• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Studiu: Un miliard de tineri riscă să surzească din cauza folosirii căștilor. 430 de milioane de oameni suferă de pierderi de auz
Publicat: 23 decembrie, 2022 15:32
Actualizat: 30 octombrie, 2023 10:55

Mai mult de 1 miliard de adolescenți și adulți tineri riscă să își piardă auzului din cauza utilizării căștilor și pentru că merg în locuri unde muzica are un volum ridicat, se arată într-un studiu. Cercetători estimează că 24% dintre tinerii cu vârste între 12 și 34 de ani ascultă muzică pe dispozitive de ascultare la un „nivel riscant”. Rezultatele studiului au fost publicate în revista BMJ Global Health, citată de The Guardian.


Mai mult de 1 miliard de adolescenți și adulți tineri riscă să își piardă auzului din cauza utilizării căștilor și pentru că merg în locuri unde muzica are un volum ridicat. FOTO: Pixabay.com

Oamenii de știință au cerut guvernelor să implementeze „de urgență” măsuri de siguranță în această direcție.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 430 de milioane de oameni de toate vârstele, din întreaga lume, suferă în prezent de pierderi de auz.

Tinerii sunt deosebit de vulnerabili din cauza utilizării dispozitivelor de ascultare, cum ar fi telefoanele smart și căștile, sau din cauza frecventării locurilor unde muzica este la un volum foarte ridicat.

„Expunerea recurentă sau chiar singulară la ascultare riscantă poate provoca leziuni fiziologice ale sistemului auditiv tranzitorii sau permanente și/sau modificări ale auzului”, au spus cercetătorii.

Daunele cauzate de ascultarea nesigură se pot agrava pe parcursul vieții, iar expunerea la zgomot la vârste fragede poate face persoanele mai vulnerabile la pierderea auzului odată cu înaintarea în vârstă.

Cercetătorii, conduși de cadre universitare de la Universitatea din Carolina de Sud din SUA, au examinat studii anterioare privind dispozitivele de ascultare și locurile cu muzică tare care au fost făcute între 2000 și 2021.

Au fost incluse în analiză 33 de studii care au implicat puțin peste 19.000 de persoane. Autorii au estimat că 23% dintre adulții și 27% dintre minorii incluși în studii au fost expuși la zgomot excesiv de la dispozitivele de ascultare.

Ei au estimat, de asemenea, că 48% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani din întreaga lume sunt expuse la zgomot excesiv în cluburi sau baruri, dar au avertizat că estimarea este relativă.

Pe baza acestor cifre, cercetătorii apreciază că, la nivel mondial, numărul de adolescenți și adulți tineri care ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului variază de la 0,67 la 1,35 miliarde.

Autorii au precizat că descoperirile nu au luat în considerare „factori demografici” sau „modificări ale politicii privind ascultarea în siguranță în unele țări”, dar au concluzionat că expunerea la muzică tare în locuri și prin dispozitive personale de ascultare ar putea însemna că până la un miliard de adolescenți și tineri ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului odată cu înaintarea în vârstă.

„Practicile de ascultare periculoasă sunt foarte răspândite la nivel mondial și pot expune la riscul de pierdere a auzului peste 1 miliard de tineri. Aceste constatări evidențiază necesitatea urgentă de a implementa o politică concentrată pe obiceiurile de ascultare sigure la nivel mondial, pentru a promova prevenirea problemelor de auz sau pierderea acestuia”, spun autorii studiului.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!