• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • De ce răcim mai des în sezonul rece? Cercetătorii au aflat motivul și ne spun cum să ne protejăm
Publicat: 7 decembrie, 2022 11:28
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:09

Oamenii de știință  au realizat un nou studiu ca să afle care este motivul biologic pentru care iarna avem mai multe boli respiratorii. Se pare că principalul vinovat care dăunează sistemului imunitar ar fi chiar aerul rece, care afectează imunitatea nazală, mai exact, nasul. 4

De ce răcim mai des
De ce răcim mai des în sezonul rece? Cercetătorii au aflat motivul și ne spun și ce să facem ca să ne protejăm. FOTO: Pixabay.com

Este pentru prima dată când avem o explicație biologică, moleculară în ceea ce privește un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut care pare să fie limitat de temperaturile mai scăzute„, a declarat rinologul Dr. Zara Patel, profesor de otorinolaringologie și chirurgie a capului și gâtului la Stanford University School of Medicine din California. Aceasta nu a fost implicată în noul studiu.

De fapt, reducerea temperaturii din interiorul nasului cu doar 5 grade Celsius ucide aproape 50% din miliardele de celule care luptă împotriva virusurilor și bacteriilor din nări, potrivit studiului publicat marți, în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Aerul rece este asociat cu o creștere a infecțiilor virale, deoarece, în esență, ați pierdut jumătate din imunitate doar prin acea mică scădere a temperaturii„, a declarat rinologul Dr. Benjamin Bleier, director al secției de otorinolaringologie de la Massachusetts Eye and Ear și profesor asociat la Harvard Medical School din Boston.

Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, Bleier, echipa sa și coautorul Mansoor Amiji, care conduce departamentul de știinţe farmaceutice de la Universitatea Northeastern din Boston, caută argumente științifice.

Explicația științifică

Un virus respirator sau o bacterie invadează nasul, principalul punct de intrare în organism. Imediat, partea din față a nasului detectează germenul, cu mult înainte ca partea din spate a nasului să fie conștientă de intrus, a descoperit echipa.

În acel moment, celulele care căptușesc nasul încep imediat să creeze miliarde de copii simple ale lor însele, numite vezicule extracelulare, sau EV-uri.

EV-urile nu se pot diviza așa cum o pot face celulele, dar sunt ca niște mici versiuni de celule mini, special concepute pentru a merge și a ucide acești viruși. Acționează ca momeli, astfel încât, când inhalezi un virus, acesta se lipește de aceste momeli în loc să se lipească de celule”, spun cercetătorii. Acele „Mini Me’s” sunt apoi expulzate de celule în mucusul nazal, unde opresc germenii invadatori înainte ca aceștia să ajungă la destinație și să se înmulțească. 

Crește puterea imunitară a organismului

Atunci când este atacat, nasul crește producția de vezicule extracelulare cu 160%, a constatat studiul. Au existat diferențe suplimentare: EV-urile aveau mult mai mulți receptori pe suprafața lor decât celulele originale, sporind astfel capacitatea de oprire a virusului a miliardelor de vezicule extracelulare din nas.

Celulele din organism conțin, de asemenea, un ucigaș viral numit micro ARN, care atacă germenii invadatori. Cu toate acestea, EV-urile din nas conțineau de 13 ori mai multe secvențe de micro ARN decât celulele normale, a constatat studiul.

Așadar, nasul vine la luptă înarmat cu niște superputeri suplimentare.

Soluția? Purtarea unei măști vă poate proteja de aerul rece care scade imunitatea, spun experții. 

În viitor, cercetătorii speră în dezvoltarea anumitor medicamente nazale topice care să se bazeze pe această descoperire științifică. Aceste noi produse farmaceutice vor „păcăli” nasul, cred aceștia. 

Studiu poate fi citit în întregime în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!