• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Descoperiri promițătoare în cercetarea cancerului
Publicat: 28 noiembrie, 2022 10:24
Actualizat: 13 noiembrie, 2023 13:38

Cercetătorii germani au făcut o descoperire promițătoare în cercetarea cancerului. Mai exact, aceștia au identificat structuri celulare care protejează genomul cancerului. Descoperirile au fost făcute de o echipă de cercetare de la Institutul de Biochimie și Biologie Moleculară de la Julius-Maximilians-Universität Würzburg, din Germania și au fost publicate în revista Nature. 

Descoperiri promițătoare în cercetarea cancerului
Cercetătorii au identificat structuri celulare care protejează genomul cancerului. FOTO: pixabay.com

Distrugerea acestor structuri ar putea omorî celulele canceroase, spun cercetătorii. Genele MYC și proteinele pe care le codifică joacă un rol central în apariția și dezvoltarea aproape a tuturor cancerelor. Ele conduc la creșterea necontrolată și la modificarea metabolismului celulelor tumorale și ajută tumorile să se ascundă de sistemul imunitar.

Proteinele MYC mai au însă o activitate care era necunoscută până acum și care deschide, în prezent, noi direcții în cercetarea cancerului: formează structuri sferice goale care protejează părți deosebit de sensibile ale genomului.

Oamenii de știință cred că dacă aceste structuri MYC sunt distruse, iar celulele canceroase vor muri.

Descoperirile au fost raportate, miercuri, de către o echipă de cercetare de la Institutul de Biochimie și Biologie Moleculară de la Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU, Bavaria, Germania) în revista Nature.

Cercetătorii sunt convinși că identificarea acestor structuri va schimba cercetarea cancerului, și că această descoperire importantă va deschide drumul către strategii terapeutice complet noi.

Structuri sferice goale protejează zonele sensibile din ADN-ul celulelor canceroase

Cercetătorii au descoperit că atunci când celulele din laborator sunt menținute în condiții de stres similare cu cele din celulele tumorale cu creștere rapidă, proteinele MYC din nucleul celulei se reorganizează într-un mod cheie. Ele se unesc pentru a forma sfere goale constituite din mii de proteine ​​MYC.

Sferele goale înconjoară și protejează zonele deosebit de sensibile din genom, exact acele locuri în care două tipuri de enzime se pot ciocni: enzimele care citesc ADN-ul pentru a sintetiza ARN-ul și enzimele care dublează ADN-ul. Ambele pot fi considerate ca două trenuri care circulă pe o singură cale, pe DNA. Sferele goale împiedică astfel cele două enzime să se ciocnească.

Echipa de la Würzburg a putut confirma experimental această observație în celulele canceroase. Dacă funcția de protecție a sferelor proteice este dezactivată, apar ciocniri ale enzimelor și, în consecință, apar mai multe rupturi în ADN – care în cele din urmă omoară celulele canceroase.

Căutarea unor medicamente specifice eficiente

„Aceste descoperiri revoluționează ceea ce știam până acum, și ne indică de ce proteinele MYC sunt cruciale pentru creșterea celulelor tumorale”, a declarat Martin Eilers, profesor la JMU, cel care a condus echipa de cercetare.

În lumina noilor descoperiri cercetătorii vor să dezvoltate medicamente care să împiedice în mod specific formarea acestor sfere goale.

Pentru a promova acest demers, grupul a înființat o companie împreună cu JMU și partenerii din industria farmaceutică, pentru a începe căutarea medicamentelor care interferează cu funcțiile nou descoperite ale proteinelor MYC.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!