• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Creierul, afectat de schimbarea sezonului. Cum ne influențează iarna modul în care gândim
Publicat: 7 decembrie, 2022 12:00
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:08

Creierul se adaptează la schimbările de sezon, iar în timpul iernii, apar unele modificări care ne pot afecta starea de spirit. Pe măsură ce mediul se modifică, apar noi factori de stres la care creierul trebuie să reacționeze. Printre aceștia se numără lumina solară mai puțină sau vreme nefavorabilă, explică neurologul dr. Jenny Barnett.

modul în care gândim

Lumina solară în intensitate scăzută sau vreme nefavorabilă din timpul iernii ne afectează starea de spirit. FOTO: Pixabay.com

Uneori, aceste reacții se pot manifesta drept tulburare afectivă sezonieră, o afecțiune comună în care schimbarea anotimpurilor afectează starea de spirit.

”Cu o scădere a nivelului de lumină naturală a soarelui și rutinele noastre generale inversate, corpurile noastre ajung să producă mai puțin din hormonul care reglează starea de spirit, numit serotonină”, explică dr. Barnett.

Când nivelurile de serotonină sunt scăzute, creierul metabolizează mai repede ceea ce are, ceea ce duce la un dezechilibru de substanțe chimice care poate îngreuna reglarea emoțiilor. Acest lucru duce la niveluri mai ridicate de anxietate și sentimente de depresie, care îi pot afecta drastic pe cei cu afecțiuni ale creierului sau ale dispoziției, spun medicii potrivit Huffington Post.

Creierul și schimbările din timpul iernii

Iarna apar modificări în creier care nu numai că pot influența starea de spirit, dar pot influența și capacitatea de a îndeplini sarcini dificile.

„Creierul abordează sarcinile diferit. Într-un studiu în care voluntarii au fost ținuți într-un mediu fără nicio indicație a anotimpului timp de 4,5 zile, oamenii de știință au descoperit că performanța la provocările cognitive variază în funcție de anotimp, chiar dacă fiecare aspect al mediului și comportamentul participanților au fost păstrate la fel.

Studiul a arătat că oamenii au performanțe mai bune la sarcinile cognitive vara și mai proaste iarna, cu o mai mare activare a creierului în mijlocul verii și mai puțin în mijlocul iernii. Acest lucru sugerează că creierul nostru fie are resurse diferite disponibile în timpul diferitelor anotimpuri, fie trebuie să utilizeze metode diferite pentru a îndeplini aceeași sarcină în diferite anotimpuri, cred specialiștii.

Sănătatea creierului poate fi menținută prin alimentație

Creierul are nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa, așa că dr. Barnett recomandă ridicarea nivelului de vitamina D, B12 și acid folic în timpul lunilor de iarnă.

”Vitamina B12 poate fi găsită în alimente precum carnea, peștele, brânza și ouăle, așa că pentru cei care urmează o dietă vegană, discutați cu medicul dumneavoastră despre un supliment. Pentru acid folic, umpleți farfuria cu legume cu frunze verzi, broccoli, fasole și leguminoase și avocado”, explică ea.

Somnul, esențial pentru sănătatea creierului

Respectarea unei rutine bune de somn și participarea la activități va fi, de asemenea, de ajutor. De asemenea, puteți să luați în considerare terapia cu lumină, în care o cutie cu lumină este folosită la prima oră a dimineții pentru a simula lumina soarelui, mai adaugă specaliștii în neuroștiință.

Schimbările de sezon, stres pentru organism

Iarna zilele sunt scurte. Oamenii ajung adesea la birou înainte ca soarele să răsară și pleacă după ce apune. În unele părți ale țării, oamenii duc o luptă zilnică împotriva frigului răcoros, iar în altele sunt întâmpinați în majoritatea dimineților de ploi neâncetate.

De ani de zile, oamenii de știință știu că melatonina este un jucător cheie în modelele sezoniere de comportament a animalelor. Gâștele zboară spre sud în timpul iernii și urșii hibernează din cauza, cel puțin parțial, nivelurilor ridicate de melatonină din organism. Iar oamenii de știință știu că lumina afectează producția de melatonină. Deoarece melatonina este produsă numai în absența luminii, notează Healthline.

Pe același principiu se adaptează și organismul uman. În timpul sezonului rece, când zilele sunt scurte și nopțile sunt lungi, vrem să dormim până târziu și să ne ridicăm din pat când răsare soarele. Acesta este răspunsul nostru fizic natural la lumină scăzută.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!