasculare și pentru cele psihice, cum ar fi depresia și anxietatea.

„Persoanele cu mai mult de o afecțiune de sănătate pe termen lung au o calitate a vieții mai scăzută și o dependență mai mare de sistemul de sănătate. Cercetările noastre au indicat faptul că acele persoane care locuiesc în zone cu o poluare atmosferică mai mare legată de trafic prezintă un risc mai mare de a avea mai multe afecțiuni de sănătate. Studiul nu dovedește că poluarea aerului provoacă multimorbiditate, dar justifică continuarea cercetărilor în acest domeniu. S-ar putea ca niște măsuri simple de reducere a nivelurilor de trafic să îmbunătățească potențial viețile și să diminueze presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate”, a explicat dr. Amy Ronaldson, cercetător asociat la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe (IoPPN), King’s College London și autor principal al studiului.

Studiul a constatat că participanții expuși la concentrații mai mari, peste zece micrograme (µg)/m3, de particule fine aveau un risc cu 21% mai mare de a avea două sau mai multe afecțiuni concomitente, în comparație cu cei expuși la concentrații mai mici de zece micrograme/m3, potrivit Medical Xpress.

„Studiul nostru sugerează că poluarea aerului are un impact negativ asupra mai multor sisteme ale organismului și crește probabilitatea ca oamenii să dezvolte mai multe afecțiuni de sănătate pe termen lung. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact cum afectează poluarea aerului diferitele sisteme corporale, dar s-ar putea ca abordarea poluării aerului să ajute la prevenirea și atenuarea impactului debilitant al multiplelor afecțiuni de sănătate pe termen lung”, a explicat dr. Ioannis Bakolis, lector King’s College London.

Cercetătorii au identificat mai multe modele în cadrul asocierilor dezvăluite de studiu. Cele mai puternice legături au fost în primul rând între afecțiunile legate de sistemul respirator (astm, boli pulmonare cronice), precum și de sistemul cardiovascular (fibrilație atrială, boli coronariene, insuficiență cardiacă), dar și de afecțiunile neurologice și mentale comune (accident vascular cerebral, abuz de substanțe, depresie, anxietate).

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!