• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • De ce răcim mai des în sezonul rece? Cercetătorii au aflat motivul și ne spun cum să ne protejăm
Publicat: 7 decembrie, 2022 11:28
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:09

Oamenii de știință  au realizat un nou studiu ca să afle care este motivul biologic pentru care iarna avem mai multe boli respiratorii. Se pare că principalul vinovat care dăunează sistemului imunitar ar fi chiar aerul rece, care afectează imunitatea nazală, mai exact, nasul. 4

De ce răcim mai des
De ce răcim mai des în sezonul rece? Cercetătorii au aflat motivul și ne spun și ce să facem ca să ne protejăm. FOTO: Pixabay.com

Este pentru prima dată când avem o explicație biologică, moleculară în ceea ce privește un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut care pare să fie limitat de temperaturile mai scăzute„, a declarat rinologul Dr. Zara Patel, profesor de otorinolaringologie și chirurgie a capului și gâtului la Stanford University School of Medicine din California. Aceasta nu a fost implicată în noul studiu.

De fapt, reducerea temperaturii din interiorul nasului cu doar 5 grade Celsius ucide aproape 50% din miliardele de celule care luptă împotriva virusurilor și bacteriilor din nări, potrivit studiului publicat marți, în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Aerul rece este asociat cu o creștere a infecțiilor virale, deoarece, în esență, ați pierdut jumătate din imunitate doar prin acea mică scădere a temperaturii„, a declarat rinologul Dr. Benjamin Bleier, director al secției de otorinolaringologie de la Massachusetts Eye and Ear și profesor asociat la Harvard Medical School din Boston.

Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, Bleier, echipa sa și coautorul Mansoor Amiji, care conduce departamentul de știinţe farmaceutice de la Universitatea Northeastern din Boston, caută argumente științifice.

Explicația științifică

Un virus respirator sau o bacterie invadează nasul, principalul punct de intrare în organism. Imediat, partea din față a nasului detectează germenul, cu mult înainte ca partea din spate a nasului să fie conștientă de intrus, a descoperit echipa.

În acel moment, celulele care căptușesc nasul încep imediat să creeze miliarde de copii simple ale lor însele, numite vezicule extracelulare, sau EV-uri.

EV-urile nu se pot diviza așa cum o pot face celulele, dar sunt ca niște mici versiuni de celule mini, special concepute pentru a merge și a ucide acești viruși. Acționează ca momeli, astfel încât, când inhalezi un virus, acesta se lipește de aceste momeli în loc să se lipească de celule”, spun cercetătorii. Acele „Mini Me’s” sunt apoi expulzate de celule în mucusul nazal, unde opresc germenii invadatori înainte ca aceștia să ajungă la destinație și să se înmulțească. 

Crește puterea imunitară a organismului

Atunci când este atacat, nasul crește producția de vezicule extracelulare cu 160%, a constatat studiul. Au existat diferențe suplimentare: EV-urile aveau mult mai mulți receptori pe suprafața lor decât celulele originale, sporind astfel capacitatea de oprire a virusului a miliardelor de vezicule extracelulare din nas.

Celulele din organism conțin, de asemenea, un ucigaș viral numit micro ARN, care atacă germenii invadatori. Cu toate acestea, EV-urile din nas conțineau de 13 ori mai multe secvențe de micro ARN decât celulele normale, a constatat studiul.

Așadar, nasul vine la luptă înarmat cu niște superputeri suplimentare.

Soluția? Purtarea unei măști vă poate proteja de aerul rece care scade imunitatea, spun experții. 

În viitor, cercetătorii speră în dezvoltarea anumitor medicamente nazale topice care să se bazeze pe această descoperire științifică. Aceste noi produse farmaceutice vor „păcăli” nasul, cred aceștia. 

Studiu poate fi citit în întregime în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!