Obezitatea, spun mulți specialiști, a devenit una dintre bolile secolului 21. Din cauza alimentației în exces, a consumului de alimente supraprocesate și a sedentarismului, peste 1 miliard de oameni vor depăși pragul obezității în următorii ani, avertizează Federația Mondială a Obezității.
Se estimează că, până în 2030, 1 din 5 femei și 1 din 7 bărbați vor fi obezi și că anual vor muri peste jumătate de milion de oameni în urma bolilor și complicațiilor generate de obezitate.
Descoperirile evidențiază că rata țintită de OMS pentru 2025 va fi ratată de toate țările. Obezitatea este în creștere continuă, astfel încât numărul persoanelor care se confruntă cu această problemă este pe cale să se dubleze pe tot globul.
Cel mai mare număr de persoane care trăiesc cu obezitate se află în țările cu venituri mici și medii. În țările cu venturi mici, comparativ cu anul 2010, rata obezității aproape s-a triplat.
Există un apel la nivel global pentru a pune capăt neînțelegerii, fragmentării, subinvestițiilor și stigmatizării obezității care conduc la acest eșec sistemic. Guvernele din întreaga lume trebuie să colaboreze cu OMS pentru a dezvolta un plan global de acțiune cuprinzător pentru a combate obezitatea.
Federația Mondială a Obezității a publicat cel de-al patrulea Atlas mondial al obezității, care în acest an oferă previziuni pentru prevalența obezității la bărbați, femei și copii în 2030. Acesta prezintă un nou indice pentru clasarea țărilor în ceea ce privește pregătirea lor pentru obezitate, inclusiv sistemele lor de sănătate. .
Este nevoie de acțiuni pentru a aborda impactul obezității, raportul Atlas estimând că până în 2030 un miliard de oameni la nivel global vor suferi de obezitate.
Află aici ce spune raportul Federației Mondiale a Obezității.