• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Tratamente noi care ajută la prevenirea efectelor secundare ale chimioterapiei pentru cancerul de sân
Publicat: 23 decembrie, 2022 11:34
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:02

Oamenii de știință au descoperit un beneficiu neașteptat al unui pretratament cu steroizi. Acesta este folosit în mod obișnuit pentru a preveni greața și reacțiile alergice ale chimioterapiei, împotriva toxicității cardiace induse de tratament. Experții de la Facultatea de Medicină a Universității Indiana, din Statele Unite, a identificat noi modalități de prevenire a efectelor secundare grave ale chimioterapiei utilizate pentru tratarea pacienților cu cancer de sân.

efectelor secundare ale chimioterapiei
Cercetătorii au identificat noi modalități de prevenire a efectelor secundare grave ale chimioterapiei utilizate pentru tratarea pacienților cu cancer de sân. FOTO: Pixabay.com FOTO: Pixabay.com

Antraciclinele aparțin unei clase de agenți chimioterapici utilizați pentru a trata o varietate de tipuri de cancer și rămân o parte importantă a terapiei pentru pacienții cu cancer de sân cu risc ridicat.

Deși s-au dovedit eficiente la îmbunătățirea ratei de vindecare, pot provoca leziuni cardiace grave, inclusiv insuficiență cardiacă,  adesea ireversibilă.

„În prezent, nu există biomarkeri indicați clinic pentru a estima care pacienți sunt expuși riscului de a dezvolta acest efect secundar înainte de a începe un tratament pe bază de antracicline”, a declarat Xi Wu, coordonatorul cercetării.

În cadrul studiului, cercetătorii descriu mecanismele moleculare prin care o variantă genetică identificată anterior poate duce la dezvoltarea clinică a cardiotoxicității induse de antracicline la pacienți.

Lucrările efectuate de laboratorul Schneider de la Centrul Fundației Vera Bradley pentru Cercetarea Cancerului de Sân din cadrul Centrului Comprehensive Cancer IU a fost publicată recent în Nature Communications.

Studii anterioare efectuate de acest laborator au sugerat că pacienții ar putea avea șanse crescute de a suferi leziuni cardiace grave (cardiotoxicitate), după ce au primit chimioterapie cu antracicline, în baza propriei moșteniri genetice. Momentan, nu au existat suficiente informații pentru a determina care sunt genele specifice care prezintă un risc cardiac crescut.

Cercetătorii au folosit cardiomiocite pluripotente derivate din celule stem, care sunt celulele responsabile de contractarea mușchilor inimii. Aceasta pentru a arăta că o variantă genetică moștenită a scăzut capacitatea celulei de a contracta mușchii inimii după ce au fost expuse la doxorubicină, un medicament pentru chimioterapia cu antraciclină.

„Aceste constatări ne pot ajuta să înțelegem de ce unii pacienți pot prezenta un risc crescut de a dezvolta acest efect secundar devastator, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a concepe strategii cu care să putem preveni în mod eficient acest lucru. Această studiu este însă un pas major în această direcție”, a precizat medicul.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, un beneficiu potențial neașteptat pentru dexametazonă, un pretratament cu steroizi folosit în mod obișnuit pentru a preveni greața și reacțiile alergice.

Acest medicament, și poate și alte medicamente care funcționează într-un mod similar, ar putea fi o strategie cheie pentru reducerea la minimum a cardiotoxicității ca efect secundar al chimioterapiei.

Oamenii de știință și-au propus, în continuare, să identifice care este abordarea optimă, pentru a-i ajuta pe medici să înțeleagă nivelul de risc al pacienților înainte de a utiliza terapia pe bază de antracicline și, de asemenea, de a minimiza șansele de insuficiență cardiacă, în cazul celor cu risc ridicat.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!