• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Descoperire științifică importantă: Tratamentul viitorului pentru diabet. O pastilă ar putea înlocui nevoia de insulină
Publicat: 20 decembrie, 2022 09:50
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:33

Insulina a fost produsă pentru prima dată în masă cu aproape un secol în urmă și de atunci a rămas o parte integrantă în îngrijirea diabetului. Cum ar fi ca bolnavii cu diabet să aibă la îndemână o pastilă care imita insulină? Cercetătorii de la Institutul WEHI, din Australia au găsit alternative care ar putea promova o absorbție mai bună a glucozei din sânge în organism, fără utilizarea insulinei. Aceștia au creat o pastilă care să imite insulina, descoperire care aduce nu numai beneficii majore pacienților, ci și din punct de vedere socio-economic. 

Tratamentul viitorului pentru diabet
Având în vedere prețurile în creștere ale insulinei, aceasta este o evoluție științifică binevenită și din punct de vedere socio-economic. FOTO: Pixabay.com

„De la descoperirea insulinei, în urmă cu 100 de ani, dezvoltarea unei pastile de insulină reprezintă un vis pentru cercetătorii în diabet, dar, după decenii de încercări, a avut puțin succes”, spune autorul principal al unui studiu recent publicat, medicul Nicholas Kirk, într-un comunicat de presă. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communications.

Pentru acest studiu,  Kirk și profesorul Mike Lawrence au colaborat cu cercetătorii de la compania farmaceutică americană, Eli Lilly. Recent, cercetarea a început să facă progrese.

Dezvoltarea microscopiei crio-electronice (cryo-EM), o nouă tehnologie care poate vizualiza arhitectura moleculelor complicate, a permis cercetătorilor să creeze rapid imagini 3D (sau „planuri”) ale receptorului de insulină.

„Cu cryo-EM, putem compara acum direct modul în care diferite molecule, inclusiv insulina, schimbă forma receptorului de insulină”, explică Kirk. Interacțiunea insulinei se dovedește a fi mult mai complexă decât a prezis oricine, atât insulina, cât și receptorul său schimbându-și forma dramatic pe măsură ce se asociază, adaugă cercetătorul.

Moleculele care imită insulina ar putea fi, de asemenea, benefice din punct de vedere financiar. Folosind această tehnologie, echipa a realizat reconstrucții crio-EM pentru a colecta modele ale diferitelor molecule de peptide care pot interacționa cu receptorul de insulină pentru a-l menține într-o poziție activă.

Acest lucru le permite cercetătorilor să vadă cum o moleculă care imită insulină poate acționa asupra receptorului.

Experimentele oamenilor de știință au identificat o anumită peptidă care poate lega și activa un receptor asemănător insulinei, făcându-l disponibil pentru preluarea glucozei din sânge atunci când nivelul crește.

Deși rezultatele sunt promițătoare, terapiile cu astfel de mecanisme de acțiune similare insulinei mai au până să fie disponibile pentru aplicațiile clinice.

Dar chiar și așa, această descoperire ar putea deschide calea pentru mai multe studii care să înceapă să aprofundeze înțelegerea biologică și clinică a modalităților de a genera un medicament care înlocuiește cu totul nevoia de insulină, ușurând astfel viața persoanelor dependente de insulină.

Odată cu creșterea prețurilor la insulină, aceasta este o dezvoltare științifică binevenită și din punct de vedere socio-economic.

„Este încă un drum lung care va necesita cercetări suplimentare, dar este interesant să știm că descoperirea noastră avansează cercetarea către tratamente orale pentru diabetul de tip 1”, spun oamenii de știință.

Aproximativ 25 de milioane de oameni din întreaga lume, mulți dintre ei copii, suferă de această diabet zaharat.

În prezent, nu există niciun tratament pentru diabet și cei afectați de această boală trebuie să suporte injecții zilnice cu insulină pe toată durata vieții.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!