Prima terapie celulară la nivel mondial pentru sindromul limfoproliferativ, asociat infecției cu virusul Epstein-Barr, a fost autorizată în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a dat, practic, undă verde comercializării în UE a terapiei Ebvallo (tabelecleucel), pentru pacienţii cu un cancer hematologic rar, anunță laboratorul francez care deține licența de punere pe piață, potrivit Agerpres care a preluat agenții franceze de presă.
Tabelecleucel este o terapie celulară cu celule T (imunoterapie alogenă), care țintește și elimină celulele din sânge infectate cu EBV și devine astfel prima terapie celulară utilizată pentru acest tip de cancer.
Medicamentul este destinat tratamentului pacienţilor cu sindromul limfoproliferativ post-transplant asociat infecției cu virusul Epstein-Barr (LPT EBV+), o tumoră malignă hematologică acută, care pune viaţa în pericol și care poate apărea după un transplant.
Sindromul LPT EBV+ reprezintă o formă rară de cancer, dar cu risc mare de deces, ce apare ulterior unui transplant (de celule hematopoietice sau de organe solide), atunci când activitatea celulelor T este compromisă din cauza imunosupresiei.
Autorizarea reprezintă prima aprobare la nivel mondial a unei imunoterapii cu limfocite T (celulele esenţiale ale sistemului imunitar) folosind celule de la un donator, susţin reprezentanții laboratorului francez, care va direcţiona activităţile de comercializare şi distribuţie în Europa pentru acest tratament, dezvoltat de un laborator american.
Tabelecleucel a primit desemnarea de medicament rar în Europa. Denumirea este rezervată medicamentelor destinate tratamentului bolilor rare, care afectează nu mai mult de cinci din 10.000 de persoane în UE, și provoacă o ameninţare la adresa vieţii sau dizabilităţi cronice.