• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Tratamente noi care ajută la prevenirea efectelor secundare ale chimioterapiei pentru cancerul de sân
Publicat: 23 decembrie, 2022 11:34
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:02

Oamenii de știință au descoperit un beneficiu neașteptat al unui pretratament cu steroizi. Acesta este folosit în mod obișnuit pentru a preveni greața și reacțiile alergice ale chimioterapiei, împotriva toxicității cardiace induse de tratament. Experții de la Facultatea de Medicină a Universității Indiana, din Statele Unite, a identificat noi modalități de prevenire a efectelor secundare grave ale chimioterapiei utilizate pentru tratarea pacienților cu cancer de sân.

efectelor secundare ale chimioterapiei
Cercetătorii au identificat noi modalități de prevenire a efectelor secundare grave ale chimioterapiei utilizate pentru tratarea pacienților cu cancer de sân. FOTO: Pixabay.com FOTO: Pixabay.com

Antraciclinele aparțin unei clase de agenți chimioterapici utilizați pentru a trata o varietate de tipuri de cancer și rămân o parte importantă a terapiei pentru pacienții cu cancer de sân cu risc ridicat.

Deși s-au dovedit eficiente la îmbunătățirea ratei de vindecare, pot provoca leziuni cardiace grave, inclusiv insuficiență cardiacă,  adesea ireversibilă.

„În prezent, nu există biomarkeri indicați clinic pentru a estima care pacienți sunt expuși riscului de a dezvolta acest efect secundar înainte de a începe un tratament pe bază de antracicline”, a declarat Xi Wu, coordonatorul cercetării.

În cadrul studiului, cercetătorii descriu mecanismele moleculare prin care o variantă genetică identificată anterior poate duce la dezvoltarea clinică a cardiotoxicității induse de antracicline la pacienți.

Lucrările efectuate de laboratorul Schneider de la Centrul Fundației Vera Bradley pentru Cercetarea Cancerului de Sân din cadrul Centrului Comprehensive Cancer IU a fost publicată recent în Nature Communications.

Studii anterioare efectuate de acest laborator au sugerat că pacienții ar putea avea șanse crescute de a suferi leziuni cardiace grave (cardiotoxicitate), după ce au primit chimioterapie cu antracicline, în baza propriei moșteniri genetice. Momentan, nu au existat suficiente informații pentru a determina care sunt genele specifice care prezintă un risc cardiac crescut.

Cercetătorii au folosit cardiomiocite pluripotente derivate din celule stem, care sunt celulele responsabile de contractarea mușchilor inimii. Aceasta pentru a arăta că o variantă genetică moștenită a scăzut capacitatea celulei de a contracta mușchii inimii după ce au fost expuse la doxorubicină, un medicament pentru chimioterapia cu antraciclină.

„Aceste constatări ne pot ajuta să înțelegem de ce unii pacienți pot prezenta un risc crescut de a dezvolta acest efect secundar devastator, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a concepe strategii cu care să putem preveni în mod eficient acest lucru. Această studiu este însă un pas major în această direcție”, a precizat medicul.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, un beneficiu potențial neașteptat pentru dexametazonă, un pretratament cu steroizi folosit în mod obișnuit pentru a preveni greața și reacțiile alergice.

Acest medicament, și poate și alte medicamente care funcționează într-un mod similar, ar putea fi o strategie cheie pentru reducerea la minimum a cardiotoxicității ca efect secundar al chimioterapiei.

Oamenii de știință și-au propus, în continuare, să identifice care este abordarea optimă, pentru a-i ajuta pe medici să înțeleagă nivelul de risc al pacienților înainte de a utiliza terapia pe bază de antracicline și, de asemenea, de a minimiza șansele de insuficiență cardiacă, în cazul celor cu risc ridicat.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!