Peste 150 de copii cu boli respiratorii ajung, zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Numărul este în creștere, spun medicii, în condițiile în care, sunt doar 3 cadre medicale, în permanență, în serviciul de urgență, care pot lua o decizie finală în privința unui diagnostic. Asta pe lângă medici rezidenți și restul personalului medical.
Medicul pediatru și coordonatorul serviciului telefonic de urgență pentru copii, ALOPEDI, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, Daniela Dreghiciu, a spus la Reporter Medical că aproximativ 85% din cazurile care ajung la camera de gardă într-o zi au probleme respiratorii, dintre care cele mai multe ar putea fi tratate acasă. Doar 30 de cazuri reprezintă cu adevărat o urgență medicală și au nevoie de spitalizare.
„Se întâmplă, de exemplu, să vină o mamă cu copilul luat de la grădiniță cu febră 38 și să ne spună, am trecut pe la dumneavoastră să îmi spuneți ce are copilul. Dar copilul acela nu are nicio altă manifestare. Îl consultăm și îl trimitem acasă”, explică medicul.
Urmăriți emisiunea pentru a afla când trebuie să mergeți cu copilul la urgență pentru ajutor medical de specialitate și care sunt principalele semne de boală care trebuie cu adevărat să vă îngrijoreze.
Părinții care vin acolo cu cazuri ușoare sunt absolut tembeli. Am mers acolo cu copilul meu care era in status convulsiv cu ambulanta si erau parinti care faceu scandal pentru niste muci, tuse si febra… Medic de familie inexistent? Deci am rămas prost să văd atata prostie din partea părinților, pe lângă faptul ca si expun copiii la alti germeni pe care i pot lua de acolo… Mulți, da prosti, asa trebuia sa se numească articolul!