• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Cancerul oral, diagnosticat în doar câteva secunde cu ajutorul unui dispozitiv portabil
Publicat: 16 decembrie, 2022 11:39
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:22

Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui biosenzor care poate detecta cu ușurință cancerul oral, în doar câteva secunde. Conform autorilor, dispozitivul ar putea deveni un instrument esențial în cabinetele medicilor, deoarece este rapid, ușor de utilizat și relativ ieftin.

Cancerul oral
Cercetătorii dezvoltă un biosenzor care poate diagnostica în câteva secunde cancerul oral. FOTO: Pixabay.com

Majoritatea cazurilor de cancer oral pot fi tratate cu succes dacă sunt diagnosticate din timp. Un dispozitiv portabil, cu costuri reduse, care ar putea detecta rapid și precis anumite forme de cancer ar putea fi o realitate într-un viitor nu prea îndepărtat.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida și Universitatea Națională Yang Ming Chiao Tung, din Taiwan, dezvoltă un biosenzor portabil, care le va permite profesioniștilor din domeniul sănătății să detecteze rapid și precis cancerul oral. Cercetarea lor a fost publicată în Journal of Vacuum Science & Technology B în această săptămână.

Deși tehnologia nu este încă pregătită să fie lansată, experții spun că reprezintă un pas semnificativ în detectarea cancerului oral, și că, pe viitor, ar putea fi folosită pentru a detecta și alte tipuri de cancer.

Depistarea precoce este cheia

Carcinoamele bucale cu celule scuamoase (OSCC),  rezultatul mutațiilor și creșterii anormale a celulelor de pe buze sau din gură , reprezintă mai mult de 90% din cancerele orale.

Medicul Sid Puram, șeful diviziei de chirurgie oncologică a capului și gâtului de la Universitatea Washington, din St. Louis, spune că, în mod tradițional, cancerele orale sunt diagnosticate după o examinare fizică și după radiografia imagistică, urmate de o biopsie.

OSCC pot fi tratate eficient dacă sunt detectate suficient de devreme. Faptul că aceste cancere apar în gură, o zonă ușor de accesat, ajută tratamentul.

Oamenii vor observa adesea că ceva nu este în regulă înainte de a fi diagnosticați, spune medicul.

„Simptiomele frecvente includ durere, dificultăți la înghițire, sângerare și prezența unei mase la nivelul gâtului, cu tumori mai avansate prezentând trismus (contractarea involuntară sau inflamația mușchilor ridicători masticatori, care îngreunează deschiderea gurii), dificultăți de respirație sau disartrie (dificultate de vorbire)”, a explicat medicul.

 Biosenzor pentru depistarea cancerului oral

Biosenzorul dezvoltat de cercetători este un dispozitiv simplu și portabil, care poate fi folosit în orice cabinet medical. Un fluid de testare este turnat într-un canal aflat pe dispozitiv, care-i permite să se răspândească peste niște benzi cu senzori și electrozi.

Acești electrozi conțin anticorpi la proteinele identificate frecvent în leziunile de cancer oral, și astfel prezența cancerului oral va fi detectată de banda cu senzori. O placă de circuit integrată ajută la transformarea datelor în numere reale.

„Acest biosenzor a fost în dezvoltare în ultimii 12 ani”, a declarat Minghan Xian, co-autor al studiului și cercetător la Universitatea din Florida.

„Capacitatea de a dezvolta biosenzori portabili, rapizi și cu costuri reduse pentru diferite boli a fost întotdeauna obiectivul pe termen lung al echipei noastre. De-a lungul anilor, ne-am concentrat pe îmbunătățirea sensibilității și reducerea costurilor pentru acești senzori și, în același timp, pe aplicarea acestei tehnologii la diferite boli”, explică acesta/

Biosenzorul este rapid, precis și eficient, spun autorii

Sensibilitatea senzorului a fost chiar mai mare decât testele care se fac de obicei într-un laborator controlat, iar viteza testului, care poate detecta prezența cancerelor orale în câteva secunde, ar putea contribui la o mai bună îngrijire a acestor cazuri.

Dacă biosenzorul va ajunge la cabinetele medicale din întreaga lume, ar putea fi capabil să detecteze mai multe tipuri de cancer, nu doar cancerul oral, spun autorii. În continuare, echipa urmează să efectueze teste pe pacienți cu cancer oral și să utilizeze această tehnologie și pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și de piele.

Experții spun că acesta este un dispozitiv care le este foarte util medicilor, deoarece costul redus, rezultatele rapide și precise, dar și ușurința în utilizare l-ar putea face un instrument valoros de diagnostic.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!