• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Timpul petrecut cu partenerul de viață scade riscul de îmbolnăvire și rata de mortalitate
Publicat: 19 decembrie, 2022 12:38
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:37

Prezența fizică a partenerului de viață poate oferi beneficii puternice pentru sănătate, potrivit unei noi cercetări care urmează să fie publicate în Brain, Behavior and Immunity. Studiul a constatat că persoanele care au petrecut mai mult timp cu partenerul lor romantic au avut niveluri mai scăzute de proteină C-reactivă a markerului inflamator în ziua următoare, indiferent de calitatea relației lor.

Relațiile sociale oferă beneficii puternice pentru sănătatea fizică și pot chiar scădea rata mortalității unei persoane. Cercetătorii susțin că timpul petrecut în prezența fizică a partenerului de cuplu ar putea fi un factor important pentru sănătatea noastră.

Se speculează adesea că legătura dintre relațiile sociale și o stare bună de sănătate pot fi atribuite unei inflamații reduse. În această notă, există dovezi că pur și simplu a fi în prezența unui partener apropiat îmbunătățește reglarea fiziologică a căilor sistemului nervos care influențează inflamația periferică. Oamenii de știință implicați în acest studiu au vrut să testeze dacă timpul petrecut în apropierea unui partener romantic ar influența markerii inflamației sistemice.

Cercetătorii au recrutat un eșantion final de 100 de adulți aflați în relații romantice. Acești participanți au efectuat trei vizite la laborator în cursul unei luni, unde au furnizat mostre de sânge pentru a fi testate pentru proteina C reactivă a markerului inflamator (CRP). La fiecare vizită, în urma analizei de sânge, participanții au completat chestionare care includeau o întrebare privind timpul petrecut în prezența fizică a partenerului lor în ultimele 24 de ore. Aceasta a inclus a fi în aceeași cameră cu partenerul lor, fie că era treaz sau dormea.

Rezultatele au arătat că participanții care au raportat că au petrecut mai mult timp în prezența partenerului lor în ultimele 24 de ore au avut niveluri mai scăzute de CRP. Aceste rezultate au fost semnificative după controlul pentru diferite măsuri sociodemografice și de sănătate, cum ar fi rasa/etnia, utilizarea antidepresivelor, exercițiile fizice și calitatea somnului. Când cercetătorii au testat calea opusă, au descoperit că CRP nu a fost un predictor semnificativ al timpului petrecut cu un partener în ultimele 24 de ore.

Interesant este că rezultate similare au fost găsite când se analizează fluctuațiile săptămânale ale timpului petrecut cu partenerul. Când participanții au petrecut mai mult timp cu partenerul lor în ultimele 24 de ore în comparație cu media lor în cele trei momente, CRP-ul lor a scăzut semnificativ.

Această legătură între timpul petrecut cu partenerul și CRP mai scăzut a avut loc atunci când controlați trei explicații studiate frecvent – calitatea relației cuiva, ostilitatea resimțită față de partener și sentimentele de singurătate în acea săptămână. Acest lucru sugerează că simpla petrecere a timpului fizic lângă un partener romantic a fost asociată în mod constant cu un CRP mai scăzut, indiferent de calitatea relației, ostilitate sau factori de singurătate.

„Am prelevat CRP în trei zile diferite de-a lungul timpului și am găsit dovezi care sugerează că doar a fi împreună cu un partener romantic a fost benefică sub forma unui CRP mai scăzut”, scriu autorii studiului.

În lumina acestor rezultate, autorii sugerează că cercetătorii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare cazurile din cadrul relațiilor care tind să apară cel mai des, cum ar fi râsul împreună sau momentele de calm. Impactul cumulativ al unor momente regulate ca acestea ar putea îmbunătăți sănătatea prin mecanisme biologice. De exemplu, atingerea afectuoasă în momentele de proximitate ar putea oferi beneficii fiziologice.

Studiul, „ Coprezența zilnică cu un partener romantic este asociată cu proteina C reactivă mai scăzută ”, a fost realizat de Tatum A. Jolink, Baldwin M. Way, Ayana Younge, Christopher Oveis și Sara B. Algoe.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!