• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Consumați cafea? Cofeina ar putea reduce riscul de diabet de tip 2
Publicat: 30 noiembrie, 2022 16:11
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:17

Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de cafea cu cofeină ar putea reduce la minimum riscul de diabet de tip 2. Cafeina, ingredientul activ din cafea este un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei, explică cercetătorii celui mai recent studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Cofeina reduce riscul de diabet
Consumul regulat de cafea ar putea ține diabetul deoparte.  FOTO: pixabay.com

Peste de 37 de milioane de americani se confruntă cu diabetul zaharat, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Este posibil ca fiecare persoană să cunoască pe cineva care are diabet și de asemenea, ai aibă membri ai familiei care se confruntă cu această boală.

Studiul care a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a analizat 4.522 de femei care aveau un istoric de diabet zaharat gestațional (GDM).

Ținând cont de cele implicate în perioada 1991-2017, s-au făcut verificări la fiecare 2-4 ani pentru a nota diverși factori, cum ar fi obiceiurile de viață, dieta, inclusiv consumul de cafea cu cofeină și decofeinizată, datele demografice și boala. Dincolo de asta, între 2012-2014 au fost prelevate probe de sânge de la participanții care nu aveau diabet și au fost analizate pentru biomarkeri ai metabolismului glucozei.

În timpul studiului, s-a constatat că 979 dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele au arătat, de asemenea, că un consum regulat de cafea cu cofeină a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2.

Studiul este interesant și important, deoarece arată că această băutură poate avea un impact pozitiv asupra vieții femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, a declarat Amber Dixon, CEO, dietetician și asistent medical geriatric la Elderly Assist Inc. pentru Eat This, Not That! „Este posibil ca cofeina să aibă un efect diferit asupra femeilor decât asupra bărbaților, ceea ce ar avea sens având în vedere concluziile acestui studiu„ mai spune aceasta.

Cafeina ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

„Ingredientul activ din cafea este cafeina, un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei”, explică Dixon.

Cercetătorii au descoperit că, consumul de cafea a fost asociat cu un profil metabolic îmbunătățit, ceea ce înseamnă că un consum mai mare de cafea poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, ajutându-te să menții o greutate și un nivel al tensiunii arteriale sănătoase”, mai spune Dixon.

„Pe lângă faptul că acționează ca un supliment alimentar pentru diabet, s-a demonstrat că cafeaua și cofeina au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolii Parkinson, datorită antioxidanților, și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, datorită cofeinei”, continuă Dixon.

Potrivit lui Dixon „consumul moderat de cofeină,  una până la trei cești pe zi, poate fi benefic pentru creier, inimă și alte organe”. Pe de altă parte, „consumul a mai mult de patru cești de cafea pe zi poate fi, de fapt, dăunător pentru sănătatea ta și poate crește riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer”, avertizează Dixon. „Consumul a cinci sau mai multe cești de cafea pe zi poate provoca efecte secundare grave, cum ar fi insomnia, iritabilitatea și anxietatea”, adaugă ea.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!