• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Timpul petrecut cu partenerul de viață scade riscul de îmbolnăvire și rata de mortalitate
Publicat: 19 decembrie, 2022 12:38
Actualizat: 30 octombrie, 2023 11:37

Prezența fizică a partenerului de viață poate oferi beneficii puternice pentru sănătate, potrivit unei noi cercetări care urmează să fie publicate în Brain, Behavior and Immunity. Studiul a constatat că persoanele care au petrecut mai mult timp cu partenerul lor romantic au avut niveluri mai scăzute de proteină C-reactivă a markerului inflamator în ziua următoare, indiferent de calitatea relației lor.

Relațiile sociale oferă beneficii puternice pentru sănătatea fizică și pot chiar scădea rata mortalității unei persoane. Cercetătorii susțin că timpul petrecut în prezența fizică a partenerului de cuplu ar putea fi un factor important pentru sănătatea noastră.

Se speculează adesea că legătura dintre relațiile sociale și o stare bună de sănătate pot fi atribuite unei inflamații reduse. În această notă, există dovezi că pur și simplu a fi în prezența unui partener apropiat îmbunătățește reglarea fiziologică a căilor sistemului nervos care influențează inflamația periferică. Oamenii de știință implicați în acest studiu au vrut să testeze dacă timpul petrecut în apropierea unui partener romantic ar influența markerii inflamației sistemice.

Cercetătorii au recrutat un eșantion final de 100 de adulți aflați în relații romantice. Acești participanți au efectuat trei vizite la laborator în cursul unei luni, unde au furnizat mostre de sânge pentru a fi testate pentru proteina C reactivă a markerului inflamator (CRP). La fiecare vizită, în urma analizei de sânge, participanții au completat chestionare care includeau o întrebare privind timpul petrecut în prezența fizică a partenerului lor în ultimele 24 de ore. Aceasta a inclus a fi în aceeași cameră cu partenerul lor, fie că era treaz sau dormea.

Rezultatele au arătat că participanții care au raportat că au petrecut mai mult timp în prezența partenerului lor în ultimele 24 de ore au avut niveluri mai scăzute de CRP. Aceste rezultate au fost semnificative după controlul pentru diferite măsuri sociodemografice și de sănătate, cum ar fi rasa/etnia, utilizarea antidepresivelor, exercițiile fizice și calitatea somnului. Când cercetătorii au testat calea opusă, au descoperit că CRP nu a fost un predictor semnificativ al timpului petrecut cu un partener în ultimele 24 de ore.

Interesant este că rezultate similare au fost găsite când se analizează fluctuațiile săptămânale ale timpului petrecut cu partenerul. Când participanții au petrecut mai mult timp cu partenerul lor în ultimele 24 de ore în comparație cu media lor în cele trei momente, CRP-ul lor a scăzut semnificativ.

Această legătură între timpul petrecut cu partenerul și CRP mai scăzut a avut loc atunci când controlați trei explicații studiate frecvent – calitatea relației cuiva, ostilitatea resimțită față de partener și sentimentele de singurătate în acea săptămână. Acest lucru sugerează că simpla petrecere a timpului fizic lângă un partener romantic a fost asociată în mod constant cu un CRP mai scăzut, indiferent de calitatea relației, ostilitate sau factori de singurătate.

„Am prelevat CRP în trei zile diferite de-a lungul timpului și am găsit dovezi care sugerează că doar a fi împreună cu un partener romantic a fost benefică sub forma unui CRP mai scăzut”, scriu autorii studiului.

În lumina acestor rezultate, autorii sugerează că cercetătorii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare cazurile din cadrul relațiilor care tind să apară cel mai des, cum ar fi râsul împreună sau momentele de calm. Impactul cumulativ al unor momente regulate ca acestea ar putea îmbunătăți sănătatea prin mecanisme biologice. De exemplu, atingerea afectuoasă în momentele de proximitate ar putea oferi beneficii fiziologice.

Studiul, „ Coprezența zilnică cu un partener romantic este asociată cu proteina C reactivă mai scăzută ”, a fost realizat de Tatum A. Jolink, Baldwin M. Way, Ayana Younge, Christopher Oveis și Sara B. Algoe.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!