• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Varicela, factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Riscul, de trei ori mai mare pentru cei sub 40 de ani
Publicat: 21 decembrie, 2022 11:14
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:20

Varicela, una dintre bolile copilăriei poate duce la complicații, cum ar fi accidentul vascular cerebral, mai ales la persoanele de peste 40 de ani, potrivit celui mai recent studiu publicat în Sience Alert. Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce în momentul în care alimentarea cu oxigen și substanțe nutritive a unei zone din creier este întreruptă sau redusă. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală.

Varicela
Varicela este factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, arată un studiu recent. FOTO: Pixabay.com

Peste 90% din populația lumii are virusul care provoacă varicela, așa-numitul virus varicelo-zosterian (VVZ) aflat în stare latentă în sistemul nervos, fiind contactat încă din copilăriei.

În timp ce majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu erupția dureroasă pe care virusul o provoacă la apariția varicelei și a Zonei Zoster, pot să apară un spectru larg de complicații, chiar și fără simptome cutanate vizibile, atrag atenția specialștii.

Printre cele mai grave complicații se numără accidentul vascular cerebral, în special cel ischemic. Astfel, persoanele care suferă de Zona Zoster au un risc de AVC cu aproximativ 80% mai mare decât cei care nu suferă de această boală. Acest risc rămâne ridicat până la un an după ce erupția cutanată a dispărut.

Riscul de accident vascular cerebral este aproape dublu pentru cei care au erupția pe față și triplu pentru cei cu vârsta sub 40 de ani.

Deși mecanismul care stă la baza acestui risc nu este pe deplin cunoscut, cercetătorii consideră că infecția directă a arterelor ar putea fi cauza.

Andrew Bubak, profesor, cercetător și neurovirolog la Universitatea din Colorado (SUA), susține că ”reactivarea VVZ declanșează formarea de saci celulari, exozomi, care transportă proteinele care contribuie la coagularea sângelui și la inflamații”.

De altfel, în cadrul laboratorului este studiat modul în care acest virus contribuie la tulburările neurologice, cum ar fi AVC și demența. Recent, un alt studiu a asociat varicela și herpesul cu riscul de a dezvolta boala Alzheimer, o boală neurodegenerativă care este prezentă la 60-70% dintre pacienții cu demență.

Ce sunt exozomii

Exozomii sunt vezicule mici, sau saci plini de lichid, produse în interiorul celulelor din întregul organism. Deși sunt esențiali pentru funcții biologice esențiale, cum ar fi comunicarea dintre celule, exozomii pot juca, de asemenea, un rol cheie în progresia bolilor și sunt ținte medicamentoase pentru multe boli.

”Am vrut să vedem dacă pacienții cu Zona Zoster dezvoltă exosomi care transportă proteine implicate în coagularea sângelui, crescând astfel riscul de accident vascular cerebral. Așa că am izolat exozomi din sângele a 13 pacienți în momentul erupției de Zona Zoster și i-am comparat cu exozomi izolați de la donatori sănătoși. Când am analizat conținutul acestor exozomi, am descoperit că pacienții cu Zona Zoster aveau niveluri de nouă ori mai mari de proteine de coagulare decât pacienții sănătoși”, a transmis cercetătorul, care a adăugat că exozomii pacienților cu Zona Zoster aveau încă niveluri ridicate ale acestor proteine la trei luni după erupția inițială.

Accidentul vascular cerebral, cauze și factori de risc

Există două cauze principale ale accidentului vascular cerebral. O arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic) sau o scurgere sau spargere a unui vas de sânge (accident vascular cerebral hemoragic).

Unii oameni pot avea doar o întrerupere temporară a fluxului sanguin către creier, cunoscută sub numele de atac ischemic tranzitoriu (AIT), care nu provoacă simptome de durată.

Factorii care pot crește riscul de AVC sunt, pe de o parte, factorii legați de stilul de viață, printre care obezitatea sau supraponderabilitatea, sedentarismul și consumul în exces de alcool.

Pe de altă parte, există o serie de factori medicali, printre care hipertensiunea arterială, fumat sau fumat pasiv, colesterolul crescut, diabetul, apneea obstructivă în somn, istoric medical de AVC, infarct de miocard sau infecția cu COVID-19.

Alți factori asociați cu riscul crescut de AVC pot fi vârsta, mai ales la persoanele care au peste 55 de ani, risc fiind mai crescut decât la tineri.

În general, bărbații au un risc mai crescut decât femeile, în timp ce acestea din urmă dacă sunt mai în vârstă pot suferi de AVC.  Mai mult, pot avea un risc de decese mai mare în comparație cu bărbații de aceeași vârstă

Și hormonii sunt un factor de risc. Folosirea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale cu estrogen cresc riscul de AVC.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!