• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • ADN artificial creat pentru a ucide cancerul
Publicat: 27 decembrie, 2022 12:13
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:41

Cercetătorii japonezi au sintetizat chimic ADN artificial care se poate lega de microARN-ul celulelor canceroase pentru a declanșa un răspuns imun și a ucide, într-un mod complet nou, cancerul. Metoda a fost eficientă în testele de laborator împotriva cancerului de col uterin uman, a celulelor cancerului de sân, și împotriva celulelor melanomului malign de la șoareci. Acesta ar putea fi începutul unei „noi ere” în dezvoltarea medicamentelor pentru cancer și alte boli genetice sau greu de tratat, cred oamenii de știință.

ADN artificial
Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au folosit ADN artificial pentru a ținti și ucide celulele canceroase într-un mod complet nou. FOTO: Pixabay.com

Echipa a creat o pereche de ADN ac de păr sintetizat chimic, pentru a ucide cancerul. Când perechile de ADN au fost injectate în celulele canceroase, s-au conectat la molecule de microARN (miARN) care sunt supraproduse în anumite tipuri de cancer.

Odată conectat la miARN, perechile de ADN s-au desfăcut și s-au unit, formând lanțuri mai lungi de ADN care au declanșat un răspuns imun. Acest răspuns nu numai că a ucis celulele canceroase, dar a prevenit creșterea în continuare a țesutului canceros.

Această metodă este diferită de tratamentele convenționale cu medicamente anticancer și oamenii de știință speră să fie începutul unei „noi ere” în dezvoltarea medicamentelor pentru cancer și alte boli genetice sau greu de tratat.

Cancerul este o problemă de sănătate globală, și, din păcate, una familiară, iar metodele actuale de tratament au limitările lor.

Cu toate acestea, medicamentele bazate pe acizi nucleici, respectiv ADN și ARN, moleculele vitale purtătoare de informații care pot controla funcțiile biologice ale celulelor, se așteaptă să transforme viitorul medicinei și să ofere un impuls semnificativ eforturilor de a învinge cancerul, bolile genetice și alte boli greu de tratat, cauzate de virusuri.

Recent, un grup de cercetare de la universitatea din Tokyo a creat un nou medicament împotriva cancerului folosind ADN artificial

„Ne-am gândit că, dacă putem crea noi medicamente care funcționează printr-un mecanism de acțiune diferit față de cel al medicamentelor convenționale, ele pot fi eficiente împotriva cancerelor care au fost netratabile până acum”, a declarat profesorul Akimitsu Okamoto de la facultatea de Inginerie a universității din Tokio.

Utilizarea medicamentelor cu acid nucleic pentru tratamentul cancerului reprezintă o provocare, întrucât este dificil să determini acizii nucleici să facă distincția între celulele canceroase și alte celule sănătoase.

Există, astfel, riscul de a afecta negativ sistemul imunitar al pacientului dacă celulele sănătoase sunt atacate din neatenție.

Pentru prima dată, echipa a reușit să dezvolte o catenă de ADN ac de păr care poate activa un răspuns imunitar natural pentru a viza și ucide anumite celule canceroase.

Celulele canceroase pot supraexprima sau pot face prea multe copii ale anumitor molecule de ADN sau ARN, determinându-le să nu funcționeze normal. Echipa a creat perechi artificiale de ADN oncolitic, pentru uciderea cancerului, denumite oHP.

Aceste perechi oHP au fost declanșate să formeze catene mai lungi de ADN atunci când au întâlnit un ARN scurt (microARN) numit miR-21, care este supraexprimat în unele tipuri de cancer.

De obicei, ADN-ul oHP nu formează fire mai lungi datorită formei lor curbate de ac de păr. Cu toate acestea, atunci când perechile de ADN oHP artificial intră într-o celulă și întâlnesc microARN-ul țintă, se deschid pentru a se combina cu acesta și a forma un fir mai lung.

Acest lucru determină apoi sistemul imunitar să recunoască prezența miR-21 supraexprimat ca fiind periculoasă și să activeze un răspuns imun înnăscut, care în cele din urmă duce la moartea celulelor canceroase.

În continuare, pe baza rezultatelor acestei cercetări, echipa și-a propus descoperirea unor medicamente și examinarea în detaliu a eficacității și toxicității acestora, precum și potențiale metode de administrare.

Deși cercetare mai are încă mulți pași de parcurs înainte ca un tratament să poată fi pus la dispoziția echipelor clinice, dar cercetătorii sunt încrezători asupra beneficiilor oferite de acizii nucleici pentru descoperirea de noi medicamente.

Lucrarea a fost publicată pe 20 decembrie, în Journal of the American Chemical Society.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!