• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • În Marea Britanie a început primul studiu clinic cu sânge obținut în laborator
Publicat: 14 decembrie, 2022 11:33
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:33

Primul studiu la nivel mondial, în curs de desfășurare în Marea Britanie, probează transfuzia cu celulele roșii de sânge produse în laborator, pentru a vedea dacă acestea durează mai mult decât celulele din sânge produse în organism. Acest studiu care testează cât de mult durează în organism o transfuzie de mărimea unei lingurițe de globule roșii cultivate în laborator ar putea revoluționa metodele clinice de îngrijire a  persoanelor cu tulburări de sânge care necesită transfuzii regulate de sânge.

studiu clinic cu sânge obținut în laborator
Primul studiu clinic cu sânge obținut în laborator a început în Marea Britanie. FOTO: Pixabay.com

Pentru a genera transfuziile, echipa de cercetători a izolat celule stem din sânge de la donatori pe care le-au influențat să producă mai multe globule roșii, un proces care durează aproximativ trei săptămâni.

În trecut, cercetătorii au arătat că ar putea transfuza celulele sanguine crescute în laborator înapoi în același donator din care au fost derivate. De data aceasta, au infuzat celulele fabricate la o altă persoană compatibilă, proces cunoscut sub numele de transfuzie alogenă.

Doar două persoane au primit până acum celulele roșii fabricate în laborator sub monitorizare atentă și fără să fie raportate „nicio reacție adversă nefavorabilă” de către echipa clinică.

Cel puțin alți opt participanți vor primi două transfuzii de 5 până la 10 mililitri de sânge, la distanță de cel puțin patru luni. O transfuzie va conține globule roșii furnizate de un donator, iar cealaltă va avea celule roșii cultivate în laborator derivate din celule stem de la același donator.

Odată transfuzate în corpurile voluntarilor sănătoși, celulele fabricate, care sunt etichetate cu un trasor colorant, vor fi urmărite în timp ce trec prin sistemul circulator al corpului, până când devin uzate, și sunt înghițite și reciclate.

Celulele sanguine crescute în laborator sunt toate proaspăt produse din celule stem donate, în timp ce o transfuzie tipică de sânge conține un amestec de celule sanguine noi și altele vechi de câteva luni.

Cercetătorii speră că celulele fabricate vor dura mai mult decât cele naturale, produse de organism, în urma studiilor anterioare pe animale care sugerează acest lucru.

Durata medie de viață a globulelor roșii umane este de aproximativ 120 de zile. Dacă celulele crescute în laborator pot dura mai mult decât celulele sanguine donate, ar putea însemna că, în viitor, pacienții care au nevoie în mod regulat de sânge ar putea să nu mai necesite atât de des transfuzii.

„Dacă studiul nostru, primul de acest gen din lume, va avea succes, va însemna că pacienții care au nevoie în prezent de transfuzii regulate de sânge pe termen lung vor avea nevoie de mai puține transfuzii în viitor”, a declarat Cedric Ghevaert, hematolog la universitatea din Cambridge și cercetător-șef al studiului.

Celulele crescute în laborator ar putea reduce frecvența transfuziilor de sânge pentru cei care au nevoie, și ar putea ajuta și la evitarea complicațiilor legate de perfuziile repetate.

De exemplu, pacienții cu afecțiuni ale sângelui, cum ar fi boala celulelor seceră, necesită transfuzii de sânge regulate, bazându-se pe donatorii de sânge și pe norocul de a găsi unul potrivit. O persoană cu siclemie (anemie falciformă sau drepanocitoză) va avea nevoie de transfuzii de sânge pentru a înlocui celulele roșii deformate pe care le produce corpul, pentru a-și crește nivelul de oxigen.

În timp, aceste transfuzii multiple pot determina acumularea fierului în organism, o complicație cunoscută sub numele de supraîncărcare cu fier (hipersideremia). Datorită celulelor roșii produse în laborator, care ar putea avea o durată de viață mai lungă, riscul de acumulare de fier ar putea fi redus.

Mai puține transfuzii ar putea reduce, de asemenea, riscul ca pacienții să dezvolte reacții imune care pun viața în pericol la anumite grupuri de sânge ale donatorilor. Prea multe transfuzii dintr-un grup de sânge și organismul ar putea începe să producă anticorpi împotriva acestuia.

Una dintre întrebările rămase este dacă procesul poate fi extins pentru a produce volume mai mari de sânge necesare în îngrijirea clinică.

„În momentul de față, infuzăm voluntarilor noștri doar una sau două lingurițe și, în mod normal, pentru o transfuzie, am transfuza de o sută de ori această cantitate”, explică cercetătorul studiului Rebecca Cardigan, om de știință la universitatea din Cambridge.

De asemenea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege în ce moment celulele stem derivate din sânge obosesc să producă celule roșii și trebuie să fie completate cu altele donate.

Mai multe despre acest studiu puteți citi aici.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!