Publicat: 27 decembrie, 2022 12:13
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:41

Cercetătorii japonezi au sintetizat chimic ADN artificial care se poate lega de microARN-ul celulelor canceroase pentru a declanșa un răspuns imun și a ucide, într-un mod complet nou, cancerul. Metoda a fost eficientă în testele de laborator împotriva cancerului de col uterin uman, a celulelor cancerului de sân, și împotriva celulelor melanomului malign de la șoareci. Acesta ar putea fi începutul unei „noi ere” în dezvoltarea medicamentelor pentru cancer și alte boli genetice sau greu de tratat, cred oamenii de știință.

ADN artificial
Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au folosit ADN artificial pentru a ținti și ucide celulele canceroase într-un mod complet nou. FOTO: Pixabay.com

Echipa a creat o pereche de ADN ac de păr sintetizat chimic, pentru a ucide cancerul. Când perechile de ADN au fost injectate în celulele canceroase, s-au conectat la molecule de microARN (miARN) care sunt supraproduse în anumite tipuri de cancer.

Odată conectat la miARN, perechile de ADN s-au desfăcut și s-au unit, formând lanțuri mai lungi de ADN care au declanșat un răspuns imun. Acest răspuns nu numai că a ucis celulele canceroase, dar a prevenit creșterea în continuare a țesutului canceros.

Această metodă este diferită de tratamentele convenționale cu medicamente anticancer și oamenii de știință speră să fie începutul unei „noi ere” în dezvoltarea medicamentelor pentru cancer și alte boli genetice sau greu de tratat.

Cancerul este o problemă de sănătate globală, și, din păcate, una familiară, iar metodele actuale de tratament au limitările lor.

Cu toate acestea, medicamentele bazate pe acizi nucleici, respectiv ADN și ARN, moleculele vitale purtătoare de informații care pot controla funcțiile biologice ale celulelor, se așteaptă să transforme viitorul medicinei și să ofere un impuls semnificativ eforturilor de a învinge cancerul, bolile genetice și alte boli greu de tratat, cauzate de virusuri.

Recent, un grup de cercetare de la universitatea din Tokyo a creat un nou medicament împotriva cancerului folosind ADN artificial

„Ne-am gândit că, dacă putem crea noi medicamente care funcționează printr-un mecanism de acțiune diferit față de cel al medicamentelor convenționale, ele pot fi eficiente împotriva cancerelor care au fost netratabile până acum”, a declarat profesorul Akimitsu Okamoto de la facultatea de Inginerie a universității din Tokio.

Utilizarea medicamentelor cu acid nucleic pentru tratamentul cancerului reprezintă o provocare, întrucât este dificil să determini acizii nucleici să facă distincția între celulele canceroase și alte celule sănătoase.

Există, astfel, riscul de a afecta negativ sistemul imunitar al pacientului dacă celulele sănătoase sunt atacate din neatenție.

Pentru prima dată, echipa a reușit să dezvolte o catenă de ADN ac de păr care poate activa un răspuns imunitar natural pentru a viza și ucide anumite celule canceroase.

Celulele canceroase pot supraexprima sau pot face prea multe copii ale anumitor molecule de ADN sau ARN, determinându-le să nu funcționeze normal. Echipa a creat perechi artificiale de ADN oncolitic, pentru uciderea cancerului, denumite oHP.

Aceste perechi oHP au fost declanșate să formeze catene mai lungi de ADN atunci când au întâlnit un ARN scurt (microARN) numit miR-21, care este supraexprimat în unele tipuri de cancer.

De obicei, ADN-ul oHP nu formează fire mai lungi datorită formei lor curbate de ac de păr. Cu toate acestea, atunci când perechile de ADN oHP artificial intră într-o celulă și întâlnesc microARN-ul țintă, se deschid pentru a se combina cu acesta și a forma un fir mai lung.

Acest lucru determină apoi sistemul imunitar să recunoască prezența miR-21 supraexprimat ca fiind periculoasă și să activeze un răspuns imun înnăscut, care în cele din urmă duce la moartea celulelor canceroase.

În continuare, pe baza rezultatelor acestei cercetări, echipa și-a propus descoperirea unor medicamente și examinarea în detaliu a eficacității și toxicității acestora, precum și potențiale metode de administrare.

Deși cercetare mai are încă mulți pași de parcurs înainte ca un tratament să poată fi pus la dispoziția echipelor clinice, dar cercetătorii sunt încrezători asupra beneficiilor oferite de acizii nucleici pentru descoperirea de noi medicamente.

Lucrarea a fost publicată pe 20 decembrie, în Journal of the American Chemical Society.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!