Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de cafea cu cofeină ar putea reduce la minimum riscul de diabet de tip 2. Cafeina, ingredientul activ din cafea este un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei, explică cercetătorii celui mai recent studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.
Peste de 37 de milioane de americani se confruntă cu diabetul zaharat, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Este posibil ca fiecare persoană să cunoască pe cineva care are diabet și de asemenea, ai aibă membri ai familiei care se confruntă cu această boală.
Studiul care a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a analizat 4.522 de femei care aveau un istoric de diabet zaharat gestațional (GDM).
Ținând cont de cele implicate în perioada 1991-2017, s-au făcut verificări la fiecare 2-4 ani pentru a nota diverși factori, cum ar fi obiceiurile de viață, dieta, inclusiv consumul de cafea cu cofeină și decofeinizată, datele demografice și boala. Dincolo de asta, între 2012-2014 au fost prelevate probe de sânge de la participanții care nu aveau diabet și au fost analizate pentru biomarkeri ai metabolismului glucozei.
În timpul studiului, s-a constatat că 979 dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele au arătat, de asemenea, că un consum regulat de cafea cu cofeină a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2.
Studiul este interesant și important, deoarece arată că această băutură poate avea un impact pozitiv asupra vieții femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, a declarat Amber Dixon, CEO, dietetician și asistent medical geriatric la Elderly Assist Inc. pentru Eat This, Not That! „Este posibil ca cofeina să aibă un efect diferit asupra femeilor decât asupra bărbaților, ceea ce ar avea sens având în vedere concluziile acestui studiu„ mai spune aceasta.
Cafeina ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
„Ingredientul activ din cafea este cafeina, un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei”, explică Dixon.
Cercetătorii au descoperit că, consumul de cafea a fost asociat cu un profil metabolic îmbunătățit, ceea ce înseamnă că un consum mai mare de cafea poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, ajutându-te să menții o greutate și un nivel al tensiunii arteriale sănătoase”, mai spune Dixon.
„Pe lângă faptul că acționează ca un supliment alimentar pentru diabet, s-a demonstrat că cafeaua și cofeina au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolii Parkinson, datorită antioxidanților, și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, datorită cofeinei”, continuă Dixon.
Potrivit lui Dixon „consumul moderat de cofeină, una până la trei cești pe zi, poate fi benefic pentru creier, inimă și alte organe”. Pe de altă parte, „consumul a mai mult de patru cești de cafea pe zi poate fi, de fapt, dăunător pentru sănătatea ta și poate crește riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer”, avertizează Dixon. „Consumul a cinci sau mai multe cești de cafea pe zi poate provoca efecte secundare grave, cum ar fi insomnia, iritabilitatea și anxietatea”, adaugă ea.