• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Medicamente antivirale care pot opri transmiterea infecției cu HIV de la mamă la copil
Publicat: 15 decembrie, 2022 11:40
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:29

O echipă de cercetători din Suedia a arătat într-un nou studiu că medicamentele antivirale pot opri transmiterea virusului HIV de la mamă la făt. Medicamente antivirale reduc aproape complet riscul ca mamele să transmită infecția cu HIV copiilor lor, chiar și într-o țară cu venituri mici, cu o incidență mare a HIV, potrivit unui nou studiu publicat miercuri, în Lancet HIV, realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska.

transmiterea infecției cu HIV
Acesta este unul dintre cele mai mari studii de cohortă publicate privind riscul transmiterii HIV de la mamă la copil, în Africa. FOTO: Pixabay.com

Descoperirea dă speranțe în privința atingerii obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a elimina răspândirea infecției de la mamă la copil.

Organizația ONU, UNAIDS, estimează că 11% dintre copiii născuți din mame testate HIV pozitiv în țări precum Tanzania, sunt infectați cu HIV în uter, în timpul nașterii sau prin laptele matern. Cel mai probabil, acest număr este semnificativ mai mic în realitate, potrivit noului studiu.

Cercetătorii au examinat peste 13.000 de femei gravide, care au fost testate seropozitiv, la mai multe centre de sănătate din unul dintre cele mai mari orașe din Africa, Dar es Salaam, în Tanzania. Femeilor li s-a oferit tratament antiviral prin îngrijire de maternitate între 2015 și 2017.

Rezultatele au arătat că din cei 13.000 doar 159 de sugari au fost infectați cu HIV până la vârsta de 1,5 ani. Luând în considerare marja de eroare, aceasta înseamnă un risc de 1,4%.

Femeile au fost urmărite timp de 18 luni după naștere, când majoritatea dintre ele au încetat să alăpteze. Riscul de infecție a fost de peste două ori mai mare în rândul femeilor care au solicitat îngrijire la sfârșitul sarcinii sau au avut HIV în stadiu avansat.

În schimb, riscul de infecție a fost de doar 0,9% la cele care au primit deja tratament HIV când au rămas însărcinate.

„Transmiterea HIV de la mamă la copil poate fi, în principiu, oprită complet cu medicamente antivirale moderne. Dar până acum nu a fost demonstrat în țările cu venituri mici din Africa, cu o incidență mare a infecției cu HIV”, a declarat Goodluck Willey Lyatuu, medic și cercetător postdoctoral la Departamentul de Sănătate Publică Globală de la Institutul Karolinska și primul autor al studiului.

Diagnosticarea precoce este importantă

Scopul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este de a elimina transmiterea infecției cu HIV de la mamă la copil, iar din 2012 au fost introduse noi recomandări, ca toate gravidele cu HIV să înceapă un tratament cu antivirale pe tot parcursul vieții. Acest lucru a dus la o reducere drastică a riscului de transmitere a infecției între mamă și copil chiar și în țările cu resurse sărace.

„Este important să se îmbunătățească în continuare diagnosticul precoce al HIV, să se optimizeze măsurile de monitorizare și să se ofere sprijin de specialitate mamelor tinere”, a declarat Anna Mia Ekström, profesor clinic epidemiolog, specialist în bolile infecțioase de la nivel global, cu accent pe HIV, care activează la da Departamentul pentru sănătatea publică globală, la Institutul Karolinska, autorea corespondent al studiului.

Studiul este limitat de provocările tipice din sistemele de sănătate cu resurse reduse, cum ar fi monitorizare incompletă, date lipsă și faptul că factorii de risc, cum ar fi stigmatizarea legată de HIV, sunt rar sau niciodată adresate.

Conform autorilor, acesta este unul dintre cele mai mari studii de cohortă privind riscul transmiterii HIV de la mamă la copil, în Africa, unde copilul este urmărit până la sfârșitul perioadei de alăptare.

Studiul a fost finanțat de Sida.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!