• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • STUDIU: Atenție la ingredientele pe care le folosiți la gătit. Plasticul, ingredientul „surpriză” de pe masa de Sărbători
Publicat: 22 decembrie, 2022 14:25
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:06

Masa de sărbători, pe care mulţi o aşteaptă cu nerăbdare în aceste zile, ar putea veni la pachet cu un ingredient neaşteptat, plasticul. Mai mult de 230.000 de microplastice ar putea fi în alimentele pe care le punem pe masa de sărbători, arată un nou studiu. Studiul publicat recent de către cercetătorii de la Universitatea Portsmouth din Anglia arată că o cină la cuptor poate conține un număr „uluitor” de microplastice.

masa de Sărbători
Studiul arată că majoritatea microplasticelor din alimentele noastre provin din ambalajele de plastic în care sunt ambalate produsele. FOTO: Pixabay.com

Particulele de microplastic sunt materiale plastice care au o dimensiune mai mică de cinci milimetri. Studiul  a analizat dacă ingredientele ambalate în plastic ar duce la un număr mai mare de particule microplastice găsite în produsele alimentare.

Fay Couceiro, lector în Biochimie şi poluare a mediului, a examinat două mese separate care includeau friptură. Ambele cine conţineau pui, cartofi, morcovi, broccoli şi budincă yorkshire, dar una dintre cine a fost preparată cu ingrediente care fuseseră cumpărate ambalate în plastic, în timp ce cealaltă, nu.

Mâncarea preparată din articolele  ambalate în plastic conţinea „de şapte ori mai multe microplastice decât cea învelită fără plastic”, arată comunicatului de presă al universităţii despre rezultatele studiului. În total, au fost găsite aproximativ 230.000 de particule microplastice.

Acest lucru indică faptul că „ambalajele din plastic sunt calea principală prin care microplasticele ajung în corpul nostru”, se arată în comunicat.

Servitul unei cine învelite în plastic în fiecare zi ar însemna aproximativ două pungi de microplastice consumate în fiecare an, potrivit cercetării.

„Din rezultatele obţinute, se pare că majoritatea microplasticelor din alimentele noastre provin din ambalajele de plastic în care sunt ambalate. Cu toate acestea, există şi alte modalităţi prin care plasticul poate intra în lanţul alimentar. Acesta ar putea ajunge în legume prin sol sau în carne, prin păşunatul animalelor”, a declarat Couceiro în comunicatul de presă.

Alimentele ambalate, de evitat

Experta a mai spus că şi aerul conţine microplastice, aşa că „acestea ar putea ajunge peste alimente”. De asemenea, plasticul ar putea proveni de la ustensilele de gătit folosite şi la pregătirea mesei, a explicat ea.

Acest studiu diferă de constatările altora, deoarece cercetătorii au examinat ceea ce se afla în farfurie după ce mâncarea a fost gătită, spre deosebire de analizarea ingredientelor brute într-un laborator, a mai spus cercetătoarea.

„Este probabil ca microplasticele să provină dintr-o combinaţie: din interiorul alimentelor, din ambalaj, din ustensilele de gătit şi din aer”, a spus ea.

Profesorul Shaji Sebastian, consultant gastroenterolog la Hull University Teaching Hospital din Anglia, a declarat că rezultatele studiului sunt surprinzătoare şi indică faptul că cercetările privind microplasticele ar trebui să continue „de urgenţă”.

„Cheia este să înţelegem: ce fac microplasticele în organism? Ajung ele la organe?”, a spus el. „Acestea sunt întrebări critice care trebuie analizate”.

Un studiu publicat în 2020 de către academicieni din Italia a explicat că implicaţiile microplasticelor asupra corpului uman nu sunt încă bine înţelese. Cercetătorii au constatat că doar materialele plastice mai mici de 20 de micrometri ar putea pătrunde în organe, iar particulele ar trebui să aibă 10 micrometri sau mai puţin pentru a avea intra în organe şi creier. Zece micrometri reprezintă aproximativ diametrul unei celule sanguine umane.

Cu toate acestea, o cercetare publicată în 2021 de cercetătorii britanici a constatat că microplasticele pot provoca daune celulelor umane în laborator la niveluri considerate normale pentru oamenii care le ingerează prin intermediul alimentelor. Dar impactul asupra sănătăţii rămâne încă neclar, deoarece cercetătorii nu sunt siguri cât timp rămân materialele plastice în organism înainte de a fi eliminate.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 aprilie, 2025
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de ...

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB

„Românul este ca un marocan care vorbește română”, crede dr. Mohammed Zejly, care a venit ...

Mohammed Zejly, un medic din Maroc la Cluj: „Românul este ca un marocan care vorbește română”

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 ...

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 de zile

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula
Success message!
Warning message!
Error message!