Cercetătorii au descoperit că nivelul ADN-ului tumoral din sânge poate estima șansele de supraviețuire în cazul pacienților cu cancer metastatic. Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Annals of Oncology
Pe măsură ce cancerele se dezvoltă și se răspândesc în noi părți ale corpului, deseori eliberează celule și ADN în fluxul sanguin. ADN-ul poate fi analizat atât pentru cantitatea de acid dezoxiribonucleic prezentă, cât și pentru a identifica potențiale mutații care ar putea ajuta clinicienii să decidă asupra tratamentelor.
Aceste teste, cunoscute sub denumirea de biopsii lichide, au devenit o practică standard în anumite tipuri de cancer, în special în cele pentru care există medicamente care vizează anumite mutații ADN.
ADN-ul găsit în sânge poate proveni și din celule normale. Măsurarea cantității de ADN care a fost eliminată de o tumoră comparativ cu cantitatea tipică de ADN a organismului, definită ca fracție tumorală, poate fi un nou instrument pentru a estima supraviețuirea și a ghida discuțiile de tratament pentru pacienții al căror cancer s-a răspândit de la sân, prostată, plămân sau colon, se arată în noul studiu.
Cercetătorii au descoperit că atunci când ADN-ul tumoral formează cel puțin 10% din ADN-ul din fluxul sanguin al pacienților cu cancer metastatic, era mult mai puțin probabil ca aceștia să supraviețuiască decât cei cu mai puțin ADN tumoral în sânge, în toate tipurile de cancer studiate.
Testarea a fost la fel de precisă, fie că au fost examinați pacienții cu cancermetastatic de sân sau pulmonar, care aveau mai puțin de 1% din ADN tumoral în fluxul sanguin; acești pacienți au avut șanse mai mari de a trăi mai mult decât pacienții cu mai mult ADN tumoral în sânge.
„Există două motive pentru a examina din punct de vedere analitic tumora unui pacient”, explică primul autor al studiului, dr. Zachery Reichert, lector universitar și oncolog medical, specializat în oncologie urologică la centrul de cancer al universității Michigan Health Rogel.
„În primul rând, ne spune ce trebuie făcut în continuare. Și apoi ne poate ajuta să-i explicăm pacientului ce-l așteaptă. În mai multe tipuri de cancer, avem mai multe opțiuni de tratament fără să știm care este mai bună și pentru cine anume. O mai bună înțelegere a riscului bolii va ajuta pacientul și clinicienii să cântărească mai bine riscurile de tratament”, explică cercetătorul.
Aceste teste de sânge sunt cea mai recentă iterație a biopsiilor lichide, și pot indica dacă există celule canceroase (sau, în acest caz, fragmente mai mici de ADN) care circulă în proba de sânge.
În ciuda impactului inițial, biopsiile lichide nu reprezintă cea mai bună soluția de screening pentru toată lumea. Dar pot fi utile pentru persoanele care au deja cancer și cântăresc opțiunile de tratament.
Biopsiile lichide au avut mai puțin succes în estimarea supraviețuirii la pacienții cu cancer pulmonar care aveau o mutație EGFR+ și pentru cei cu metastaze cerebrale.
Este posibil ca acest test să nu fie foarte potrivit pentru creier, deoarece celulele canceroase probabil că nu elimină la fel de mult ADN în fluxul sanguin din cauza barierei hemato-encefalice.
Și există un tratament țintit pentru mutația EGFR care este atât de eficient încât cantitatea de celule canceroase prezente poate să nu fie la fel de importantă, spune dr. Zachery Reichert.
Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a confirma concluziile acestui studiu, dar faptul că testele au estimat cu succes supraviețuirea tuturor tipurilor de cancer este încurajator, a precizat medicul.