• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Elon Musk: În șase luni vom instala cipul Neuralink în creierul unei ființe umane
Publicat: 5 decembrie, 2022 10:26
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:11

Elon Musk revoluționează știința și medicina. Cipurile pentru creieri vor fi testate pe oameni. Antreprenorul american a declarat că un dispozitiv wireless dezvoltat de compania sa de cipuri pentru creier, Neuralink, ar trebui să înceapă testele clinice pe oameni în șase luni. Una dintre primele sale aplicții vizate este refacerea vederii, potrivit Reuters. 

cipul Neuralink
Cipurile pentru creier vor fi testate pe oameni. FOTO: Neuralink/AFP prin Getty Images

În plus, Musk a declarat că intenționează să-și implanteze și el unul dintre cipuri.

„Vrem să fim extrem de atenți și siguri că va funcționa bine înainte de a pune un dispozitiv într-un om, dar am depus cred că majoritatea documentelor la FDA și credem că, probabil, în aproximativ șase luni ar trebui să putem avea primul nostru implant la om”, a declarat Musk în timpul unei actualizări publice foarte așteptate despre acest dispozitiv.

Neuralink dezvoltă interfețe cu cipuri cerebrale despre care spune că ar putea permite pacienților cu dizabilități să se miște și să comunice din nou. Cu sediul în San Francisco Bay Area și Austin, Texas, compania a efectuat în ultimii ani teste pe animale, în timp ce încerca să obțină aprobarea autorităților de reglementare americane pentru a începe testele clinice pe oameni.

Primele două aplicații umane vizate de dispozitivul Neuralink vor fi restaurarea vederii și permiterea mișcării muşchilor la persoanele care nu pot face acest lucru, a declarat Musk.

„Chiar dacă cineva nu a avut niciodată vedere, ca şi cum s-ar fi născut orb, noi credem că putem restabili vederea”, a spus el. Musk, care conduce și producătorul de vehicule electrice Tesla , firma de rachete SpaceX și platforma de socializare Twitter este cunoscut pentru obiectivele sale mărțe, cum ar fi colonizarea planetei Marte și salvarea umanității. Ambițiile sale pentru Neuralink, pe care a lansat-o în 2016, sunt de aceeași anvergură.

Musk speră să trateze Parkinson și Alzheimer

El dorește să dezvolte un cip care să permită creierului să controleze dispozitive electronice complexe și, în cele din urmă, să permită persoanelor paralizate să-și recupereze funcțiile motorii și să trateze boli ale creierului, cum ar fi Parkinson, demența și Alzheimer. El vorbește, de asemenea, despre îmbinarea creierului cu inteligența artificială.

Cu toate acestea, Neuralink este în întârziere. Musk a declarat într-o prezentare din 2019 că își propune să primească aprobarea autorităților de reglementare până la sfârșitul anului 2020. Apoi, la o conferință de la sfârșitul anului 2021, el a spus că speră să înceapă testele pe oameni în acest an. Neuralink a ratat în mod repetat termenele interne pentru a obține aprobarea FDA pentru a începe testele pe oameni, au declarat foști și actuali angajați.

Compania concurentă Synchron a depășit o etapă importantă în luna iulie prin implantarea dispozitivului său la un pacient în Statele Unite pentru prima dată. Aceasta a primit autorizația de reglementare din SUA pentru studii pe oameni în 2021 și a finalizat studii pe patru persoane în Australia.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!