Două comisii legislative, două avize favorabile cu unanimitate pentru „Mic Dejun Sănătos”, proiectul care îmbunătățește Programul pentru Școli al României, propus de deputatul REPER Cătălin Teniță. Adoptat de Senat cu 119 voturi din 120, proiectul este acum la Camera Deputaților, for decizional.
Modificările propuse de deputatul REPER Cătălin Teniță asupra Legii privind Programul pentru Școli al României au primit, cu unanimitate de voturi, avize favorabile de la Comisia pentru Drepturile omului și respectiv Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților.
Deputatul a depus proiectul de modificare a legii în luna septembrie pentru a transforma singurul program de alimentație școlară cu acoperire națională, cunoscut în prezent sub denumirea „Laptele și Cornul”, într-un „Mic Dejun Sănătos” cu valoare nutritivă, cu adevărat proaspăt, diversificat, inclusiv pentru copiii cu intoleranțe alimentare, și cu o componentă educativă reală, nu doar pe hârtie.
Modificarea Ordonanței de Guvern privind Programul pentru Școli al României (Lapte și Corn), propusă de deputatul REPER Cătălin Teniță, va intra la vot în plenul Camerei Deputaților cel mai probabil în luna ianuarie.
„Pentru Mic Dejun Sănătos în școli avem deja două avize favorabile cu unanimitate în două comisii ale Camerei Deputaților. Și asta după un vot cu adevărat covârșitor la Senat, 119 voturi „pentru” din 120. Sunt rare aceste momente în care politicieni din toate partidele își dau mâna să facă bine comunităților. În care înțeleg că doar un copil bine hrănit se poate concentra cu adevărat pe studiu. Un copil care are acces la un meniu diversificat și gratuit la școală va fi mai atent în clasă, va putea acumula cunoștințe, va avea o șansă în plus să ajungă un adult echilibrat. Și știm cu toții cât de mare nevoie avem nevoie de asemenea oameni în societatea noastră grav afectată de lipsuri, timp de atâția ani de zile, grav afectată inclusiv de exilul celor plecați din nevoia de a pune o pâine pe masă pentru copiii lor. Le mulțumesc tuturor colegilor din Senat și Camera Deputaților pentru votul lor de până acum. Le mulțumesc în general tuturor colegilor și cetățenilor care înțeleg că trebuie să investim în copiii noștri pentru a construi o societate solidă. O societate în care și copiii, și familiile lor să aleagă să rămână și să construiască mai departe”, arată deputatul Cătălin Teniță.
Printre schimbările propuse se numără 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent) de lapte și produse lactate, fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent).
Cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție, cu excepția zilelor de școală care urmează după o sărbătoare legală.
De asemenea, în proiect este prevăzută alocarea suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten.
Susținerea micilor producători locali și posibilitatea de susținere a bugetelor locale prin alocarea sumelor necesare pentru achiziționarea produselor în timp util.
Metode de achiziție pe lanțul scurt și posibilitatea de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii cum e cazul acum, fac parte, de asemenea, din proiectul propus.
Programul prevede și adoptarea unor măsuri educative pentru nutriție și obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de concepte precum agronomie rurală, evitarea risipei alimentare și protecția mediului.
În prezent, un copil primește constant, în fiecare zi de școală, doar cornul, pe când laptele și produsele lactate se oferă doar câte trei porții pe săptămână, iar fructe și legume doar de două ori pe săptămână. Totodată, cornul nu este mereu proaspăt, iar produsele oferite nu sunt diversificate și nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil.