O echipă de cercetători din Suedia a arătat într-un nou studiu că medicamentele antivirale pot opri transmiterea virusului HIV de la mamă la făt. Medicamente antivirale reduc aproape complet riscul ca mamele să transmită infecția cu HIV copiilor lor, chiar și într-o țară cu venituri mici, cu o incidență mare a HIV, potrivit unui nou studiu publicat miercuri, în Lancet HIV, realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska.

Descoperirea dă speranțe în privința atingerii obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a elimina răspândirea infecției de la mamă la copil.
Organizația ONU, UNAIDS, estimează că 11% dintre copiii născuți din mame testate HIV pozitiv în țări precum Tanzania, sunt infectați cu HIV în uter, în timpul nașterii sau prin laptele matern. Cel mai probabil, acest număr este semnificativ mai mic în realitate, potrivit noului studiu.
Cercetătorii au examinat peste 13.000 de femei gravide, care au fost testate seropozitiv, la mai multe centre de sănătate din unul dintre cele mai mari orașe din Africa, Dar es Salaam, în Tanzania. Femeilor li s-a oferit tratament antiviral prin îngrijire de maternitate între 2015 și 2017.
Rezultatele au arătat că din cei 13.000 doar 159 de sugari au fost infectați cu HIV până la vârsta de 1,5 ani. Luând în considerare marja de eroare, aceasta înseamnă un risc de 1,4%.
Femeile au fost urmărite timp de 18 luni după naștere, când majoritatea dintre ele au încetat să alăpteze. Riscul de infecție a fost de peste două ori mai mare în rândul femeilor care au solicitat îngrijire la sfârșitul sarcinii sau au avut HIV în stadiu avansat.
În schimb, riscul de infecție a fost de doar 0,9% la cele care au primit deja tratament HIV când au rămas însărcinate.
„Transmiterea HIV de la mamă la copil poate fi, în principiu, oprită complet cu medicamente antivirale moderne. Dar până acum nu a fost demonstrat în țările cu venituri mici din Africa, cu o incidență mare a infecției cu HIV”, a declarat Goodluck Willey Lyatuu, medic și cercetător postdoctoral la Departamentul de Sănătate Publică Globală de la Institutul Karolinska și primul autor al studiului.
Diagnosticarea precoce este importantă
Scopul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este de a elimina transmiterea infecției cu HIV de la mamă la copil, iar din 2012 au fost introduse noi recomandări, ca toate gravidele cu HIV să înceapă un tratament cu antivirale pe tot parcursul vieții. Acest lucru a dus la o reducere drastică a riscului de transmitere a infecției între mamă și copil chiar și în țările cu resurse sărace.
„Este important să se îmbunătățească în continuare diagnosticul precoce al HIV, să se optimizeze măsurile de monitorizare și să se ofere sprijin de specialitate mamelor tinere”, a declarat Anna Mia Ekström, profesor clinic epidemiolog, specialist în bolile infecțioase de la nivel global, cu accent pe HIV, care activează la da Departamentul pentru sănătatea publică globală, la Institutul Karolinska, autorea corespondent al studiului.
Studiul este limitat de provocările tipice din sistemele de sănătate cu resurse reduse, cum ar fi monitorizare incompletă, date lipsă și faptul că factorii de risc, cum ar fi stigmatizarea legată de HIV, sunt rar sau niciodată adresate.
Conform autorilor, acesta este unul dintre cele mai mari studii de cohortă privind riscul transmiterii HIV de la mamă la copil, în Africa, unde copilul este urmărit până la sfârșitul perioadei de alăptare.
Studiul a fost finanțat de Sida.