Aportul crescut de vitamina K1 este asociat cu un risc mai scăzut de spitalizare pe termen lung în cazul unor fracturi osoase la persoanele în vârstă. Este rezultatul unui studiu realizat de Universitatea din Australia de Vest, potrivit Xinhua News Agency, agenția de știri din China.
Cercetători de la Universitatea Edith Cowan (ECU) şi de la Universitatea din Australia de Vest au studiat legătura dintre spitalizările cauzate de fracturile osoase și aportul de vitamina K1 în rândul a aproape 1.400 de femei mai în vârstă din Australia, pe o perioadă de 14,5 ani.
Printre alimentele bogate în vitamina K1 se numără kale, spanacul, broccoli, fasolea verde, prunele uscate, kiwi și avocado.
Studiul, publicat în revista „Food & Function”, a arătat că femeile care au consumat mai mult de 100 de micrograme de vitamina K1 zilnic, echivalentul a aproximativ 125 g de legume cu frunze închise la culoare, au avut cu 31% mai puține șanse să sufere orice gen de fractură față de cele care au consumat mai puțin de 60 de micrograme de vitamina K1 pe zi.
Rezultate pozitive au fost raportate în ceea ce privește riscul de fractură de șold, iar în cazul celor care au consumat cea mai mare cantitate de vitamina K1 riscul de spitalizare s-a reduc la aproape jumătate.
Marc Sim, autorul principal al studiului și cercetător la ECU, a afirmat că rezultatele cercetării reprezintă o dovadă în plus a beneficiilor vitaminei K1, care s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătășeşte sănătatea cardiovasculară.
„Studiile de bază privind vitamina K1 au identificat un rol critic în carboxilarea proteinelor osoase dependente de vitamina K1, cum ar fi osteocalcina, despre care se crede că îmbunătăţeşte rezistenţa osoasă”, a spus expertul.
„Un studiu anterior al ECU indica faptul că un aport alimentar zilnic de vitamina K1 mai mic de 100 micrograme poate fi prea scăzut pentru această carboxilare”, a precizat el, adăugând că vitamina K1 poate asigura, de asemenea, sănătatea oaselor prin inhibarea diverșilor agenți de resorbție osoasă.