Nivelurile ridicate de Vitamina D pot contribui la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire în cazul cancerului la sân, arată un studiu realizat de cercetători americani. Mai mult, studiile arată că deficiența de 25(OH)D a fost direct legată de cancerul de sân, în timp ce Vitamina D totală și aportul suplimentar al acesteia au avut o relație inversă cu acest rezultat.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, indiferent de etnie sau rasă. Cercetările anterioare au sugerat că vitamina D poate avea un efect pozitiv în terapia anticancerigenă, iar un nou studiu corelează ratele de supraviețuire în cazul cancerului de sân cu nivelurile de vitamina D.
Experții avertizează că majoritatea populației nu are un nivel suficient de vitamina D, deoarece sunt doar câteva alimente care o conțin în mod natural. Ei adaugă că suplimentele cu vitamina D sunt necesare unor anumite grupuri de persoane, inclusiv la femeile aflate în post-menopauză și că în cazul pacientelor cu cancer de sân vitamina D și alte suplimente, trebuie recomandate in cadrul unui consult oncologic.
Cresc șansele de supraviețuire dacă există suficientă vitamina D în corp
Un nou studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică 2021 arată că șansele de supraviețuire cresc dacă, în momentul diagnosticării cu cancer de sân, există suficientă vitamina D în corp.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D în momentul diagnosticării cancerului de sân și apoi rezultatele supraviețuirii la 10 ani mai târziu, la aproape 4.000 de femei. Ei au constatat că aportul de suplimente cu vitamina D, indicele de masă corporală și rasa/etnia sunt factorii cei mai influenți asupra nivelului de vitamina D găsit în sânge.
Descoperirile oferă cele mai puternice dovezi de până în prezent a faptului că este extrem de important să menținem niveluri suficiente de vitaminei D în organism, explică Dr. Song Yao, autorul principal al studiului și epidemiolog la Centrul de Cancer Comprehensiv Roswell Park din Buffalo, New York.
El a spus că acest lucru este valabil mai ales pentru femeile de culoare, care au o rată de mortalitate mai mare asociată cancerului de sân decât femeile albe.
Descoperirile cercetătorilor sunt în concordanță cu analiza anterioară efectuată pe o populație mai mică, iar experții spun că este semnificativ să vedem aceleași tendințe în acest set de date mult mai mare, pe termen lung.
Majoritatea studiilor referitoare la vitamina D s-au concentrat pe cancerele colorectale și de sân.
Studiile au arătat că nivelurile mai ridicate de vitamina D din sânge sunt asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal, explică cercetătorii. Niveluri mai ridicate de vitamina D în sânge înseamnă orice nivel care îndeplinește sau depășește limita clinică „suficientă” (≥30 ng/ml).
Deficitul de vitamina D este mai mic de 20 ng/ml, potrivit Institutului Național de Sănătate, Oficiul pentru Suplimente Dietetice.
Acest lucru înseamnă că vitamina D poate preveni cancerul de sân?
Experții spun că părerile sunt împărțite și că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a trage concluzii cu privire la rolul vitaminei în prevenirea cancerului.
Prezența receptorului vitaminei D în glanda mamară și cancerul de sân a fost recunoscută de mult timp, iar studiile preclinice multiple au demonstrat că ligandul său, 1,25-dihidroxivitamina D modulează dezvoltarea normală a glandei mamare și inhibă creșterea tumorilor mamare la modelele animale.
Deficiența de vitamina D este frecventă la pacientele cu cancer de sân și unele dovezi sugerează că un nivel scăzut de vitamina D crește riscul de dezvoltare sau progresie a bolii.
puteți citi întregul studiu.