• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • STUDIU: Terapie mai puțin invazivă în anumite de tipuri de cancere de cap și gât
Publicat: 29 noiembrie, 2022 14:34
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:26

O modalitate mai puțin invazivă de a trata anumite tipuri de cancere de cap și gât ar putea schimba standardul de îngrijire pentru acești pacienți. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Colorado din Statele Unite, a identificat carcinoame cu celule scuamoase ale capului și gâtului (HNSCC) care nu sunt asociate cu HPV. Acestea nu declanșează de obicei răspunsuri imune și nu răspund bine la imunoterapie.

Terapie mai puțin invazivă
Cercetătorii au găsit un tratament mai puțin invaziv pentru anumite tipuri de cancere de cap și gât. FOTO: pixabay.com

Standardul actual de îngrijire pentru aceste tumori începe cu o intervenție chirurgicală care poate necesita îndepărtarea limbii sau a maxilarului și alte complicații faciale și orale. Toate acestea, urmate de șase săptămâni de radiații cu sau fără chimioterapie.

Într-un nou studiu, publicat recent, în revista Nature Cancer, o echipă de cercetători de la universitatea Anschutz Medical Campus, a universității Colorado, detaliază o abordare diferită pentru tratarea acestor tumori. Cercetătorii au folosit terapia cu radiații combinată cu imunoterapia pentru a revigora răspunsul imunitar al pacienților și pentru a reduce extenuarea imunitară.

Această abordare, combinată cu un singur ciclu cu medicamentul Durvalumab într-un interval de timp specific înainte de operație, stimulează sistemul imunitar să ucidă majoritatea sau tot cancerul înainte de operație.

Nivelul de succes observat în această combinație de tratament preoperatoriu este remarcabil

Dintre cei 21 de pacienți cu HNSCC care au participat la studiu de fază I/Ib, de creștere a dozei, răspunsurile patologice majore (MPR) sau răspunsurile complete (CR) au fost de 75% și 89% pentru cei din cohorta care au primit doza optimă de radiație.

Niciun pacient din cohorta MPR/CR, nu a primit radioterapie sau chimioterapie adjuvantă, în ciuda tumorilor mari la înscrierea în studiu, și niciuna nu a recidivat până în prezent.

Timpul până la operație a fost, de asemenea, un element critic pentru a permite observarea răspunsului și pentru ca amorsarea sistemul imunitar să aibă loc.

„Răspunsul pacienților noștri la acest protocol de terapie dublă ne-a depășit așteptările”, a declarat dr. Sana Karam, autorul corespondent și membru al centrului de cancer CU.

„Prin combinarea tratamentelor, am reușit să păstrăm ganglionii limfatici ai pacienților și să le întărim sistemul imunitar, folosind un regim de tratament mai puțin toxic”, explică acesta.

La efectuarea analizei translaționale, cercetătorii au observat o creștere majoră a infiltrației celulelor T în tumoră și mai mulți biomarkeri în sânge.

Corelațiile de sânge au putut fi detectate preoperator, pentru a indica înainte de operație cine va răspunde la tratament.

Toți pacienții au continuat să primească 4 cicluri suplimentare de durvalumab postoperator. În ciuda tratamentului adjuvant au fost și pacienți la care tratamentul nu a avut succes.

„Lucrul cel mai important în aceste rezultate este speranța pentru pacienți”, a precizat dr. Karam.

„Ratele de răspuns aici sunt cu adevărat de neegalat, așa că avem speranța că asta va duce la un standard de îngrijire îmbunătățit semnificativ în modul în care tratăm aceste tipuri de cancer”.

Cercetătorii speră să avanseze aceste rezultate pentru a valida potențialii biomarkeri într-un studiu mai mare, de fază II, aflat în curs de desfășurare.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!