• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Consumați cafea? Cofeina ar putea reduce riscul de diabet de tip 2
Publicat: 30 noiembrie, 2022 16:11
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:17

Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de cafea cu cofeină ar putea reduce la minimum riscul de diabet de tip 2. Cafeina, ingredientul activ din cafea este un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei, explică cercetătorii celui mai recent studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Cofeina reduce riscul de diabet
Consumul regulat de cafea ar putea ține diabetul deoparte.  FOTO: pixabay.com

Peste de 37 de milioane de americani se confruntă cu diabetul zaharat, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Este posibil ca fiecare persoană să cunoască pe cineva care are diabet și de asemenea, ai aibă membri ai familiei care se confruntă cu această boală.

Studiul care a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a analizat 4.522 de femei care aveau un istoric de diabet zaharat gestațional (GDM).

Ținând cont de cele implicate în perioada 1991-2017, s-au făcut verificări la fiecare 2-4 ani pentru a nota diverși factori, cum ar fi obiceiurile de viață, dieta, inclusiv consumul de cafea cu cofeină și decofeinizată, datele demografice și boala. Dincolo de asta, între 2012-2014 au fost prelevate probe de sânge de la participanții care nu aveau diabet și au fost analizate pentru biomarkeri ai metabolismului glucozei.

În timpul studiului, s-a constatat că 979 dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele au arătat, de asemenea, că un consum regulat de cafea cu cofeină a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2.

Studiul este interesant și important, deoarece arată că această băutură poate avea un impact pozitiv asupra vieții femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, a declarat Amber Dixon, CEO, dietetician și asistent medical geriatric la Elderly Assist Inc. pentru Eat This, Not That! „Este posibil ca cofeina să aibă un efect diferit asupra femeilor decât asupra bărbaților, ceea ce ar avea sens având în vedere concluziile acestui studiu„ mai spune aceasta.

Cafeina ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

„Ingredientul activ din cafea este cafeina, un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei”, explică Dixon.

Cercetătorii au descoperit că, consumul de cafea a fost asociat cu un profil metabolic îmbunătățit, ceea ce înseamnă că un consum mai mare de cafea poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, ajutându-te să menții o greutate și un nivel al tensiunii arteriale sănătoase”, mai spune Dixon.

„Pe lângă faptul că acționează ca un supliment alimentar pentru diabet, s-a demonstrat că cafeaua și cofeina au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolii Parkinson, datorită antioxidanților, și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, datorită cofeinei”, continuă Dixon.

Potrivit lui Dixon „consumul moderat de cofeină,  una până la trei cești pe zi, poate fi benefic pentru creier, inimă și alte organe”. Pe de altă parte, „consumul a mai mult de patru cești de cafea pe zi poate fi, de fapt, dăunător pentru sănătatea ta și poate crește riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer”, avertizează Dixon. „Consumul a cinci sau mai multe cești de cafea pe zi poate provoca efecte secundare grave, cum ar fi insomnia, iritabilitatea și anxietatea”, adaugă ea.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!