• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Vitamina D crește șansele de supraviețuire în caz de cancer
Publicat: 28 noiembrie, 2022 14:52
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:31

Nivelurile ridicate de Vitamina D pot contribui la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire în cazul cancerului la sân, arată un studiu realizat de cercetători americani. Mai mult, studiile arată că deficiența de 25(OH)D a fost direct legată de cancerul de sân, în timp ce Vitamina D totală și aportul suplimentar al acesteia au avut o relație inversă cu acest rezultat.

supraviețuire în caz de cancer
Majoritatea studiilor referitoare la vitamina D s-au concentrat pe cancerele colorectale și de sân. FOTO: pixabay.com

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, indiferent de etnie sau rasă. Cercetările anterioare au sugerat că vitamina D poate avea un efect pozitiv în terapia anticancerigenă, iar un nou studiu corelează ratele de supraviețuire în cazul cancerului de sân cu nivelurile de vitamina D.

Experții avertizează că majoritatea populației nu are un nivel suficient de vitamina D, deoarece sunt doar câteva alimente care o conțin în mod natural. Ei adaugă că suplimentele cu vitamina D sunt necesare unor anumite grupuri de persoane, inclusiv la femeile aflate în post-menopauză și că în cazul pacientelor cu cancer de sân vitamina D și alte suplimente, trebuie recomandate in cadrul unui consult oncologic.

Cresc șansele de supraviețuire dacă există suficientă vitamina D în corp
Un nou studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică 2021 arată că șansele de supraviețuire cresc dacă, în momentul diagnosticării cu cancer de sân, există suficientă vitamina D în corp.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D în momentul diagnosticării cancerului de sân și apoi rezultatele supraviețuirii la 10 ani mai târziu, la aproape 4.000 de femei. Ei au constatat că aportul de suplimente cu vitamina D, indicele de masă corporală și rasa/etnia sunt factorii cei mai influenți asupra nivelului de vitamina D găsit în sânge.

Descoperirile oferă cele mai puternice dovezi de până în prezent a faptului că este extrem de important să menținem niveluri suficiente de vitaminei D în organism, explică Dr. Song Yao, autorul principal al studiului și epidemiolog la Centrul de Cancer Comprehensiv Roswell Park din Buffalo, New York.

El a spus că acest lucru este valabil mai ales pentru femeile de culoare, care au o rată de mortalitate mai mare asociată cancerului de sân decât femeile albe.

Descoperirile cercetătorilor sunt în concordanță cu analiza anterioară efectuată pe o populație mai mică, iar experții spun că este semnificativ să vedem aceleași tendințe în acest set de date mult mai mare, pe termen lung.

Majoritatea studiilor referitoare la vitamina D s-au concentrat pe cancerele colorectale și de sân.

Studiile au arătat că nivelurile mai ridicate de vitamina D din sânge sunt asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal, explică cercetătorii.  Niveluri mai ridicate de vitamina D în sânge înseamnă orice nivel care îndeplinește sau depășește limita clinică „suficientă” (≥30 ng/ml).

Deficitul de vitamina D este mai mic de 20 ng/ml, potrivit Institutului Național de Sănătate, Oficiul pentru Suplimente Dietetice.

Acest lucru înseamnă că vitamina D poate preveni cancerul de sân? 

Experții spun că părerile sunt împărțite și că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a trage concluzii cu privire la rolul vitaminei în prevenirea cancerului.

Prezența receptorului vitaminei D  în glanda mamară și cancerul de sân a fost recunoscută de mult timp, iar studiile preclinice multiple au demonstrat că ligandul său, 1,25-dihidroxivitamina D  modulează dezvoltarea normală a glandei mamare și inhibă creșterea tumorilor mamare la modelele animale.

Deficiența de vitamina D este frecventă la pacientele cu cancer de sân și unele dovezi sugerează că un nivel scăzut de vitamina D crește riscul de dezvoltare sau progresie a bolii.

puteți citi întregul studiu.

 

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA
16 februarie, 2024
Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul
13 februarie, 2024
Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase
6 februarie, 2024
Fosta soție a lui Alin Tișe a murit de malarie! Sfatul medicilor pentru amatorii de vacanțe exotice
6 februarie, 2024
3 ani de succes și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj: 500 de inseminări intrauterine, 268 de proceduri FIV, aproape 50% rata de reușită (A)

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!