Adolescenta de 15 ani, căreia medicii din Iași au reușit să îi replanteze brațele, într-o operație care a durat de 20 de ore, după ce i-au fost amputate într-un grav accident rutier, a început deja să îşi miște degetele de la mâna dreaptă. Doctorii spun că într-un an și jumătate, fata are șanse să se recupereze complet. Revenirea ei după operația de replantare a mâinilor este spectaculoasă, spun medicii. Următoarea intervenție chirurgicală este planificată pentru săptămâna viitoare.
10 medici și 14 asistente, infirmiere și brancardieri de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au stat în sala de operație 20 de ore, pentru a-i salva viața Alexiei.
„Din fericire, intervenţia chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. Fetiţa este detubată, respiră singură. Sperăm să aibă o evoluţie bună a copilului. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi să intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membrelor superioare în proporţie de 85 la sută.
Coordonatorul echipei medicale care a efectuat operaţia, medicul Sidonia Susanu a precizat că fata va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie.
„Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a pacientei ne încurajează să sperăm că evoluţia va fi foarte bună. Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate”, a declarat dr Sidonia Susanu pe pagina de Facebook a spitalului.
Adolescenta va fi supusă altei intervenții chirurgicale
„Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate. Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului şi a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Paşcani. Mulţumesc colegilor din Paşcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil şi care a făcut primele manevre de resuscitare şi tratament intensiv al copilului, care e o intervenţie de lungă durată. Acest lucru este extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente de o asemenea amploare.
Un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a efectuat şi intervenţia chirurgicală. Aceasta se datorează colegilor de la SMURD, în special dr. Graur, care a supravegheat copilul pe timpul transportului. Colegii din terapie intensivă au fost primii care au acordat terapia suportivă a pacientei.”, a adăugat doctorul Sidonia Susanu.
Adolescenta de 15 ani este una dintre cele 35 de persoane care se aflau vineri noaptea într-un autocar cu artişti care se deplasa de la Botoşani spre un festival în judeţul Ialomiţa. La intrarea în municipiul Paşcani, autocarul s-a răsturnat.
În urma impactului, 25 de persoane, dintre care 12 minori, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Una din fete a suferit în accident amputaţie totală de braţ stâng şi amputaţie parţială de braţ drept, traumatism cranio cerebral urmat de pierderea stării de conştienţă, plăgi contuze în partea dreaptă a feţei şi în regiunea fronto temporală dreaptă.