• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Creștere alarmantă a diabetului de tip 2 în rândul tinerilor, în ultimii 30 de ani
Publicat: 12 decembrie, 2022 11:46
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:50

Un studiu recent indică o creștere semnificativă a diabetului zaharat de tip 2 în rândul tinerilor, în ultimele trei decenii. Țările mai puțin dezvoltate și femeile sub 30 de ani sunt cel mai afectate. Greutatea corporală este principalul factor de risc care contribuie la creșterea incidenței în toate țările, spun experții.

Creștere alarmantă a diabetului
În ultimii 30 de ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor diagnosticate cu diabet de tip 2 în întreaga lume. FOTO: Pixabay.com

Ratele pentru diabetul zaharat de tip 2 la adolescenți și adulți tineri au crescut substanțial, la nivel global, din 1990 până în 2019, arată o analiză a celor mai recente date din peste 200 de țări și regiuni, publicate în BMJ.

Constatările indică faptul că țările cu un indice socio-demografic mediu și mediu scăzut (o măsură a dezvoltării sociale și economice) și femeile cu vârsta sub 30 de ani au fost afectate în mod deosebit, iar indicele de masă corporală ridicat a fost principalul factor de risc atribuit în toate țările.

Conform cercetătorilor, controlul greutății este esențial în reducerea poverii diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce, dar țările ar trebui să stabilească politici specifice pentru a face față mai eficient acestei probleme.

Diabetul zaharat de tip 2 se dezvoltă, în mod tradițional, la persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă și prezintă riscuri crescute de complicații grave, inclusiv boli de inimă, pierderea vederii și deces.

Datele sugerează că debutul precoce al diabetului de tip 2, diagnosticat înainte de vârsta de 40 de ani, devine din ce în ce mai frecvent. Dar niciun studiu nu a descris, până acum, în mod specific povara globală a diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce sau variațiile între sexe și în țări cu diferite niveluri de dezvoltare socioeconomică.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 cu debut precoce în diferite țări erau, de asemenea, neclari.

Greutatea corporală, principalul factor de risc

În recenta analiză, cercetătorii au folosit date din studiul Global Burden of Disease 2019 pentru a estima incidența cazurilor noi, decesul și anii de viață ajustați pentru dizabilități (DALY), o măsură combinată a cantității și calității vieții, din cauza diabetului zaharat de tip 2, la adolescenți și adulți tineri (cu vârste între 15-39 de ani), din 204 țări și teritorii, între nii 1990 și 2019.

Ei au examinat, de asemenea, indicele DALY proporțional atribuit diferiților factori de risc, iar datele au fost evaluate în funcție de vârstă, sex și indice socio-demografic.

Rezultatele arată că rata de incidență standardizată în funcție de vârstă pentru diabetul zaharat de tip 2 la adolescenți și adulți tineri la nivel global a crescut de la 117 la 100.000 de locuitori în 1990, la 183 în 2019, iar rata DALY standardizată în funcție de vârstă a crescut de la 106 la 100.000 în 1990, la 150 la 100.000, în 2019.

Rata de mortalitate standardizată în funcție de vârstă a crescut modest de la 0,74 la 100.000 în 1990 la 0,77 la 100.000 în 2019.

Atunci când datele au fost grupate în funcție de indici socio-demografici diferiți, țările cu un indice scăzut mediu au avut cea mai mare rată de incidență și rată DALY standardizată în funcție de vârstă în 2019. În același timp, țările cu un indice socio-demografic scăzut au avut cea mai mică rată de incidență, dar cea mai mare rată de mortalitate standardizată în funcție de vârstă.

Femeile au avut, în general, rate de mortalitate și DALY mai mari decât bărbații la vârste sub 30 de ani, dar diferențele dintre sexe s-au inversat în grupa de vârstă de peste 30 de ani, cu excepția țărilor cu un indice socio-demografic scăzut.

Principalul factor de risc atribuit DALY după indicele socio-demografic pentru diabet zaharat de tip 2 cu debut precoce a fost indicele de masă corporală ridicat în toate regiunile.

Contribuția altor factori de risc a variat de la o regiune la alta, cu proporții mai mari în cazul poluării aerului cu particule (12% vs 7%) și fumatului (13% vs 4%), în țările cu un indice socio-demografic ridicat și proporții mai mari de poluare a aerului casnic din combustibili solizi (17% vs 0,07%) și alimentație săracă în fructe (9% vs 6%), în țări cu un indice socio-demografic scăzut.

Cercetătorii subliniază unele limitări ale studiului, cum ar fi diferențele în definiția diabetului zaharat de tip 2 și o probabilitate mare de subdiagnostic în multe țări. Deși au fost folosite mai multe tehnici pentru a reduce bias-ul și inexactitatea datelor, bias-ul nu a putut fi exclus pe deplin.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că au evaluat în mod cuprinzător tendințele globale, regionale și naționale pentru diabetul zaharat de tip 2 cu debut precoce și contribuțiile corespunzătoare ale factorilor de risc, pe baza Studiului Global Burden of Disease 2019.

„Studiul nostru a arătat o tendință clară de creștere a poverii diabetului de tip 2 cu debut precoce din 1990 până în 2019”, scriu ei.

„Aceste constatări oferă o bază pentru înțelegerea naturii epidemice a diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce și solicită acțiuni urgente pentru a trata problema dintr-o perspectivă globală”, au concluzionat autorii.

Datele studiului pot fi consultate aici.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!