• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Spray-ul nazal pentru apnee, inventat de cercetătorii australieni. STUDIU
Publicat: 15 decembrie, 2022 11:17
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:30

Un spray nazal experimental pentru apnee a arătat rezultate promițătoare în cadrul studiilor derulate de cercetătorii de la Universitatea Flinders, din Australia. Tratamentul testat în premieră previne îngustarea sau colapsul căilor respiratorii superioare în timpul somnului, un simptom periculos al acestei afecțiuni.

Spray-ul nazal pentru apnee
Sindromul de apnee în somn se manifestă prin oprirea respirației pentru cel puțin 10 secunde, în mod repetat, și reprezintă o tulburare a somnului. FOTO: Pixabay.com

Sindromul de apnee in somn se manifesta prin oprirea respiratiei pentru cel putin 10 secunde, in mod repetat, si reprezinta o tulburare a somnului. Daca pacientul prezinta ronhopatie (sforait) si daca se simte obosit dimineata, chiar dupa o noapte de somn considerat neintrerupt, posibil sa sufere de apnee in somn.

Spray-ul s-ar putea dovedi a fi o alternativă de preferat la aparatele cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), care pot fi tolerate doar de către aproximativ jumătate dintre cei care le folosesc, scrie Interesting Ingineering.

”Deși sunt necesare evaluări și teste clinice suplimentare riguroase, acesta este un prim pas grozav și ar trebui să le ofere o oarecare speranță multor oameni din întreaga lume care suferă de apnee în somn”, a declarat profesorul Danny Eckeart, autor principal al studiului și directorul laboratorului de somn FHMRI: Sleep Health de la Flinders.

„Apneea obstructivă în somn este una dintre cele mai frecvente tulburări de respirație legate de somn, aproximativ un miliard de persoane fiind afectate, iar dacă nu este tratată, este asociată cu consecințe majore pentru sănătate și siguranță”, mai spune acesta.

În timp ce aparatele CPAP sunt eficiente, toleranța rămâne o problemă majoră pentru mulți oameni pentru care alte tratamente precum atelele dentare și chirurgia căilor aeriene superioare nu funcționează întotdeauna. De aceea, spray-ul nazal experimental pentru apnee este privit cu multă speranță.

”În momentul de față, nu există tratamente medicamentoase aprobate pentru apnee. Cu toate acestea, odată cu progresele în înțelegerea noastră a diferitelor motive pentru care oamenii fac apnee, potențialul pentru noi medicamente eficiente crește în fiecare an”, a mai spus omul de știință.

În cadrul studiului, 12 persoane cu apnee obstructivă au testat fie acest produs costând în picături nazale, fie placebo.

Monitorizând somnul și activitatea căilor respiratorii pe parcursul mai multor sesiuni, echipa a constatat îmbunătățiri consistente și susținute ale căilor respiratorii ale pacienților care au folosit spray-ul nazal, acestea rămânând deschise pe tot parcursul somnului.

”Deși este un studiu mic, descoperirile noastre reprezintă prima investigație detaliată a acestui nou tratament la persoanele cu apnee obstructivă, cu rezultate promițătoare”, spune dr. Amal Osman, autor principal al studiului, de la FHMRI: Sleep Health.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!