• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Două avize favorabile pentru programul „Cornul și laptele” în școli care devine „Mic dejun sănătos”
Publicat: 12 decembrie, 2022 17:29
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:47

Două comisii legislative, două avize favorabile cu unanimitate pentru „Mic Dejun Sănătos”, proiectul care îmbunătățește Programul pentru Școli al României, propus de deputatul REPER Cătălin Teniță. Adoptat de Senat cu 119 voturi din 120, proiectul este acum la Camera Deputaților, for decizional.

Mic dejun sănătos
Două comisii legislative au dat avize favorabile cu unanimitate pentru programul „Mic Dejun Sănătos”. FOTO: Pixabay.com

Modificările propuse de deputatul REPER Cătălin Teniță asupra Legii privind Programul pentru Școli al României au primit, cu unanimitate de voturi, avize favorabile de la Comisia pentru Drepturile omului și respectiv Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Deputatul a depus proiectul de modificare a legii în luna septembrie pentru a transforma singurul program de alimentație școlară cu acoperire națională, cunoscut în prezent sub denumirea „Laptele și Cornul”, într-un „Mic Dejun Sănătos” cu valoare nutritivă, cu adevărat proaspăt, diversificat, inclusiv pentru copiii cu intoleranțe alimentare, și cu o componentă educativă reală, nu doar pe hârtie.

Modificarea Ordonanței de Guvern privind Programul pentru Școli al României (Lapte și Corn), propusă de deputatul REPER Cătălin Teniță, va intra la vot în plenul Camerei Deputaților cel mai probabil în luna ianuarie.

„Pentru Mic Dejun Sănătos în școli avem deja două avize favorabile cu unanimitate în două comisii ale Camerei Deputaților. Și asta după un vot cu adevărat covârșitor la Senat, 119 voturi „pentru” din 120. Sunt rare aceste momente în care politicieni din toate partidele își dau mâna să facă bine comunităților. În care înțeleg că doar un copil bine hrănit se poate concentra cu adevărat pe studiu. Un copil care are acces la un meniu diversificat și gratuit la școală va fi mai atent în clasă, va putea acumula cunoștințe, va avea o șansă în plus să ajungă un adult echilibrat. Și știm cu toții cât de mare nevoie avem nevoie de asemenea oameni în societatea noastră grav afectată de lipsuri, timp de atâția ani de zile, grav afectată inclusiv de exilul celor plecați din nevoia de a pune o pâine pe masă pentru copiii lor. Le mulțumesc tuturor colegilor din Senat și Camera Deputaților pentru votul lor de până acum. Le mulțumesc în general tuturor colegilor și cetățenilor care înțeleg că trebuie să investim în copiii noștri pentru a construi o societate solidă. O societate în care și copiii, și familiile lor să aleagă să rămână și să construiască mai departe”, arată deputatul Cătălin Teniță.

Printre schimbările propuse se numără 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent) de lapte și produse lactate, fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent).

Cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție, cu excepția zilelor de școală care urmează după o sărbătoare legală.

De asemenea,  în proiect este prevăzută alocarea suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten.

Susținerea micilor producători locali și posibilitatea de susținere a bugetelor locale prin alocarea sumelor necesare pentru achiziționarea produselor în timp util.

Metode de achiziție pe lanțul scurt și posibilitatea de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii cum e cazul acum, fac parte, de asemenea, din proiectul propus.

Programul prevede și adoptarea unor măsuri educative pentru nutriție și obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de concepte precum agronomie rurală, evitarea risipei alimentare și protecția mediului.

În prezent, un copil primește constant, în fiecare zi de școală, doar cornul, pe când laptele și produsele lactate se oferă doar câte trei porții pe săptămână, iar fructe și legume doar de două ori pe săptămână. Totodată, cornul nu este mereu proaspăt, iar produsele oferite nu sunt diversificate și nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!