• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Descoperire științifică importantă: Tratamentul viitorului pentru diabet. O pastilă ar putea înlocui nevoia de insulină
Publicat: 20 decembrie, 2022 09:50
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:33

Insulina a fost produsă pentru prima dată în masă cu aproape un secol în urmă și de atunci a rămas o parte integrantă în îngrijirea diabetului. Cum ar fi ca bolnavii cu diabet să aibă la îndemână o pastilă care imita insulină? Cercetătorii de la Institutul WEHI, din Australia au găsit alternative care ar putea promova o absorbție mai bună a glucozei din sânge în organism, fără utilizarea insulinei. Aceștia au creat o pastilă care să imite insulina, descoperire care aduce nu numai beneficii majore pacienților, ci și din punct de vedere socio-economic. 

Tratamentul viitorului pentru diabet
Având în vedere prețurile în creștere ale insulinei, aceasta este o evoluție științifică binevenită și din punct de vedere socio-economic. FOTO: Pixabay.com

„De la descoperirea insulinei, în urmă cu 100 de ani, dezvoltarea unei pastile de insulină reprezintă un vis pentru cercetătorii în diabet, dar, după decenii de încercări, a avut puțin succes”, spune autorul principal al unui studiu recent publicat, medicul Nicholas Kirk, într-un comunicat de presă. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communications.

Pentru acest studiu,  Kirk și profesorul Mike Lawrence au colaborat cu cercetătorii de la compania farmaceutică americană, Eli Lilly. Recent, cercetarea a început să facă progrese.

Dezvoltarea microscopiei crio-electronice (cryo-EM), o nouă tehnologie care poate vizualiza arhitectura moleculelor complicate, a permis cercetătorilor să creeze rapid imagini 3D (sau „planuri”) ale receptorului de insulină.

„Cu cryo-EM, putem compara acum direct modul în care diferite molecule, inclusiv insulina, schimbă forma receptorului de insulină”, explică Kirk. Interacțiunea insulinei se dovedește a fi mult mai complexă decât a prezis oricine, atât insulina, cât și receptorul său schimbându-și forma dramatic pe măsură ce se asociază, adaugă cercetătorul.

Moleculele care imită insulina ar putea fi, de asemenea, benefice din punct de vedere financiar. Folosind această tehnologie, echipa a realizat reconstrucții crio-EM pentru a colecta modele ale diferitelor molecule de peptide care pot interacționa cu receptorul de insulină pentru a-l menține într-o poziție activă.

Acest lucru le permite cercetătorilor să vadă cum o moleculă care imită insulină poate acționa asupra receptorului.

Experimentele oamenilor de știință au identificat o anumită peptidă care poate lega și activa un receptor asemănător insulinei, făcându-l disponibil pentru preluarea glucozei din sânge atunci când nivelul crește.

Deși rezultatele sunt promițătoare, terapiile cu astfel de mecanisme de acțiune similare insulinei mai au până să fie disponibile pentru aplicațiile clinice.

Dar chiar și așa, această descoperire ar putea deschide calea pentru mai multe studii care să înceapă să aprofundeze înțelegerea biologică și clinică a modalităților de a genera un medicament care înlocuiește cu totul nevoia de insulină, ușurând astfel viața persoanelor dependente de insulină.

Odată cu creșterea prețurilor la insulină, aceasta este o dezvoltare științifică binevenită și din punct de vedere socio-economic.

„Este încă un drum lung care va necesita cercetări suplimentare, dar este interesant să știm că descoperirea noastră avansează cercetarea către tratamente orale pentru diabetul de tip 1”, spun oamenii de știință.

Aproximativ 25 de milioane de oameni din întreaga lume, mulți dintre ei copii, suferă de această diabet zaharat.

În prezent, nu există niciun tratament pentru diabet și cei afectați de această boală trebuie să suporte injecții zilnice cu insulină pe toată durata vieții.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor
Success message!
Warning message!
Error message!