• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Strategie nouă pentru diagnosticarea complicațiile cardiace mortale asociate cu tratamentul cancerelor
Publicat: 21 decembrie, 2022 10:19
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:22

Cercetătorii de la centrul medical Michigan Medicine, din Statele Unite, au conceput o nouă strategie bazată pe biomarkeri pentru a diagnostica o complicație rară și mortală cauzată de anticorpii monoclonali utilizați în tratamentul mai multor tipuri de cancer.

diagnosticarea complicațiile cardiace mortale
Diagnosticarea devreme a pacienților le permite medicilor să începem terapia imunosupresoare și să ofere pacienților șasne mai mari de supraviețuire. FOTO: Pixabay.com

Într-un studiu publicat marți, în JACC: CardioOncology, cercetătorii au descoperit că aproape toți pacienții cu cancer care au fost diagnosticați cu miocardită, după ce au fost tratați cu inhibitori ai punctelor de control imunitare, au prezentat semne timpurii de distrugere musculară și leziuni hepatice.

„În timp ce inhibitorii punctelor de control imunitare au revoluționat tratamentul diferitelor tipuri de cancer, pacienții care dezvoltă această complicație rară (miocardită) identificată adesea târziu, prezintă cel puțin 50% șanse de deces”, spune medicul Salim Hayek, autor principal al studiului și director medical la clinicile centrului cardiovascular de la universitatea Michigan Health.

„Diagnosticarea miocarditei după tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control imun este o provocare, având în vedere că nu există un singur test care să o poată diferenția de alte cauze pentru leziunile cardiace. Până când pacienții se prezintă la spital, este adesea prea târziu”, spune Hayek.

„Diagnosticarea devreme a pacienților ne permite să începem terapia imunosupresoare mai devreme și să le oferim pacienților o șansă mai mare de supraviețuire”, a precizat medicul.

Inhibitorii punctului de control imunitar (ICI) sunt anticorpi monoclonali care îmbunătățesc sistemul imunitar al organismului și răspunsul acestuia împotriva celulelor canceroase.

Există un risc potențial ca activitatea imunitară crescută a medicamentului să se întoarcă împotriva organismului pacientului, provocându-i leziuni la aproape orice sistem de organe, miocardita fiind cea mai gravă complicație.

Cercetătorii au analizat peste 2.600 de pacienți cu cancer tratați cu inhibitori ai punctelor de control imun la universitatea Michigan Health în perioada iunie 2014 – decembrie 2021. Marea majoritate a pacienților diagnosticați cu miocardită ICI au prezentat, de asemenea, semne precoce de leziuni musculare și leziuni hepatice, chiar înainte de spitalizare.

Dintre acești pacienți, 95% au avut cel puțin trei biomarkeri crescuți, comparativ cu doar 5% dintre pacienții fără miocardită.

Dintre biomarkerii non-cardiaci, creatinfosfokinaza, care semnalează leziuni musculare, a fost cel mai strâns legată de dezvoltarea miocarditei ICI, precum și de moartea din orice cauză.

„Este logic ca miocardita legată de inhibitorii punctelor de control imunitar să nu apară izolat, având în vedere că un sistem imunitar dezlănțuit se așteaptă să afecteze mai multe organe și în special mușchii”, a explicat co-autorul studiului, dr. Joe-Elie Salem, profesor. de medicină la Sorbonne Université din Paris și un expert de top în domeniul miocarditei ICI.

„O mare varietate de antigene vizate de celulele T auto-reactive stimulate de ICI sunt împărțite între miocard și mușchii periferici. Miozita, sau leziunea musculară (inflamația cronică a mușchilor), este o componentă centrală a complicațiilor legate de această clasă de medicamente”, a precizat savantul.

Cercetătorii concluzionează în studiul lor, că în acest caz clinicienii ar trebui să monitorizeze pacienții cu ICI în mod regulat pentru biomarkeri care pot semnala daune în alte părți ale organismului, inclusiv pentru creatinfosfokinază (creatinkinază) pentru leziuni musculare, aspartat aminotransferază (AST) și alanin aminotransferază (ALT) pentru leziuni hepatice și lactat dehidrogenază pentru leziuni tisulare.

„Pacientului suspectat de miocardită a punctului de control imun ar trebui să i se măsoare nivelurile de creatinfosfokinază. Dacă este scăzut sau în limite normale, atunci diagnosticul de miocardită a punctului de control imun este foarte puțin probabil”, a mai precizat medicul.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 august, 2024
Semnal de alarmă: Crește numărul de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele
8 august, 2024
Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj a participat la Sports Festival și a subliniat importanța sportului în prevenția cancerului

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune daca lucrările dentare, plombițele sau coroanele se albesc ...

Se albesc plombițele sau coroanele în urma aplicării gelurilor de albire?

Recent, epidemia de variolă a maimuței, cunoscută și sub denumirea de mpox, a stârnit îngrijorări ...

Epidemia de Variolă a Maimuței (mpox) nu seamănă cu COVID 19 dar e nevoie de precauție

Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu apreciază că îngrijirile paliative în România reprezintă o urgență ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș

Pe măsură ce temperaturile cresc în timpul verii, persoanele care suferă de insuficiență cardiacă se ...

ȘASE LUCRURI pe care le poți face pentru a gestiona insuficiența cardiacă în lunile de vară

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri noi de ...

Semnal de alarmă: Crește numărul de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele

„Cum te simți, cu adevărat?” este întrebarea la care reînvață să răspundă cei ce vizitează, ...

Cum te simți, UNTOLD? Regina Maria te invită să te reconectezi cu emoțiile tale

Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității, ...

Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității
Success message!
Warning message!
Error message!