• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Medicament inovator pentru prevenirea și tratarea osteoporozei
Publicat: 9 decembrie, 2022 16:36
Actualizat: 9 decembrie, 2022 16:36

Experții de la Harvard au dezvoltat un compus oral care poate ajuta la prevenirea și tratarea osteoporozei. Până acum nu există medicamente disponibile pe cale orală pentru osteoporoză, care să stimuleze formarea osoasă.

O echipă de experți de la Harvard a dezvoltat un medicament cu administrare orală pentru tratarea osteoporozei. FOTO: Pixabay.com

Medicamentele pe bază de hormoni paratiroidieni pot stimula formarea osului pentru a trata osteoporoza, dar sunt eficiente numai atunci când sunt administrate prin injecție.

Cercetătorii de la Mass General au identificat acum un compus oral care influențează componentele căii de semnalizare a hormonului paratiroidian pentru a crește formarea osoasă și masa osoasă la șoareci.

Descoperirea, care a fost publicată în The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ar putea duce la crearea unui nou medicament pentru prevenirea și tratarea osteoporozei.

Specialiștii lucrează în prezent la optimizarea și dezvoltarea acestui compus într-o nouă terapie pentru pacienți.

Hormonul paratiroidian poate stimula formarea osoasă, iar analogii hormonului sunt adesea indicați pacienților cu osteoporoză.

Aceste medicamente sunt eficiente doar atunci când sunt administrate zilnic, prin injecție.

O echipă condusă de specialiști de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) a identificat recent un compus promițător care influențează componentele căii de semnalizare a hormonului paratiroidian și care, atunci când a fost administrat pe cale orală la șoareci, a reușit creșterea masei osoasă.

„În prezent, nu există medicamente disponibile pe cale orală pentru osteoporoză care să stimuleze formarea osoasă. Am căutat să dezvoltăm un astfel de medicament pe baza cunoștințelor noastre detaliate asupra căilor care guvernează în mod normal producția osoasă”, a declarat, într-un comunicat, autorul principal prof. dr. Marc Wein, endocrinolog la MGH și profesor asistent de medicină la facultatea de medicină Harvard.

Calea care implică hormonul paratiroidian inhibă izoformele 2 și 3 ale kinazei produse în prezența sării, SIK2 și SIK3, care sunt enzime cu roluri în reglarea creșterii și remodelării osoase.

Oamenii de știință au generat un nou model structural al acestor enzime și apoi au folosit metode avansate, inclusiv proiectarea de medicamente bazată pe structură și chimie medicinală iterativă pentru a identifica un compus care inhibă puternic SIK2 și SIK3.

Acest compus, denumit SK-124, a avut efecte asemănătoare hormonului paratiroidian atunci când a fost administrat celulelor și, cel mai important, atunci când a fost dat drept hrănă șoarecilor.

Tratamentul oral administrat o dată pe zi timp de trei săptămâni a crescut nivelul sanguin de calciu și vitamina D al animalelor și, de asemenea, a stimulat formarea osoasă și masa osoasă fără dovezi de toxicitate pe termen scurt.

„Pe baza acestor descoperiri, moleculele mici precum SK-124 ar putea reprezenta terapii orale de ‘generație următoare’ pentru osteoporoză”, spune prof. dr. Wein.

În prezent, cercetătorii colaborează cu o companie farmaceutică pentru a optimiza și dezvolta în continuare acest compus într-un tratament pentru pacienți.

Cercetarea a fost susținută de Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, Institutul Harrington Discovery și Radius Health, din Statele Unite.

Studiul poate fi consultat aici.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 septembrie, 2023
Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”
7 august, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu: Femeile rome nu știau că au dreptul să fie incluse în Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin
7 august, 2023
Marketing Digital pentru Sănătate: EWdigital Îți Deschide Uși Online (A)
2 august, 2023
Deputatul și chirurgul Achimaș-Cadariu, despre cazul gravidei care a născut pe trotuar: „S-au descalificat”
28 iulie, 2023
Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”

Cum să rămâi sănătos și în formă până la adânci bătrâneți – este o întrebare ...

Află cum să rămâi sănătos și în formă până la adânci bătrâneți VIDEO

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood? Înseamnă să fie vizibili în zâmbet toți cei 12 ...

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood și cum îl obții cu ajutorul ortodonției

În emisiunea pe care o puteți urmări după aceste rânduri veți afla de la Alina ...

Asociația Oameni Buni: Ajutăm Bolnavii de Cancer

Pentru a îmbunătății aspectul de coajă de portocală a pielii există o serie de proceduri ...

Tratament eficient anticelulită la Cluj cu Eximia Med 7.0

Durerile cervicale reprezintă a 4-a cea mai des întâlnită cauză de handicap temporar. Anual, peste ...

Iată cum scăpați de durerile cervicale!

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de ...

Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”

Tratamentele pentru riduri și îmbătrânirea pielii sunt subiecte de interes pentru multe persoane, în special ...

Tratamente pentru riduri și îmbătrânirea pielii
Success message!
Warning message!
Error message!