• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Timpul petrecut cu partenerul de viață scade riscul de îmbolnăvire și rata de mortalitate
Publicat: 19 decembrie, 2022 12:38
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:37

Prezența fizică a partenerului de viață poate oferi beneficii puternice pentru sănătate, potrivit unei noi cercetări care urmează să fie publicate în Brain, Behavior and Immunity. Studiul a constatat că persoanele care au petrecut mai mult timp cu partenerul lor romantic au avut niveluri mai scăzute de proteină C-reactivă a markerului inflamator în ziua următoare, indiferent de calitatea relației lor.

Relațiile sociale oferă beneficii puternice pentru sănătatea fizică și pot chiar scădea rata mortalității unei persoane. Cercetătorii susțin că timpul petrecut în prezența fizică a partenerului de cuplu ar putea fi un factor important pentru sănătatea noastră.

Se speculează adesea că legătura dintre relațiile sociale și o stare bună de sănătate pot fi atribuite unei inflamații reduse. În această notă, există dovezi că pur și simplu a fi în prezența unui partener apropiat îmbunătățește reglarea fiziologică a căilor sistemului nervos care influențează inflamația periferică. Oamenii de știință implicați în acest studiu au vrut să testeze dacă timpul petrecut în apropierea unui partener romantic ar influența markerii inflamației sistemice.

Cercetătorii au recrutat un eșantion final de 100 de adulți aflați în relații romantice. Acești participanți au efectuat trei vizite la laborator în cursul unei luni, unde au furnizat mostre de sânge pentru a fi testate pentru proteina C reactivă a markerului inflamator (CRP). La fiecare vizită, în urma analizei de sânge, participanții au completat chestionare care includeau o întrebare privind timpul petrecut în prezența fizică a partenerului lor în ultimele 24 de ore. Aceasta a inclus a fi în aceeași cameră cu partenerul lor, fie că era treaz sau dormea.

Rezultatele au arătat că participanții care au raportat că au petrecut mai mult timp în prezența partenerului lor în ultimele 24 de ore au avut niveluri mai scăzute de CRP. Aceste rezultate au fost semnificative după controlul pentru diferite măsuri sociodemografice și de sănătate, cum ar fi rasa/etnia, utilizarea antidepresivelor, exercițiile fizice și calitatea somnului. Când cercetătorii au testat calea opusă, au descoperit că CRP nu a fost un predictor semnificativ al timpului petrecut cu un partener în ultimele 24 de ore.

Interesant este că rezultate similare au fost găsite când se analizează fluctuațiile săptămânale ale timpului petrecut cu partenerul. Când participanții au petrecut mai mult timp cu partenerul lor în ultimele 24 de ore în comparație cu media lor în cele trei momente, CRP-ul lor a scăzut semnificativ.

Această legătură între timpul petrecut cu partenerul și CRP mai scăzut a avut loc atunci când controlați trei explicații studiate frecvent – calitatea relației cuiva, ostilitatea resimțită față de partener și sentimentele de singurătate în acea săptămână. Acest lucru sugerează că simpla petrecere a timpului fizic lângă un partener romantic a fost asociată în mod constant cu un CRP mai scăzut, indiferent de calitatea relației, ostilitate sau factori de singurătate.

„Am prelevat CRP în trei zile diferite de-a lungul timpului și am găsit dovezi care sugerează că doar a fi împreună cu un partener romantic a fost benefică sub forma unui CRP mai scăzut”, scriu autorii studiului.

În lumina acestor rezultate, autorii sugerează că cercetătorii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare cazurile din cadrul relațiilor care tind să apară cel mai des, cum ar fi râsul împreună sau momentele de calm. Impactul cumulativ al unor momente regulate ca acestea ar putea îmbunătăți sănătatea prin mecanisme biologice. De exemplu, atingerea afectuoasă în momentele de proximitate ar putea oferi beneficii fiziologice.

Studiul, „ Coprezența zilnică cu un partener romantic este asociată cu proteina C reactivă mai scăzută ”, a fost realizat de Tatum A. Jolink, Baldwin M. Way, Ayana Younge, Christopher Oveis și Sara B. Algoe.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 mai, 2025
UBB și-a inaugurat Facultatea de Științe Medicale – Mesajul ministrului Daniel David pentru UMF
24 aprilie, 2025
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” nu mai este singura din Cluj care are ...

UBB sau UMF? Ce oferă Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății din cadrul UBB

Dr. Adrian Pavel, medic primar radiologie și imagistică in cadrul Spitalului ARES Cluj-Napoca, ne-a vorbit ...

Dr. Adrian Pavel despre embolizare: Are rezultate spectaculoase

Dr. Adrian Pavel, medic primar radiologie și imagistică in cadrul Spitalului Monza ARES Cluj-Napoca, ne-a ...

Dr. Adrian Pavel despre procedura minim invazivă prin care se tratează vasele de sânge îngustate

Prof. univ. dr. Adrian Petrușel, rector interimar al UBB, a vorbit la Reporter Medical despre ...

UBB organizează Smart Diaspora 2025: se anunță 30 de workshopuri și 1500 de participanți

L-am întrebat pe prof. univ. dr. Adrian Petrușel, rector interimar al UBB, dacă nou înființata ...

Rectorul interimar al UBB, întrebat dacă Facultatea de Științe Medicale va forma și medici

Dr. Adrian Pavel, medic primar radiologie și imagistică in cadrul Spitalului ARES Cluj-Napoca, ne-a vorbit ...

Dr. Adrian Pavel – Angiografia, tehnica prin care se identifică problemele vaselor de sânge

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, trage un semnal de alarmă pentru cei care folosesc produse ...

Atenție la produsele de albit dinții care conțin dioxid de titan

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne explică pe scurt care poate fi cauza respirației urât ...

Respirația urât mirositoare – cauze
Success message!
Warning message!
Error message!