Un studiu recent indică o creștere semnificativă a diabetului zaharat de tip 2 în rândul tinerilor, în ultimele trei decenii. Țările mai puțin dezvoltate și femeile sub 30 de ani sunt cel mai afectate. Greutatea corporală este principalul factor de risc care contribuie la creșterea incidenței în toate țările, spun experții.
Ratele pentru diabetul zaharat de tip 2 la adolescenți și adulți tineri au crescut substanțial, la nivel global, din 1990 până în 2019, arată o analiză a celor mai recente date din peste 200 de țări și regiuni, publicate în BMJ.
Constatările indică faptul că țările cu un indice socio-demografic mediu și mediu scăzut (o măsură a dezvoltării sociale și economice) și femeile cu vârsta sub 30 de ani au fost afectate în mod deosebit, iar indicele de masă corporală ridicat a fost principalul factor de risc atribuit în toate țările.
Conform cercetătorilor, controlul greutății este esențial în reducerea poverii diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce, dar țările ar trebui să stabilească politici specifice pentru a face față mai eficient acestei probleme.
Diabetul zaharat de tip 2 se dezvoltă, în mod tradițional, la persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă și prezintă riscuri crescute de complicații grave, inclusiv boli de inimă, pierderea vederii și deces.
Datele sugerează că debutul precoce al diabetului de tip 2, diagnosticat înainte de vârsta de 40 de ani, devine din ce în ce mai frecvent. Dar niciun studiu nu a descris, până acum, în mod specific povara globală a diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce sau variațiile între sexe și în țări cu diferite niveluri de dezvoltare socioeconomică.
Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 cu debut precoce în diferite țări erau, de asemenea, neclari.
Greutatea corporală, principalul factor de risc
În recenta analiză, cercetătorii au folosit date din studiul Global Burden of Disease 2019 pentru a estima incidența cazurilor noi, decesul și anii de viață ajustați pentru dizabilități (DALY), o măsură combinată a cantității și calității vieții, din cauza diabetului zaharat de tip 2, la adolescenți și adulți tineri (cu vârste între 15-39 de ani), din 204 țări și teritorii, între nii 1990 și 2019.
Ei au examinat, de asemenea, indicele DALY proporțional atribuit diferiților factori de risc, iar datele au fost evaluate în funcție de vârstă, sex și indice socio-demografic.
Rezultatele arată că rata de incidență standardizată în funcție de vârstă pentru diabetul zaharat de tip 2 la adolescenți și adulți tineri la nivel global a crescut de la 117 la 100.000 de locuitori în 1990, la 183 în 2019, iar rata DALY standardizată în funcție de vârstă a crescut de la 106 la 100.000 în 1990, la 150 la 100.000, în 2019.
Rata de mortalitate standardizată în funcție de vârstă a crescut modest de la 0,74 la 100.000 în 1990 la 0,77 la 100.000 în 2019.
Atunci când datele au fost grupate în funcție de indici socio-demografici diferiți, țările cu un indice scăzut mediu au avut cea mai mare rată de incidență și rată DALY standardizată în funcție de vârstă în 2019. În același timp, țările cu un indice socio-demografic scăzut au avut cea mai mică rată de incidență, dar cea mai mare rată de mortalitate standardizată în funcție de vârstă.
Femeile au avut, în general, rate de mortalitate și DALY mai mari decât bărbații la vârste sub 30 de ani, dar diferențele dintre sexe s-au inversat în grupa de vârstă de peste 30 de ani, cu excepția țărilor cu un indice socio-demografic scăzut.
Principalul factor de risc atribuit DALY după indicele socio-demografic pentru diabet zaharat de tip 2 cu debut precoce a fost indicele de masă corporală ridicat în toate regiunile.
Contribuția altor factori de risc a variat de la o regiune la alta, cu proporții mai mari în cazul poluării aerului cu particule (12% vs 7%) și fumatului (13% vs 4%), în țările cu un indice socio-demografic ridicat și proporții mai mari de poluare a aerului casnic din combustibili solizi (17% vs 0,07%) și alimentație săracă în fructe (9% vs 6%), în țări cu un indice socio-demografic scăzut.
Cercetătorii subliniază unele limitări ale studiului, cum ar fi diferențele în definiția diabetului zaharat de tip 2 și o probabilitate mare de subdiagnostic în multe țări. Deși au fost folosite mai multe tehnici pentru a reduce bias-ul și inexactitatea datelor, bias-ul nu a putut fi exclus pe deplin.
Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că au evaluat în mod cuprinzător tendințele globale, regionale și naționale pentru diabetul zaharat de tip 2 cu debut precoce și contribuțiile corespunzătoare ale factorilor de risc, pe baza Studiului Global Burden of Disease 2019.
„Studiul nostru a arătat o tendință clară de creștere a poverii diabetului de tip 2 cu debut precoce din 1990 până în 2019”, scriu ei.
„Aceste constatări oferă o bază pentru înțelegerea naturii epidemice a diabetului zaharat de tip 2 cu debut precoce și solicită acțiuni urgente pentru a trata problema dintr-o perspectivă globală”, au concluzionat autorii.
Datele studiului pot fi consultate aici.