• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Un test de sânge poate estima șansele de supraviețuire în cazul bolnavilor cu cancer metastatic
Publicat: 5 decembrie, 2022 15:07
Actualizat: 3 noiembrie, 2023 16:18

Cercetătorii au descoperit că nivelul ADN-ului tumoral din sânge poate estima șansele de supraviețuire în cazul pacienților cu cancer metastatic. Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Annals of Oncology

Sansele de supraviețuire în cazul bolnavilor cu cancer
Aceste noi teste din sânge ar putea ajuta clinicienii să decidă asupra tratamentelor. FOTO: Pixabay.com

Pe măsură ce cancerele se dezvoltă și se răspândesc în noi părți ale corpului, deseori eliberează celule și ADN în fluxul sanguin. ADN-ul poate fi analizat atât pentru cantitatea de acid dezoxiribonucleic prezentă, cât și pentru a identifica potențiale mutații care ar putea ajuta clinicienii să decidă asupra tratamentelor.

Aceste teste, cunoscute sub denumirea de biopsii lichide, au devenit o practică standard în anumite tipuri de cancer, în special în cele pentru care există medicamente care vizează anumite mutații ADN.

ADN-ul găsit în sânge poate proveni și din celule normale. Măsurarea cantității de ADN care a fost eliminată de o tumoră comparativ cu cantitatea tipică de ADN a organismului, definită ca fracție tumorală, poate fi un nou instrument pentru a estima supraviețuirea și a ghida discuțiile de tratament pentru pacienții al căror cancer s-a răspândit de la sân, prostată, plămân sau colon, se arată în noul studiu.

Cercetătorii au descoperit că atunci când ADN-ul tumoral formează cel puțin 10% din ADN-ul din fluxul sanguin al pacienților cu cancer metastatic, era mult mai puțin probabil ca aceștia să supraviețuiască decât cei cu mai puțin ADN tumoral în sânge, în toate tipurile de cancer studiate.

Testarea a fost la fel de precisă, fie că au fost examinați pacienții cu cancermetastatic  de sân sau pulmonar, care aveau mai puțin de 1% din ADN tumoral în fluxul sanguin; acești pacienți au avut șanse mai mari de a trăi mai mult decât pacienții cu mai mult ADN tumoral în sânge.

„Există două motive pentru a examina din punct de vedere analitic tumora unui pacient”, explică primul autor al studiului, dr. Zachery Reichert, lector universitar și oncolog medical, specializat în oncologie urologică la centrul de cancer al universității Michigan Health Rogel.

„În primul rând, ne spune ce trebuie făcut în continuare. Și apoi ne poate ajuta să-i explicăm pacientului ce-l așteaptă. În mai multe tipuri de cancer, avem mai multe opțiuni de tratament fără să știm care este mai bună și pentru cine anume. O mai bună înțelegere a riscului bolii va ajuta pacientul și clinicienii să cântărească mai bine riscurile de tratament”, explică cercetătorul.

Aceste teste de sânge sunt cea mai recentă iterație a biopsiilor lichide, și pot indica dacă există celule canceroase (sau, în acest caz, fragmente mai mici de ADN) care circulă în proba de sânge.

În ciuda impactului inițial, biopsiile lichide nu reprezintă cea mai bună soluția de screening pentru toată lumea. Dar pot fi utile pentru persoanele care au deja cancer și cântăresc opțiunile de tratament.

Biopsiile lichide au avut mai puțin succes în estimarea supraviețuirii la pacienții cu cancer pulmonar care aveau o mutație EGFR+ și pentru cei cu metastaze cerebrale.

Este posibil ca acest test să nu fie foarte potrivit pentru creier, deoarece celulele canceroase probabil că nu elimină la fel de mult ADN în fluxul sanguin din cauza barierei hemato-encefalice.

Și există un tratament țintit pentru mutația EGFR care este atât de eficient încât cantitatea de celule canceroase prezente poate să nu fie la fel de importantă, spune dr. Zachery Reichert.

Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a confirma concluziile acestui studiu, dar faptul că testele au estimat cu succes supraviețuirea tuturor tipurilor de cancer este încurajator, a precizat medicul.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
22 mai, 2024
UBB a lansat platforma INSPIRE, unică între Polonia și China. Ministrul Cercetării: „e un salt uriaș”
21 mai, 2024
Comisarul pentru Cercetare despre INSPIRE UBB: „va fi un element cheie pentru dezvoltarea cercetării în Europa de Est”
16 mai, 2024
David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Dr. Teodor Tomi, medic primar oftalmologie, Clinica Ophtalens – Regina Maria, a răspuns întrebărilor Reporter ...

Ce este cataracta și când se recomandă intervenția chirurgicală – INTERVIU cu dr. Teodor Tomi

Chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu a făcut la Reporter Medical o pledoarie pentru donarea de sânge: ...

Profesorul Achimaș, pledoarie pentru donarea de sânge: „Să fim oameni”

Psihologul Madalina Ciupitu de la Policlinica E. Grigorescu, a vorbit într-un interviu acordat Reporter Medical ...

Ce este psihoterapia de grup și când este recomandată – INTERVIU cu psihologul Mădălina Ciupitu

L-am întrebat pe chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu de la Institutul Oncologic Cluj ce părere are de ...

Servicii medicale gratuite din 1 iulie pentru unii neasigurați. Chirurgul Achimaș-Cadariu: O măsură bună, mai complicat e cu fondurile

Mesajul Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, cu ...

95 de ani de la înființarea Institutului Oncologic Cluj. Mesajul profesorului Achimaș-Cadariu

Eveniment emoționant la Secția de Neonatologie din Spitalul Regina Maria Cluj. Copiii născuți prematur în ...

Întâlnire emoționantă la Secția de Neonatologie din Spitalul Regina Maria Cluj

Marius Moldovan, director Campus Medical Regina Maria Cluj, a venit la Reporter Medical pentru a ...

Spitalul Regina Maria Cluj, cinci ani de la deschidere INTERVIU cu Marius Moldovan

Universitatea Babeș-Bolyai a inaugurat una dintre cele mai performante platforme de imagistică din lume, realizată ...

UBB a lansat platforma INSPIRE, unică între Polonia și China. Ministrul Cercetării: „e un salt uriaș”
Success message!
Warning message!
Error message!