Copiii din România vor beneficia de 70.000 de ore de consiliere psihologică în mod gratuit. Serviciile psihologilor implicați în acest proces vor fi decontate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, a explicat consilierul de stat Mădălina Turza, coordonatorul programului „Din grijă pentru copii”.
Hotărârea de guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică, precum și modalitățile prin care copiii se pot înscrie în acest program a fost publicată în Monitorul Oficial pe 25 noiembrie.
„Cu alte cuvinte, în foarte scurt timp, cele peste 70.000 de ore de terapie, consiliere psihologică, sprijin psihoterapeutic pentru copiii din România vor fi disponibile în mod gratuit”, a declarat Mădălina Turza.
Modalitatea prin care copiii pot fi înscriși în program
„În primul rând, cine poate observa sau sesiza nevoia de sprijin psihologic a copilului? Părintele, profesorii din învățământul preuniversitar, asistenții sociali, asistenții medicali comunitari, mediatorii școlari sau experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome. Pasul numărul doi, ar fi acela în care părintele sau reprezentantul legal, merge la medicul de familie, la un medic școlar, la medicii de psihiatrie pediatrică sau la consilierul școlar care emite o recomandare pentru evaluarea psihologică în vederea intrării sau nu a copilului în program. Pasul numărul trei este acela de a selecta un psiholog. Deci, după ce am recomandarea, merg la școală, la conducerea sau administrația școlii sau întreb medicul de familie care este lista de psihologi disponibili în județul sau localitatea respectivă în care eu mă aflu, disponibili să evalueze și să lucreze cu copilul. Pasul numărul patru este, evident, întâlnirea cu psihologul ales, evaluarea pe care o face psihologul și, dacă se stabilește nevoia de intervenție, atunci copilul intră în programul terapeutic”, a explicat Mădălina Turza.
Aceasta a subliniat că ședințele vor fi gratuite pentru copii, iar serviciile psihologilor, care fac parte din Colegiul Național al Psihologilor și trebuie să fie acreditați și licențiați să funcționeze în acest program, vor fi decontate cu sprijinul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.