• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Terapie mai puțin invazivă în anumite de tipuri de cancere de cap și gât
Publicat: 29 noiembrie, 2022 14:34
Actualizat: 29 noiembrie, 2022 14:39

O modalitate mai puțin invazivă de a trata anumite tipuri de cancere de cap și gât ar putea schimba standardul de îngrijire pentru acești pacienți. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Colorado din Statele Unite, a identificat carcinoame cu celule scuamoase ale capului și gâtului (HNSCC) care nu sunt asociate cu HPV. Acestea nu declanșează de obicei răspunsuri imune și nu răspund bine la imunoterapie.

Cercetătorii au găsit un tratament mai puțin invaziv pentru anumite tipuri de cancere de cap și gât. FOTO: pixabay.com

Standardul actual de îngrijire pentru aceste tumori începe cu o intervenție chirurgicală care poate necesita îndepărtarea limbii sau a maxilarului și alte complicații faciale și orale. Toate acestea, urmate de șase săptămâni de radiații cu sau fără chimioterapie.

Într-un nou studiu, publicat recent, în revista Nature Cancer, o echipă de cercetători de la universitatea Anschutz Medical Campus, a universității Colorado, detaliază o abordare diferită pentru tratarea acestor tumori. Cercetătorii au folosit terapia cu radiații combinată cu imunoterapia pentru a revigora răspunsul imunitar al pacienților și pentru a reduce extenuarea imunitară.

Această abordare, combinată cu un singur ciclu cu medicamentul Durvalumab într-un interval de timp specific înainte de operație, stimulează sistemul imunitar să ucidă majoritatea sau tot cancerul înainte de operație.

Nivelul de succes observat în această combinație de tratament preoperatoriu este remarcabil

Dintre cei 21 de pacienți cu HNSCC care au participat la studiu de fază I/Ib, de creștere a dozei, răspunsurile patologice majore (MPR) sau răspunsurile complete (CR) au fost de 75% și 89% pentru cei din cohorta care au primit doza optimă de radiație.

Niciun pacient din cohorta MPR/CR, nu a primit radioterapie sau chimioterapie adjuvantă, în ciuda tumorilor mari la înscrierea în studiu, și niciuna nu a recidivat până în prezent.

Timpul până la operație a fost, de asemenea, un element critic pentru a permite observarea răspunsului și pentru ca amorsarea sistemul imunitar să aibă loc.

„Răspunsul pacienților noștri la acest protocol de terapie dublă ne-a depășit așteptările”, a declarat dr. Sana Karam, autorul corespondent și membru al centrului de cancer CU.

„Prin combinarea tratamentelor, am reușit să păstrăm ganglionii limfatici ai pacienților și să le întărim sistemul imunitar, folosind un regim de tratament mai puțin toxic”, explică acesta.

La efectuarea analizei translaționale, cercetătorii au observat o creștere majoră a infiltrației celulelor T în tumoră și mai mulți biomarkeri în sânge.

Corelațiile de sânge au putut fi detectate preoperator, pentru a indica înainte de operație cine va răspunde la tratament.

Toți pacienții au continuat să primească 4 cicluri suplimentare de durvalumab postoperator. În ciuda tratamentului adjuvant au fost și pacienți la care tratamentul nu a avut succes.

„Lucrul cel mai important în aceste rezultate este speranța pentru pacienți”, a precizat dr. Karam.

„Ratele de răspuns aici sunt cu adevărat de neegalat, așa că avem speranța că asta va duce la un standard de îngrijire îmbunătățit semnificativ în modul în care tratăm aceste tipuri de cancer”.

Cercetătorii speră să avanseze aceste rezultate pentru a valida potențialii biomarkeri într-un studiu mai mare, de fază II, aflat în curs de desfășurare.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 septembrie, 2023
Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”
7 august, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu: Femeile rome nu știau că au dreptul să fie incluse în Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin
7 august, 2023
Marketing Digital pentru Sănătate: EWdigital Îți Deschide Uși Online (A)
2 august, 2023
Deputatul și chirurgul Achimaș-Cadariu, despre cazul gravidei care a născut pe trotuar: „S-au descalificat”
28 iulie, 2023
Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”

Cum să rămâi sănătos și în formă până la adânci bătrâneți – este o întrebare ...

Află cum să rămâi sănătos și în formă până la adânci bătrâneți VIDEO

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood? Înseamnă să fie vizibili în zâmbet toți cei 12 ...

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood și cum îl obții cu ajutorul ortodonției

În emisiunea pe care o puteți urmări după aceste rânduri veți afla de la Alina ...

Asociația Oameni Buni: Ajutăm Bolnavii de Cancer

Pentru a îmbunătății aspectul de coajă de portocală a pielii există o serie de proceduri ...

Tratament eficient anticelulită la Cluj cu Eximia Med 7.0

Durerile cervicale reprezintă a 4-a cea mai des întâlnită cauză de handicap temporar. Anual, peste ...

Iată cum scăpați de durerile cervicale!

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de ...

Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”

Tratamentele pentru riduri și îmbătrânirea pielii sunt subiecte de interes pentru multe persoane, în special ...

Tratamente pentru riduri și îmbătrânirea pielii
Success message!
Warning message!
Error message!