În România este în prezent o criză reală de anumite medicamente necesare tratării unor afecțiuni. Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi tratamente oncologice.

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a declarat ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.
Totodată, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.
„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Ministrul a precizat că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.
„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. Există, datorită creşterii consumului de medicamente, anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a explicat ministrul Sănătăţii.