• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Creierul, afectat de schimbarea sezonului. Cum ne influențează iarna modul în care gândim
Publicat: 7 decembrie, 2022 12:00
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:08

Creierul se adaptează la schimbările de sezon, iar în timpul iernii, apar unele modificări care ne pot afecta starea de spirit. Pe măsură ce mediul se modifică, apar noi factori de stres la care creierul trebuie să reacționeze. Printre aceștia se numără lumina solară mai puțină sau vreme nefavorabilă, explică neurologul dr. Jenny Barnett.

modul în care gândim

Lumina solară în intensitate scăzută sau vreme nefavorabilă din timpul iernii ne afectează starea de spirit. FOTO: Pixabay.com

Uneori, aceste reacții se pot manifesta drept tulburare afectivă sezonieră, o afecțiune comună în care schimbarea anotimpurilor afectează starea de spirit.

”Cu o scădere a nivelului de lumină naturală a soarelui și rutinele noastre generale inversate, corpurile noastre ajung să producă mai puțin din hormonul care reglează starea de spirit, numit serotonină”, explică dr. Barnett.

Când nivelurile de serotonină sunt scăzute, creierul metabolizează mai repede ceea ce are, ceea ce duce la un dezechilibru de substanțe chimice care poate îngreuna reglarea emoțiilor. Acest lucru duce la niveluri mai ridicate de anxietate și sentimente de depresie, care îi pot afecta drastic pe cei cu afecțiuni ale creierului sau ale dispoziției, spun medicii potrivit Huffington Post.

Creierul și schimbările din timpul iernii

Iarna apar modificări în creier care nu numai că pot influența starea de spirit, dar pot influența și capacitatea de a îndeplini sarcini dificile.

„Creierul abordează sarcinile diferit. Într-un studiu în care voluntarii au fost ținuți într-un mediu fără nicio indicație a anotimpului timp de 4,5 zile, oamenii de știință au descoperit că performanța la provocările cognitive variază în funcție de anotimp, chiar dacă fiecare aspect al mediului și comportamentul participanților au fost păstrate la fel.

Studiul a arătat că oamenii au performanțe mai bune la sarcinile cognitive vara și mai proaste iarna, cu o mai mare activare a creierului în mijlocul verii și mai puțin în mijlocul iernii. Acest lucru sugerează că creierul nostru fie are resurse diferite disponibile în timpul diferitelor anotimpuri, fie trebuie să utilizeze metode diferite pentru a îndeplini aceeași sarcină în diferite anotimpuri, cred specialiștii.

Sănătatea creierului poate fi menținută prin alimentație

Creierul are nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa, așa că dr. Barnett recomandă ridicarea nivelului de vitamina D, B12 și acid folic în timpul lunilor de iarnă.

”Vitamina B12 poate fi găsită în alimente precum carnea, peștele, brânza și ouăle, așa că pentru cei care urmează o dietă vegană, discutați cu medicul dumneavoastră despre un supliment. Pentru acid folic, umpleți farfuria cu legume cu frunze verzi, broccoli, fasole și leguminoase și avocado”, explică ea.

Somnul, esențial pentru sănătatea creierului

Respectarea unei rutine bune de somn și participarea la activități va fi, de asemenea, de ajutor. De asemenea, puteți să luați în considerare terapia cu lumină, în care o cutie cu lumină este folosită la prima oră a dimineții pentru a simula lumina soarelui, mai adaugă specaliștii în neuroștiință.

Schimbările de sezon, stres pentru organism

Iarna zilele sunt scurte. Oamenii ajung adesea la birou înainte ca soarele să răsară și pleacă după ce apune. În unele părți ale țării, oamenii duc o luptă zilnică împotriva frigului răcoros, iar în altele sunt întâmpinați în majoritatea dimineților de ploi neâncetate.

De ani de zile, oamenii de știință știu că melatonina este un jucător cheie în modelele sezoniere de comportament a animalelor. Gâștele zboară spre sud în timpul iernii și urșii hibernează din cauza, cel puțin parțial, nivelurilor ridicate de melatonină din organism. Iar oamenii de știință știu că lumina afectează producția de melatonină. Deoarece melatonina este produsă numai în absența luminii, notează Healthline.

Pe același principiu se adaptează și organismul uman. În timpul sezonului rece, când zilele sunt scurte și nopțile sunt lungi, vrem să dormim până târziu și să ne ridicăm din pat când răsare soarele. Acesta este răspunsul nostru fizic natural la lumină scăzută.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la ședințe ...

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”
Success message!
Warning message!
Error message!