Aspartamul (E 951), un îndulcitor artificial utilizat pe scara largă in alimentație, mai ales in produsele dietetice și băuturile carbogazoase, fără zahăr, este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anxietate. Un nou studiu efectuat pe șoareci arată că efectele expunerii la aspartam s-au extins până la două generații, anunță Universitatea de Stat din Florida.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida au legat aspartamul, un îndulcitor artificial găsit în aproape 5.000 de alimente și băuturi dietetice, cu un comportament anxios.
Pe lângă anxietate la șoarecii care consumau aspartam, efectele s-au extins până la două generații de la masculii expuși la îndulcitor.
Studiul este publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
„Ceea ce arată acest studiu este că trebuie să ne uităm înapoi la factorii de mediu, pentru că ceea ce vedem astăzi nu este doar ceea ce se întâmplă astăzi, ci ceea ce s-a întâmplat cu două generații în urmă și poate chiar mai mult”, a spus co-autorul Pradeep Bhide, Jim. și Betty Ann Rodgers, de la Catedra de Neuroștiință din Departamentul de Științe Biomedicale.
Studiul poate fi găsit în revista științifică Neuro Sience News.