• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Colica biliară, cauze și simptome. Cât de importantă este alimentația
Publicat: 27 decembrie, 2022 14:30
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:39

Colica biliară este o durere constantă sau intermitentă în partea superioară a abdomenului, de obicei sub partea dreaptă a toracelui. Se întâmplă atunci când ceva blochează fluxul normal de bilă din vezica biliară. Bila este un lichid care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila se produce în ficat și se păstrează în vezica biliară. Când mănânci o masă, bila trece din vezica biliară prin ductul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimente parțial digerate.

Colica biliară
Colica biliară este una dintre cele mai supărătoare și frecvente crize. FOTO: Pixabay.com

Cum recunoaștem colica biliară

O persoană cu colici biliare, de obicei, se plânge de o durere sau o senzație de presiune în partea superioară a abdomenului.

Această durere poate fi în centrul abdomenului superior chiar sub piept sau în partea dreaptă superioară a abdomenului în apropierea vezicii biliare și a ficatului. La unii oameni, durerea abdominală se răspândește spre omoplatul drept, potrivit Healthline.

Multe persoane au, de asemenea, greață și vărsături. Deoarece simptomele colicilor biliare sunt de obicei declanșate de nevoia sistemului digestiv de bilă, acestea sunt frecvent întâlnite în special după mesele grase.

Simptomele pot apărea, de asemenea, atunci când o persoană care a postit întrerupe repede postul și mănâncă o masă foarte mare.

Majoritatea episoadelor de colici biliare trec după 1 până la 5 ore. După ce durerea cea mai intensă trece, abdomenul poate continua să doară ușor timp de aproximativ 24 de ore.

Cum evităm colica biliară

Deoarece colica biliară este de obicei legată de calculi biliari, poate fi prevenită prin controlul factorilor de risc pentru calculi biliari.

Unii dintre acești factori de risc, cum ar fi ereditatea, creșterea vârstei și sarcina, sunt o parte normală a vieții. Alții, cum ar fi obezitatea și o dietă bogată în grăsimi, sunt factori de risc pe care îi puteți modifica printr-un stil de viață sănătos.

Femeile care trec prin menopauză, care iau estrogen (terapie de înlocuire hormonală) au, de asemenea, un risc mai mare să dezvolte calculi biliari și colici biliare.

Dacă aveți simptome de colică biliară și dezvoltați brusc febră și frisoane, tremor, acest lucru poate semnala o infecție a vezicii biliare (colecistită), așa că sunați imediat medicul.

Dischinezia biliară sau tulburarea vezicii biliare: cauze, simptome și tratament. Bolile grave pe care le indică

Dischinezia biliară este tulburarea funcțională a vezicii biliare (colecist) care afectează tonusul și motilitatea acesteia. De altfel, dischinezia biliară este considerată a fi simptomul unor boli, cum ar fi: hipotiroidismul, pancreatita, diabetul, boala celiacă, calculii renali, gastrita, ulcerul duodenal, anemia hemolitică, lupusul eritematos sistemic (LES) sau fibromialgia. Cea din urmă se caracterizează prin spasme musculare care pot afecta și mușchii vezicii biliare.

Dischinezia biliară, ”bila leneșă”, reprezintă un complex de tulburări digestive de tip biliar, manifestate prin:

Dureri în partea dreaptă a abdomenului sub nivelul coastelor, dureri ce pot avea intensități diferite, de la o simplă jenă dureroasă până la colici puternice. De asemenea, pot să apară gust amar, grețuri, vărsături de tip biliar, arsuri în partea superioară a abdomenului, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate crescută, astenie fizică sau intelectuală, balonări

Colica biliară vs. colecistită

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Este nevoie de îngrijire medicală imediată. Similar cu colica biliară, calculii biliari sunt o cauză comună a colecistitei.

Colecistita este o posibilă complicație a colicilor biliare. Simptomele sale sunt mai severe decât cele asociate cu colica biliară și durează mai mult.

Simptomele colecistitei pot include: dureri abdominale prelungite care nu se ameliorează, febră sau frisoane, greață și vărsături, tentă gălbuie la nivelul pielii și ochilor, cunoscut sub numele de icter, urină de culoarea ceaiului și scaune palide.

Colica biliară și alimentația

Factorii alimentari pot face calculii biliari mai predispuși să se formeze, deși nu toți calculii biliari duc la colici biliare.

Cercetările mai vechi sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari.

Boala Crohn și rezistența la insulină sunt, de asemenea, legate de problemele vezicii biliare.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro
18 martie, 2024
5 ani de realizări medicale remarcabile și responsabilitate pentru siguranța pacienților la Spitalul Regina Maria Cluj

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!