• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Un test de sânge poate estima șansele de supraviețuire în cazul bolnavilor cu cancer metastatic
Publicat: 5 decembrie, 2022 15:07
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:18

Cercetătorii au descoperit că nivelul ADN-ului tumoral din sânge poate estima șansele de supraviețuire în cazul pacienților cu cancer metastatic. Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Annals of Oncology

Sansele de supraviețuire în cazul bolnavilor cu cancer
Aceste noi teste din sânge ar putea ajuta clinicienii să decidă asupra tratamentelor. FOTO: Pixabay.com

Pe măsură ce cancerele se dezvoltă și se răspândesc în noi părți ale corpului, deseori eliberează celule și ADN în fluxul sanguin. ADN-ul poate fi analizat atât pentru cantitatea de acid dezoxiribonucleic prezentă, cât și pentru a identifica potențiale mutații care ar putea ajuta clinicienii să decidă asupra tratamentelor.

Aceste teste, cunoscute sub denumirea de biopsii lichide, au devenit o practică standard în anumite tipuri de cancer, în special în cele pentru care există medicamente care vizează anumite mutații ADN.

ADN-ul găsit în sânge poate proveni și din celule normale. Măsurarea cantității de ADN care a fost eliminată de o tumoră comparativ cu cantitatea tipică de ADN a organismului, definită ca fracție tumorală, poate fi un nou instrument pentru a estima supraviețuirea și a ghida discuțiile de tratament pentru pacienții al căror cancer s-a răspândit de la sân, prostată, plămân sau colon, se arată în noul studiu.

Cercetătorii au descoperit că atunci când ADN-ul tumoral formează cel puțin 10% din ADN-ul din fluxul sanguin al pacienților cu cancer metastatic, era mult mai puțin probabil ca aceștia să supraviețuiască decât cei cu mai puțin ADN tumoral în sânge, în toate tipurile de cancer studiate.

Testarea a fost la fel de precisă, fie că au fost examinați pacienții cu cancermetastatic  de sân sau pulmonar, care aveau mai puțin de 1% din ADN tumoral în fluxul sanguin; acești pacienți au avut șanse mai mari de a trăi mai mult decât pacienții cu mai mult ADN tumoral în sânge.

„Există două motive pentru a examina din punct de vedere analitic tumora unui pacient”, explică primul autor al studiului, dr. Zachery Reichert, lector universitar și oncolog medical, specializat în oncologie urologică la centrul de cancer al universității Michigan Health Rogel.

„În primul rând, ne spune ce trebuie făcut în continuare. Și apoi ne poate ajuta să-i explicăm pacientului ce-l așteaptă. În mai multe tipuri de cancer, avem mai multe opțiuni de tratament fără să știm care este mai bună și pentru cine anume. O mai bună înțelegere a riscului bolii va ajuta pacientul și clinicienii să cântărească mai bine riscurile de tratament”, explică cercetătorul.

Aceste teste de sânge sunt cea mai recentă iterație a biopsiilor lichide, și pot indica dacă există celule canceroase (sau, în acest caz, fragmente mai mici de ADN) care circulă în proba de sânge.

În ciuda impactului inițial, biopsiile lichide nu reprezintă cea mai bună soluția de screening pentru toată lumea. Dar pot fi utile pentru persoanele care au deja cancer și cântăresc opțiunile de tratament.

Biopsiile lichide au avut mai puțin succes în estimarea supraviețuirii la pacienții cu cancer pulmonar care aveau o mutație EGFR+ și pentru cei cu metastaze cerebrale.

Este posibil ca acest test să nu fie foarte potrivit pentru creier, deoarece celulele canceroase probabil că nu elimină la fel de mult ADN în fluxul sanguin din cauza barierei hemato-encefalice.

Și există un tratament țintit pentru mutația EGFR care este atât de eficient încât cantitatea de celule canceroase prezente poate să nu fie la fel de importantă, spune dr. Zachery Reichert.

Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a confirma concluziile acestui studiu, dar faptul că testele au estimat cu succes supraviețuirea tuturor tipurilor de cancer este încurajator, a precizat medicul.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!