• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Colica biliară, cauze și simptome. Cât de importantă este alimentația
Publicat: 27 decembrie, 2022 14:30
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:39

Colica biliară este o durere constantă sau intermitentă în partea superioară a abdomenului, de obicei sub partea dreaptă a toracelui. Se întâmplă atunci când ceva blochează fluxul normal de bilă din vezica biliară. Bila este un lichid care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila se produce în ficat și se păstrează în vezica biliară. Când mănânci o masă, bila trece din vezica biliară prin ductul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimente parțial digerate.

Colica biliară
Colica biliară este una dintre cele mai supărătoare și frecvente crize. FOTO: Pixabay.com

Cum recunoaștem colica biliară

O persoană cu colici biliare, de obicei, se plânge de o durere sau o senzație de presiune în partea superioară a abdomenului.

Această durere poate fi în centrul abdomenului superior chiar sub piept sau în partea dreaptă superioară a abdomenului în apropierea vezicii biliare și a ficatului. La unii oameni, durerea abdominală se răspândește spre omoplatul drept, potrivit Healthline.

Multe persoane au, de asemenea, greață și vărsături. Deoarece simptomele colicilor biliare sunt de obicei declanșate de nevoia sistemului digestiv de bilă, acestea sunt frecvent întâlnite în special după mesele grase.

Simptomele pot apărea, de asemenea, atunci când o persoană care a postit întrerupe repede postul și mănâncă o masă foarte mare.

Majoritatea episoadelor de colici biliare trec după 1 până la 5 ore. După ce durerea cea mai intensă trece, abdomenul poate continua să doară ușor timp de aproximativ 24 de ore.

Cum evităm colica biliară

Deoarece colica biliară este de obicei legată de calculi biliari, poate fi prevenită prin controlul factorilor de risc pentru calculi biliari.

Unii dintre acești factori de risc, cum ar fi ereditatea, creșterea vârstei și sarcina, sunt o parte normală a vieții. Alții, cum ar fi obezitatea și o dietă bogată în grăsimi, sunt factori de risc pe care îi puteți modifica printr-un stil de viață sănătos.

Femeile care trec prin menopauză, care iau estrogen (terapie de înlocuire hormonală) au, de asemenea, un risc mai mare să dezvolte calculi biliari și colici biliare.

Dacă aveți simptome de colică biliară și dezvoltați brusc febră și frisoane, tremor, acest lucru poate semnala o infecție a vezicii biliare (colecistită), așa că sunați imediat medicul.

Dischinezia biliară sau tulburarea vezicii biliare: cauze, simptome și tratament. Bolile grave pe care le indică

Dischinezia biliară este tulburarea funcțională a vezicii biliare (colecist) care afectează tonusul și motilitatea acesteia. De altfel, dischinezia biliară este considerată a fi simptomul unor boli, cum ar fi: hipotiroidismul, pancreatita, diabetul, boala celiacă, calculii renali, gastrita, ulcerul duodenal, anemia hemolitică, lupusul eritematos sistemic (LES) sau fibromialgia. Cea din urmă se caracterizează prin spasme musculare care pot afecta și mușchii vezicii biliare.

Dischinezia biliară, ”bila leneșă”, reprezintă un complex de tulburări digestive de tip biliar, manifestate prin:

Dureri în partea dreaptă a abdomenului sub nivelul coastelor, dureri ce pot avea intensități diferite, de la o simplă jenă dureroasă până la colici puternice. De asemenea, pot să apară gust amar, grețuri, vărsături de tip biliar, arsuri în partea superioară a abdomenului, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate crescută, astenie fizică sau intelectuală, balonări

Colica biliară vs. colecistită

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Este nevoie de îngrijire medicală imediată. Similar cu colica biliară, calculii biliari sunt o cauză comună a colecistitei.

Colecistita este o posibilă complicație a colicilor biliare. Simptomele sale sunt mai severe decât cele asociate cu colica biliară și durează mai mult.

Simptomele colecistitei pot include: dureri abdominale prelungite care nu se ameliorează, febră sau frisoane, greață și vărsături, tentă gălbuie la nivelul pielii și ochilor, cunoscut sub numele de icter, urină de culoarea ceaiului și scaune palide.

Colica biliară și alimentația

Factorii alimentari pot face calculii biliari mai predispuși să se formeze, deși nu toți calculii biliari duc la colici biliare.

Cercetările mai vechi sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari.

Boala Crohn și rezistența la insulină sunt, de asemenea, legate de problemele vezicii biliare.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
16 noiembrie, 2023
Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!