• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • STUDIU: Medicamente antivirale care pot opri transmiterea infecției cu HIV de la mamă la copil
Publicat: 15 decembrie, 2022 11:40
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:29

O echipă de cercetători din Suedia a arătat într-un nou studiu că medicamentele antivirale pot opri transmiterea virusului HIV de la mamă la făt. Medicamente antivirale reduc aproape complet riscul ca mamele să transmită infecția cu HIV copiilor lor, chiar și într-o țară cu venituri mici, cu o incidență mare a HIV, potrivit unui nou studiu publicat miercuri, în Lancet HIV, realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska.

transmiterea infecției cu HIV
Acesta este unul dintre cele mai mari studii de cohortă publicate privind riscul transmiterii HIV de la mamă la copil, în Africa. FOTO: Pixabay.com

Descoperirea dă speranțe în privința atingerii obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a elimina răspândirea infecției de la mamă la copil.

Organizația ONU, UNAIDS, estimează că 11% dintre copiii născuți din mame testate HIV pozitiv în țări precum Tanzania, sunt infectați cu HIV în uter, în timpul nașterii sau prin laptele matern. Cel mai probabil, acest număr este semnificativ mai mic în realitate, potrivit noului studiu.

Cercetătorii au examinat peste 13.000 de femei gravide, care au fost testate seropozitiv, la mai multe centre de sănătate din unul dintre cele mai mari orașe din Africa, Dar es Salaam, în Tanzania. Femeilor li s-a oferit tratament antiviral prin îngrijire de maternitate între 2015 și 2017.

Rezultatele au arătat că din cei 13.000 doar 159 de sugari au fost infectați cu HIV până la vârsta de 1,5 ani. Luând în considerare marja de eroare, aceasta înseamnă un risc de 1,4%.

Femeile au fost urmărite timp de 18 luni după naștere, când majoritatea dintre ele au încetat să alăpteze. Riscul de infecție a fost de peste două ori mai mare în rândul femeilor care au solicitat îngrijire la sfârșitul sarcinii sau au avut HIV în stadiu avansat.

În schimb, riscul de infecție a fost de doar 0,9% la cele care au primit deja tratament HIV când au rămas însărcinate.

„Transmiterea HIV de la mamă la copil poate fi, în principiu, oprită complet cu medicamente antivirale moderne. Dar până acum nu a fost demonstrat în țările cu venituri mici din Africa, cu o incidență mare a infecției cu HIV”, a declarat Goodluck Willey Lyatuu, medic și cercetător postdoctoral la Departamentul de Sănătate Publică Globală de la Institutul Karolinska și primul autor al studiului.

Diagnosticarea precoce este importantă

Scopul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este de a elimina transmiterea infecției cu HIV de la mamă la copil, iar din 2012 au fost introduse noi recomandări, ca toate gravidele cu HIV să înceapă un tratament cu antivirale pe tot parcursul vieții. Acest lucru a dus la o reducere drastică a riscului de transmitere a infecției între mamă și copil chiar și în țările cu resurse sărace.

„Este important să se îmbunătățească în continuare diagnosticul precoce al HIV, să se optimizeze măsurile de monitorizare și să se ofere sprijin de specialitate mamelor tinere”, a declarat Anna Mia Ekström, profesor clinic epidemiolog, specialist în bolile infecțioase de la nivel global, cu accent pe HIV, care activează la da Departamentul pentru sănătatea publică globală, la Institutul Karolinska, autorea corespondent al studiului.

Studiul este limitat de provocările tipice din sistemele de sănătate cu resurse reduse, cum ar fi monitorizare incompletă, date lipsă și faptul că factorii de risc, cum ar fi stigmatizarea legată de HIV, sunt rar sau niciodată adresate.

Conform autorilor, acesta este unul dintre cele mai mari studii de cohortă privind riscul transmiterii HIV de la mamă la copil, în Africa, unde copilul este urmărit până la sfârșitul perioadei de alăptare.

Studiul a fost finanțat de Sida.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor
Success message!
Warning message!
Error message!