• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Cancerul oral, diagnosticat în doar câteva secunde cu ajutorul unui dispozitiv portabil
Publicat: 16 decembrie, 2022 11:39
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:22

Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui biosenzor care poate detecta cu ușurință cancerul oral, în doar câteva secunde. Conform autorilor, dispozitivul ar putea deveni un instrument esențial în cabinetele medicilor, deoarece este rapid, ușor de utilizat și relativ ieftin.

Cancerul oral
Cercetătorii dezvoltă un biosenzor care poate diagnostica în câteva secunde cancerul oral. FOTO: Pixabay.com

Majoritatea cazurilor de cancer oral pot fi tratate cu succes dacă sunt diagnosticate din timp. Un dispozitiv portabil, cu costuri reduse, care ar putea detecta rapid și precis anumite forme de cancer ar putea fi o realitate într-un viitor nu prea îndepărtat.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida și Universitatea Națională Yang Ming Chiao Tung, din Taiwan, dezvoltă un biosenzor portabil, care le va permite profesioniștilor din domeniul sănătății să detecteze rapid și precis cancerul oral. Cercetarea lor a fost publicată în Journal of Vacuum Science & Technology B în această săptămână.

Deși tehnologia nu este încă pregătită să fie lansată, experții spun că reprezintă un pas semnificativ în detectarea cancerului oral, și că, pe viitor, ar putea fi folosită pentru a detecta și alte tipuri de cancer.

Depistarea precoce este cheia

Carcinoamele bucale cu celule scuamoase (OSCC),  rezultatul mutațiilor și creșterii anormale a celulelor de pe buze sau din gură , reprezintă mai mult de 90% din cancerele orale.

Medicul Sid Puram, șeful diviziei de chirurgie oncologică a capului și gâtului de la Universitatea Washington, din St. Louis, spune că, în mod tradițional, cancerele orale sunt diagnosticate după o examinare fizică și după radiografia imagistică, urmate de o biopsie.

OSCC pot fi tratate eficient dacă sunt detectate suficient de devreme. Faptul că aceste cancere apar în gură, o zonă ușor de accesat, ajută tratamentul.

Oamenii vor observa adesea că ceva nu este în regulă înainte de a fi diagnosticați, spune medicul.

„Simptiomele frecvente includ durere, dificultăți la înghițire, sângerare și prezența unei mase la nivelul gâtului, cu tumori mai avansate prezentând trismus (contractarea involuntară sau inflamația mușchilor ridicători masticatori, care îngreunează deschiderea gurii), dificultăți de respirație sau disartrie (dificultate de vorbire)”, a explicat medicul.

 Biosenzor pentru depistarea cancerului oral

Biosenzorul dezvoltat de cercetători este un dispozitiv simplu și portabil, care poate fi folosit în orice cabinet medical. Un fluid de testare este turnat într-un canal aflat pe dispozitiv, care-i permite să se răspândească peste niște benzi cu senzori și electrozi.

Acești electrozi conțin anticorpi la proteinele identificate frecvent în leziunile de cancer oral, și astfel prezența cancerului oral va fi detectată de banda cu senzori. O placă de circuit integrată ajută la transformarea datelor în numere reale.

„Acest biosenzor a fost în dezvoltare în ultimii 12 ani”, a declarat Minghan Xian, co-autor al studiului și cercetător la Universitatea din Florida.

„Capacitatea de a dezvolta biosenzori portabili, rapizi și cu costuri reduse pentru diferite boli a fost întotdeauna obiectivul pe termen lung al echipei noastre. De-a lungul anilor, ne-am concentrat pe îmbunătățirea sensibilității și reducerea costurilor pentru acești senzori și, în același timp, pe aplicarea acestei tehnologii la diferite boli”, explică acesta/

Biosenzorul este rapid, precis și eficient, spun autorii

Sensibilitatea senzorului a fost chiar mai mare decât testele care se fac de obicei într-un laborator controlat, iar viteza testului, care poate detecta prezența cancerelor orale în câteva secunde, ar putea contribui la o mai bună îngrijire a acestor cazuri.

Dacă biosenzorul va ajunge la cabinetele medicale din întreaga lume, ar putea fi capabil să detecteze mai multe tipuri de cancer, nu doar cancerul oral, spun autorii. În continuare, echipa urmează să efectueze teste pe pacienți cu cancer oral și să utilizeze această tehnologie și pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și de piele.

Experții spun că acesta este un dispozitiv care le este foarte util medicilor, deoarece costul redus, rezultatele rapide și precise, dar și ușurința în utilizare l-ar putea face un instrument valoros de diagnostic.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!