• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Rezidurile din canalele de scurgere ale chiuvetelor pot fi extrem de periculoase, chiar mortale
Publicat: 20 decembrie, 2022 10:20
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:33

Canalele de scurgere ale chiuvetelor și instalațiile sanitare sunt, în general, nu doar locuri neplăcute, dar și extrem de periculoase, spun cercetătorii britanici, care au făcut un studiu în acest sens. Aceștia au vrut să vadă ce microbi se ascund în astfel de locuri umede care susțin viața microbiană și diferite forme de ciuperci. Toate aceste chiuvete sunt folosite în principal pentru spălarea mâinilor, astfel, cei expuși la microbi pot să ia contact cu microbi potențial periculoși. Studiul a fost publicat în Environmental DNA.

Rezidurile din canalele de scurgere
Studiul a descoperit șapte grupe diferite de ciuperci. Infectarea cu astfel de ciuperci poate fi fatală, mai ales pentru persoanele imunocompromisă.
FOTO: Pixabay.com

De fapt, unul dintre motivele pentru care adesea nu ne plac chiuvetele, împreună cu bureții murdari și alte accesorii pentru chiuvete, este tocmai faptul că acestea sunt un habitat foarte bun pentru germenii urâți.

Într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Reading și de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, oamenii de știință au făcut o cercetare în acest ecosistem întunecat, investigând peste 250 de „comunități fungice din chiuvetele de toaletă” dintr-un campus universitar.

Sub conducerea bioinformaticianului Soon Gweon de la Universitatea din Reading, echipa de cercetare a colectat probe din canalele de scurgere a chiuvetelor de la toalete din 20 de clădiri din campusul principal al universității.

Cercetătorii au folosit tampoane de bumbac sterile pentru a colecta probe din scurgeri. Aceștia au înregistrat detalii despre calitățile fiecărei chiuvete, care includeau locația, scopul, eticheta de gen pentru toalete și dacă apa care curgea prin scurgere era caldă sau rece. Apoi, au extras ADN-ul din probe și au folosit amplificarea reacției în lanț a polimerazei (PCR) și procesarea bioinformatică pentru a ajuta la identificarea rezidenților microbieni ai chiuvetelor.

Poate părea evident că astfel de locuri umede ar putea susține viața microbiană, dar simpla prezență a ciupercilor nu este principala concluzie. Aceste comunități fungice sunt diverse, raportează cercetătorii, dar și incredibil de asemănătoare între ele. Chiuvetele au găzduit 375 de genuri de ciuperci , rangul taxonomic de deasupra speciilor, dintr-o serie de clase, ordine și familii. Studiul a descoperit șapte grupe diferite de ciuperci.

În ciuda biodiversității ridicate din cadrul fiecărei chiuvete, toate comunitățile fungice au prezentat profiluri taxonomice surprinzător de asemănătoare, potrivit cercetătorilor, ceea ce înseamnă că lista și raportul ciupercilor nu au variat prea mult de la o chiuvetă la alta sau chiar de la o clădire la alta. Cercetătorii notează că nu sunt siguri care sunt cauzele acestei similitudini, dar menționează că asemănarea dintre ciupercile din chiuvetele din diferite toalete și clădiri ar putea reflecta „utilizarea similară” de către cei din comunitate.

Poate aceste chiuvete sunt folosite în principal pentru spălarea mâinilor, mulți dintre cei care folosesc aceste facilități provenind din populația universitară, ar putea fi expuși la microbi atunci când folosesc chiuvetele. „Ne petrecem 90 la sută din timp în interior, așa că suntem expuși la ciuperci în casele și la locurile de muncă”, spune Gweon.

„Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu este o problemă, dar pentru cei care sunt imunocompromiși, anumite specii de ciuperci pot provoca infecții grave.” Studiul sugerează că scurgerile de chiuvete nu sunt doar locuri plăcute pentru microbii care trăiesc, ci ar putea servi drept rezervoare pentru unele mucegaiuri și alte ciuperci, putând găzdui și contribui la răspândirea unor specii care pot îmbolnăvi oamenii.

„Aceasta ar putea fi o descoperire cu adevărat importantă pentru cei care încearcă să ajute persoanele imunocompromise să evite infecțiile cauzate de unii dintre agenții patogeni oportuniști care pot sta la pândă în chiuvete, cum ar fi Fusarium”, spun cercetătorii.

Scurgerile și țevile chiuvetelor oferă un habitat unic pentru ciupercile din mediul construit, notează Gweon și colegii săi, datorită umidității continue, schimbărilor temporare de temperatură, pH-ului ridicat de la detergenți și acumulării potențiale de materie organică.

Totuși, ciupercile din chiuvete trebuie, de asemenea, să fie rezistente. De exemplu, se confruntă cu lovituri de apă caldă, precum și cu niveluri diferite de aciditate și de disponibilitate a hranei. Cercetătorii sugerează că unele ciuperci ar putea exploata detergenții de săpun ca sursă de hrană bogată în carbon.

Cel mai abundent și mai omniprezent gen găsit în noul studiu a fost Exophiala, raportează cercetătorii, o „drojdie neagră” care include specii terestre și acvatice. Aceste specii pot fi considerate agenți patogeni oportuniști care cauzează infecții cutanate și superficiale, mai arată studiul.

Toate detaliile studiului le găsiți aici.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!