• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Creștere alarmantă a diabetului de tip 2 în rândul tinerilor, în ultimii 30 de ani
Publicat: 12 decembrie, 2022 11:46
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 15:50

Un studiu recent indică o creștere semnificativă a diabetului zaharat de tip 2 în rândul tinerilor, în ultimele trei decenii. Țările mai puțin dezvoltate și femeile sub 30 de ani sunt cel mai afectate. Greutatea corporală este principalul factor de risc care contribuie la creșterea incidenței în toate țările, spun experții.

Creștere alarmantă a diabetului
În ultimii 30 de ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor diagnosticate cu diabet de tip 2 în întreaga lume. FOTO: Pixabay.com

Ratele pentru diabetul zaharat de tip 2 la adolescenți și adulți tineri au crescut substanțial, la nivel global, din 1990 până în 2019, arată o analiză a celor mai recente date din peste 200 de țări și regiuni, publicate în BMJ.

Constatările indică faptul că țările cu un indice socio-demografic mediu și mediu scăzut (o măsură a dezvoltării sociale și economice) și femeile cu vârsta sub 30 de ani au fost afectate în mod deosebit, iar indicele de masă corporală ridicat a fost principalul factor de risc atribuit în toate țările.

Conform cercetătorilor, controlul greutății este esențial în reducerea poverii diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce, dar țările ar trebui să stabilească politici specifice pentru a face față mai eficient acestei probleme.

Diabetul zaharat de tip 2 se dezvoltă, în mod tradițional, la persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă și prezintă riscuri crescute de complicații grave, inclusiv boli de inimă, pierderea vederii și deces.

Datele sugerează că debutul precoce al diabetului de tip 2, diagnosticat înainte de vârsta de 40 de ani, devine din ce în ce mai frecvent. Dar niciun studiu nu a descris, până acum, în mod specific povara globală a diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce sau variațiile între sexe și în țări cu diferite niveluri de dezvoltare socioeconomică.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 cu debut precoce în diferite țări erau, de asemenea, neclari.

Greutatea corporală, principalul factor de risc

În recenta analiză, cercetătorii au folosit date din studiul Global Burden of Disease 2019 pentru a estima incidența cazurilor noi, decesul și anii de viață ajustați pentru dizabilități (DALY), o măsură combinată a cantității și calității vieții, din cauza diabetului zaharat de tip 2, la adolescenți și adulți tineri (cu vârste între 15-39 de ani), din 204 țări și teritorii, între nii 1990 și 2019.

Ei au examinat, de asemenea, indicele DALY proporțional atribuit diferiților factori de risc, iar datele au fost evaluate în funcție de vârstă, sex și indice socio-demografic.

Rezultatele arată că rata de incidență standardizată în funcție de vârstă pentru diabetul zaharat de tip 2 la adolescenți și adulți tineri la nivel global a crescut de la 117 la 100.000 de locuitori în 1990, la 183 în 2019, iar rata DALY standardizată în funcție de vârstă a crescut de la 106 la 100.000 în 1990, la 150 la 100.000, în 2019.

Rata de mortalitate standardizată în funcție de vârstă a crescut modest de la 0,74 la 100.000 în 1990 la 0,77 la 100.000 în 2019.

Atunci când datele au fost grupate în funcție de indici socio-demografici diferiți, țările cu un indice scăzut mediu au avut cea mai mare rată de incidență și rată DALY standardizată în funcție de vârstă în 2019. În același timp, țările cu un indice socio-demografic scăzut au avut cea mai mică rată de incidență, dar cea mai mare rată de mortalitate standardizată în funcție de vârstă.

Femeile au avut, în general, rate de mortalitate și DALY mai mari decât bărbații la vârste sub 30 de ani, dar diferențele dintre sexe s-au inversat în grupa de vârstă de peste 30 de ani, cu excepția țărilor cu un indice socio-demografic scăzut.

Principalul factor de risc atribuit DALY după indicele socio-demografic pentru diabet zaharat de tip 2 cu debut precoce a fost indicele de masă corporală ridicat în toate regiunile.

Contribuția altor factori de risc a variat de la o regiune la alta, cu proporții mai mari în cazul poluării aerului cu particule (12% vs 7%) și fumatului (13% vs 4%), în țările cu un indice socio-demografic ridicat și proporții mai mari de poluare a aerului casnic din combustibili solizi (17% vs 0,07%) și alimentație săracă în fructe (9% vs 6%), în țări cu un indice socio-demografic scăzut.

Cercetătorii subliniază unele limitări ale studiului, cum ar fi diferențele în definiția diabetului zaharat de tip 2 și o probabilitate mare de subdiagnostic în multe țări. Deși au fost folosite mai multe tehnici pentru a reduce bias-ul și inexactitatea datelor, bias-ul nu a putut fi exclus pe deplin.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că au evaluat în mod cuprinzător tendințele globale, regionale și naționale pentru diabetul zaharat de tip 2 cu debut precoce și contribuțiile corespunzătoare ale factorilor de risc, pe baza Studiului Global Burden of Disease 2019.

„Studiul nostru a arătat o tendință clară de creștere a poverii diabetului de tip 2 cu debut precoce din 1990 până în 2019”, scriu ei.

„Aceste constatări oferă o bază pentru înțelegerea naturii epidemice a diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce și solicită acțiuni urgente pentru a trata problema dintr-o perspectivă globală”, au concluzionat autorii.

Datele studiului pot fi consultate aici.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!