• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Un test de sânge poate estima șansele de supraviețuire în cazul bolnavilor cu cancer metastatic
Publicat: 5 decembrie, 2022 15:07
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:18

Cercetătorii au descoperit că nivelul ADN-ului tumoral din sânge poate estima șansele de supraviețuire în cazul pacienților cu cancer metastatic. Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Annals of Oncology

Sansele de supraviețuire în cazul bolnavilor cu cancer
Aceste noi teste din sânge ar putea ajuta clinicienii să decidă asupra tratamentelor. FOTO: Pixabay.com

Pe măsură ce cancerele se dezvoltă și se răspândesc în noi părți ale corpului, deseori eliberează celule și ADN în fluxul sanguin. ADN-ul poate fi analizat atât pentru cantitatea de acid dezoxiribonucleic prezentă, cât și pentru a identifica potențiale mutații care ar putea ajuta clinicienii să decidă asupra tratamentelor.

Aceste teste, cunoscute sub denumirea de biopsii lichide, au devenit o practică standard în anumite tipuri de cancer, în special în cele pentru care există medicamente care vizează anumite mutații ADN.

ADN-ul găsit în sânge poate proveni și din celule normale. Măsurarea cantității de ADN care a fost eliminată de o tumoră comparativ cu cantitatea tipică de ADN a organismului, definită ca fracție tumorală, poate fi un nou instrument pentru a estima supraviețuirea și a ghida discuțiile de tratament pentru pacienții al căror cancer s-a răspândit de la sân, prostată, plămân sau colon, se arată în noul studiu.

Cercetătorii au descoperit că atunci când ADN-ul tumoral formează cel puțin 10% din ADN-ul din fluxul sanguin al pacienților cu cancer metastatic, era mult mai puțin probabil ca aceștia să supraviețuiască decât cei cu mai puțin ADN tumoral în sânge, în toate tipurile de cancer studiate.

Testarea a fost la fel de precisă, fie că au fost examinați pacienții cu cancermetastatic  de sân sau pulmonar, care aveau mai puțin de 1% din ADN tumoral în fluxul sanguin; acești pacienți au avut șanse mai mari de a trăi mai mult decât pacienții cu mai mult ADN tumoral în sânge.

„Există două motive pentru a examina din punct de vedere analitic tumora unui pacient”, explică primul autor al studiului, dr. Zachery Reichert, lector universitar și oncolog medical, specializat în oncologie urologică la centrul de cancer al universității Michigan Health Rogel.

„În primul rând, ne spune ce trebuie făcut în continuare. Și apoi ne poate ajuta să-i explicăm pacientului ce-l așteaptă. În mai multe tipuri de cancer, avem mai multe opțiuni de tratament fără să știm care este mai bună și pentru cine anume. O mai bună înțelegere a riscului bolii va ajuta pacientul și clinicienii să cântărească mai bine riscurile de tratament”, explică cercetătorul.

Aceste teste de sânge sunt cea mai recentă iterație a biopsiilor lichide, și pot indica dacă există celule canceroase (sau, în acest caz, fragmente mai mici de ADN) care circulă în proba de sânge.

În ciuda impactului inițial, biopsiile lichide nu reprezintă cea mai bună soluția de screening pentru toată lumea. Dar pot fi utile pentru persoanele care au deja cancer și cântăresc opțiunile de tratament.

Biopsiile lichide au avut mai puțin succes în estimarea supraviețuirii la pacienții cu cancer pulmonar care aveau o mutație EGFR+ și pentru cei cu metastaze cerebrale.

Este posibil ca acest test să nu fie foarte potrivit pentru creier, deoarece celulele canceroase probabil că nu elimină la fel de mult ADN în fluxul sanguin din cauza barierei hemato-encefalice.

Și există un tratament țintit pentru mutația EGFR care este atât de eficient încât cantitatea de celule canceroase prezente poate să nu fie la fel de importantă, spune dr. Zachery Reichert.

Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a confirma concluziile acestui studiu, dar faptul că testele au estimat cu succes supraviețuirea tuturor tipurilor de cancer este încurajator, a precizat medicul.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”
30 septembrie, 2024
Centru Social de Psihoterapie inaugurat la Cluj – cine va beneficia de consultații gratuite

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a obținut avizul de oportunitate al Ministerului Sănătății pentru implementarea proiectului care ...

Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

În contextul unei nevoi tot mai evidente pentru servicii de sănătate mintală accesibile, în special ...

Centru Social de Psihoterapie inaugurat la Cluj – cine va beneficia de consultații gratuite

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic din Cluj contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
Success message!
Warning message!
Error message!